HÜRDANIŞ

Güncelleme Tarihi:

HÜRDANIŞ
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2015 16:05

Hürdanış sorularınızı cevaplıyor...

Haberin Devamı

Kaybettiğim Türk vatandaşlığımı geri alabilir miyim
Ahmet Hakan – Almanya

ALMAN vatandaşı olduktan sonra yeniden Türk vatandaşlığına alma tarihiniz 1.1.2000 ve daha sonraysa, o zaman maalesef Alman vatandaşlığınızı, 1.1.2000 tarihinde yürürlüğe giren Alman Vatandaşlık Kanunu’nun 25. maddesi uyarınca, kaybettiniz. Ancak, Alman vatandaşı olduktan sonra Türk vatandaşlığını geri almanız 31.12.1999 tarihinden önceyse, yani Bakanlar Kurulu karar tarihi 1 1.1.2000’den önceyse, o zaman Alman vatandaşlığınız geri alınamaz.

Daha önce bir okurumuzun, Alman uyruğuna geçtikten sonra yeniden Türk vatandaşlığına alınma tarihi 31.12.1999’dan önce olmasına rağmen, nüfus kayıt örneğinde yer alan işlem tarihi 1.1.2000’den sonraki bir tarih yazdığı için, Alman makamları bu kişinin Alman vatandaşlığını geri almıştı. Gerekçe olarak da, Alman Vatandaşlık Kanunu’nu göstermişlerdi. Söz konusu kanun maddesi uyarınca, Alman makamlarından izinsiz olarak 1.1.2000’ten sonra bir başka ülke vatandaşlığına geçenlerin Alman vatandaşlığı geri alınıyor.

HÜRDANIŞ



NASIL KURTARMIŞTI?

Ancak söz konusu okurumuz, nüfus kayıt örneğinde yer alan, idari işlem tarihi nedeniyle Alman vatandaşlığını kaybetmiş, yardım için başvurduğu başkonsolosluktan, söz konusu idari işlem tarihinin vatandaşlığı alınma tarihi olmadığı gibi, hiçbir bağlayıcılığı bulunmadığını, aslolan Bakanlar Kurulu karar tarihi olduğunu belirten, bunun da 31.12.1999’dan önce verilmiş olduğuna dair açıklayıcı bir yazı olarak Alman vatandaşlığını kurtarmıştı.
Bu konuyla ilgili bir mahkeme kararı yok, bağlı olduğunuz Başkonsolosluktan, vukuatlı nüfus kayıt örneğinde vatandaşlık giriş çıkış işlem tarihlerine ilişkin Almanca olarak tanzim edilmiş bir yazı alıp, bunu Alman makamlarına ibraz etmeniz yeterli olacaktır.

Haberin Devamı

HÜRDANIŞ


T21 formunun süresi bittiğinde ne yapılmalı
Satılmış Küçükbal

Yurtdışındaki sağlık tedavileriniz için SGK’dan aldığınız T/A21 adlı formun geçerlilik süresi olan 1 yıl bittikten sonra, bu formu yenilemek için tekrar bağlı olduğunuz SGK İl Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekiyor. Aksi takdirde sağlık tedavileriniz, SGK tarafından karşılanmaz ve Almanya’da tedavi olmak için isteğe bağlı sigorta yaptırmak zorunda kalabilirsiniz.

Vergi iadesinden yararlanabilir miyim
Ayşe Güler

EVET... Türkiye’den emekli olmak için borçlanma yoluyla SGK’ya yapacağınız borç ödemesini, Alman maliyesine bildirmeniz halinde, yıllık vergi denkleştirmesi kapsamında ödediğiniz vergilerden düşebilir, bir kaç bin Euro’ya kadar vergi iadesi alabilirsiniz. Bunun için vergi denkleştirmenizi yapan vergi uzmanına başvurup, SGK’ya yaptığınız ödemeye ilişkin banka makbuzunu ibraz etmeniz gerekiyor. Borcu ödediğiniz yıl içinde sizden kesilen gelir vergisi miktarı ve tabi olduğunuz vergi sınıfına göre bir hesap yapılıp, fazladan vergi ödediğiniz tespit edildiğinde vergi iadesi alabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!