‘Güzel günler önümüzde’

Güncelleme Tarihi:

‘Güzel günler önümüzde’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2023 13:23

Federal Meclis’teki bütçe görüşmelerinde hükümet olarak yaptıkları yatırımları anlatan Başbakan Olaf Scholz, CDU/CSU’ya eyalet ve yerel yönetimlerde işbirliği çağrısı yaptı. Scholz, “Size bir pakt (anlaşma) önermek istiyorum, ‘Almanya Paktı Anlaşması’. Bu pakt, Almanya’da halkın en acil ihtiyacı olan gelişmeleri içerecek. Güzel günler geride kalmadı. Güzel günler önümüzde” dedi. CDU Genel Başkanı Friedrich Merz ise Scholz hükümetini Almanya’yı çıkmaza sürüklemekle suçladı.

Haberin Devamı

FEDERAL Meclis’teki bütçe görüşmelerinin ikinci gününde konuşan Başbakan Olaf Scholz, son dönemlerde yaşanan sıkıntıların atlatıldığını ve Almanya’yı güzel günlerin beklediğini söyledi. Scholz, “Biz ülkemizi daha hızlı, daha modern ve daha güvenli hale getireceğiz” diyerek söz verdi. Aynı zamanda halkın, politik sorumluluk taşıyanlardan ‘safları sıklaştırmasını’ beklediklerini belirten Scholz, CDU/CSU ile eyalet hükümetlerinde ve yerel yönetimlerde işbirliği çağrısında bulundu. “Size bir pakt (anlaşma) önermek istiyorum, ‘Almanya Paktı Anlaşması’. Tartışmalar, kavga, dövüş yerine işbirliği. Bu pakt, Almanya’da halkın en acil ihtiyacı olan gelişmeleri içerecek. Güzel günler geride kalmadı. Güzel günler önümüzde” dedi.

‘TARİHİ YATIRIMLAR YAPIYORUZ’
Koalisyon hükümeti olarak ülkenin geleceği için 104 milyar Euro hacimli yatırımlar başlattıklarını vurgulayan Scholz, rüzgâr, güneş ve hidrojen enerjisinin yanı sıra dijitalleştirme hedeflerine ulaşmak için atılan adımları kararlı bir biçimde sürdüreceklerini söyledi. Demir yollarına önümüzdeki 4 yıl içinde 24 milyar Euro yatırım yapacaklarını da ilan eden Şansölye, “Bu demir yollarına bu kadar kısa sürede yapılacak en kapsamlı yatırımdır. Biz bugün, ülkemizde gelecek 30 yılın refahının temellerini atıyoruz” diye konuştu. Dresden ve Magdeburg’da çip ve yarı iletken tesislerinin kurulması için verilen devlet desteğini de savunan Scholz, bu sayede yalnız Almanya’nın değil Avrupa’nın da bağımsız hale geleceğinin altını çizdi. Scholz, özellikle büyük kentlerde yaşanan konut sıkıntısının giderilmesi için de her yıl 400 bin yeni konut yapılamasında kararlı olduklarını açıkladı.

Haberin Devamı

‘NİTELİKLİ GÖÇE İHTİYACIMIZ VAR’
Başbakan Scholz, Almanya’da ekonomik alanda yeniden canlılık yaşanması için yurt dışından kalifiye eleman getirilmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. “Bizim yurt dışından elemanlara ihtiyacımız yok diyenler, belli ki bu ülkedeki gerçeklerden haberdar değiller” diyen Scholz, önümüzdeki yıllarda kalifiye elemanlara daha çok ihtiyaç duyulacağını yineledi. Hükümetin ‘Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası’ ile bu yönde ilk ciddi adımı attığını hatırlatan Scholz, özellikle gençlerin meslek eğitimlerine önem verdiklerini vurguladı.

Haberin Devamı

‘Güzel günler önümüzde’
Friedrich Merz

MERZ: ‘İPTAL EDECEĞİZ’
CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı ve CDU Genel Başkanı Friedrich Merz ise hükümeti ‘Almanya’yı çıkmaza sürüklemekle’ suçladı. Hükümetin ‘Yurttaş Parası’ uygulamasıyla insanları çalışmaktan uzaklaştırıp devletin sırtından geçinmeye yönlendirdiğini belirten Merz, “Sonuçta çalışmadan daha çok para aldıklarını gören insanlar işe dönmeyecektir. Bu da devletin yükünü daha da artıracaktır” dedi. Hükümeti, bürokrasiyi arttırmakla da suçlayan Merz, “İktidara geldiğimizde hem ‘Yurttaş Parası’nı hem de bürokratik engellerle ilgili düzenlemeleri iptal edeceğiz” dedi. Friedrich Merz ayrıca hükümetin Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GSMH) yüzde 2’sinin Alman Ordusu’na ayrılması hedefinden hâlâ çok uzak olduğunu da söyledi. Özellikle SPD ile Yeşiller’in Alman Ordusu’na ‘sevilmeyen çocuk’ gözüyle baktıklarını belirten Merz, “Barışın korunması için Alman Ordusu’na ihtiyacımız var. Hükümet bu alanda sorunluluklarını yerine getirmeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Güzel günler önümüzde’
Tino Chrupalla

EKONOMİ DÜŞMANI POLİTİKA
Sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) Eş Başkanı Tino Chrupalla da hükümete ağır suçlamalarda bulundu. “Böyle bir ekonomi düşmanı politika Alman hükümetinin tarihinde şimdiye kadar görülmemiştir” diyen Chrupalla, Maliye Bakanı Christian Lindner’i Alman firmaları yabancı şirketlere satmakla suçladı. “Scholz hükümeti yönetme yetisine sahip değil” diyen Chrupalla, Almanya’da ekonomik canlılığın ancak bir erken seçimle mümkün olabileceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!