Hükümete emeklilik uyarısı! Haksız ve adaletsiz

Güncelleme Tarihi:

Hükümete emeklilik uyarısı Haksız ve adaletsiz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2024 10:19

Almanya İşverenler Birliği Başkanı Rainer Dulger, Alman hükümetinin planladığı ‘II. Emeklilik Paketi’ne karşı uyarıda bulundu. Dülger, Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil’in (SPD), Almanya’da şimdiye kadar görülen en büyük yaşlanma hamlesiyle karşı karşıya olunmasına rağmen emeklilik harcamalarını bir kez daha büyük ölçüde artırmak istemesini, hayretle karşıladığını söyledi.

Haberin Devamı

DULGER, Bild gazetesiine verdiği demeçte, ‘II. Emeklilik Paketi’nin ‘yüzyılın en pahalı sosyal mevzuatı’ olacağı uyarısında bulundu ve bu nedenle planın “Derhal durdurulması” gerektiğini söyledi. Dülger, “Önümüzdeki 20 yıl boyunca emekli maaşlarına 500 milyar Euro daha fazla harcamak adaletsiz ve haksızdır” dedi. Emekliklik konusunda hazırlanan bir rapora göre, ‘Emeklilik Düzeyi İstikrarı ve Kuşak Sermaye Yasası’ taslağında Alman hükümetinin 2045 yılında 802 milyar Euro’luk emeklilik harcaması bekleniyor. Dulger’in söylemlerine bir destek de iktidarın küçük ortağı FDP’den geldi. FDP Parlamento Grup Başkan Yardımcısı Christoph Meyer, “Yasal emeklilik söz konusu olduğunda, daha fazla emeklilik harcaması için daha fazla katkı payı artışının hangi noktada orantısız olduğunu kendimize sormalıyız. Biz Hür Demokratlar, yasal emeklilik maaşının katkı payları ve vergiler yoluyla insanların maaşlarını tüketmemesi için yapısal reformlar hakkında konuşmaya hazırız” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘ŞU ANDA ÇOK İYİ BİR MALİ KONUMDA’
Ancak Alman Emeklilik Sigortası Başkanı Gündula Rossbach, şu anda emeklilik maliyetlerinin gelişimi konusunda endişeli olmadığını söyledi. BamS gazetesine demeç veren Rossbach, “Emeklilik sigortası şu anda çok iyi bir mali konumda. Toplum sadece bugün değil, onlarca yıldır yaşlanıyor. Şimdiye kadar, tüm tahminlerin aksine katkı oranını sabit tutmayı başardık” diye vurguladı. Rossbach, Almanya’nın ekonomik büyümeye oranla emeklilik harcamalarının hâlâ AB ortalamasının altında olduğunu vurguladı. Ancak Rossbach, istikrarlı bir iş gücü piyasası ve ilave kalifiye eleman göçünün, yasal emekliliğin gelecek nesiller için krize dayanıklı hale getirilmesinde kilit unsurlar olduğunu ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!