Hükümete güven diplerde

Güncelleme Tarihi:

Hükümete güven diplerde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2024 10:56

Almanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetine güven dibe vurdu. 2021 seçimlerinde toplam oyları yüzde 51.8 olan koalisyon ortaklarının bugün seçim olsa yüzde 33 oy alacağı belirlendi.

Haberin Devamı

SON haftada yapılan iki ayrı kamuoyu yoklamasında da Almanya’da bugünlerde genel seçim olsa CDU/CSU’nun yüzde 30, sağ popülist AfD’nin yüzde 20, SPD’nin yüzde 15, Yeşiller’in yüzde 13, Birlik Sahra Wagenknecht’in (BSW) yüzde 6, FDP’nin yüzde 5, Sol Parti’nin ise yüzde 3’te kalarak Federal Meclis’e giremeyeceği belirlendi. 26 Eylül 2021’de yapılan genel seçimlerde toplam oyların yüzde 51.8’ini alan hükümet partilerinin (SPD yüzde 25.7, Yeşiller yüzde 14.7 ve FDP yüzde 11.4) ciddi bir güven kaybı yaşadığı ortaya çıktı. Bu veriler ışığında toplam oy oranı yüzde 33’te kalan koalisyon ortaklarının bu ortaklığı sürdürme şansları tamamen hayal oldu. Seçmenlerin yüzde 63’ünün SPD’li Şansölye Olaf Scholz’dan, yüzde 73’ünün de hükümetin politikasından memnun olmadığı kaydedildi.

Haberin Devamı

AVRUPA’NIN KORUNMASI İÇİN...
“Adil barışın sağlanması için Ukrayna’ya yardımı gerektiği sürece devam ettireceğiz” diyen Başbakan Olaf Scholz, Ukrayna’ya uzun menzilli Taurus seyir füzeleri göndermemekte ısrarlı olduklarını yineledi. Almanya’nın da NATO’nun da savaşın içinde yer almasını ve savaşa taraf olmasını istemediklerini belirten Scholz, ana muhalefet CDU/CSU’nun yanı sıra hükümet ortakları Yeşiller ve FDP’nin Taurus gönderilmesi ısrarlarına rağmen “Hayır” dedi. Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck (Yeşiller) ise “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya karşı sürdürdüğü savaş, 1945 yılından bu yana yaşanan en kanlı savaştır” diyerek Almanya’nın Ukrayna’ya silah yardımını artırmasını istedi. Habeck, “Evet, biz barışı özlüyoruz. Ama gerçek ve acı yanıt: Biz aksini arzu etsek de bu barış büyük bir olasılıkla kısa bir sürede gelmeyecek, bu savaş hızlı bir biçimde sona ermeyecek” dedi. Partisinin Ukrayna’ya Taurus füzeleri gönderilmesinden yana olduğunu da yineleyen Habeck, Ukrayna’ya yardımın, Almanya’nın ve Avrupa’nın güvenliğinin korunması için kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

TEHDİT ARTIYOR
Almanya’nın eski Cumhurbaşkanı Joachim Gauck da Şansölye Scholz’un Ukrayna’ya Taurus füzeleri gönderilmesine karşı çıkmasını ve çekimser bir tutum sergilemesini eleştirdi. Başbakan Scholz’un “Ukrayna bu savaşı kaybetmemeli. Rusya bu savaşı kazanmamalı” söylemini hatırlatan Gauck, Bild am Sonntag gazetesinin “Ukrayna’ya Taurus füzeleri gönderilmeli mi?” sorusuna, “Askeri alanlardan çok anlamam ama bu alanda bilgisi olan insanlarla konuştum. Bu görüşmelerimden sonra Ukrayna’ya silah yardımı konusunda niye hâlâ çekimser davranıyoruz anlamıyorum. Hükümetin bu çekimser tutumu yüzünden Ukrayna’nın şansı azaldığı gibi, özgür dünyaya tehdit de artmaktadır. Umarım Şansölye Scholz, tank gönderilmesinde olduğu gibi tutumunu değiştirir de Taurus füzeleri de gönderir” açıklamasında da bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!