Güven ve sevgiyi korumak zor iş

Güncelleme Tarihi:

Güven ve sevgiyi korumak zor iş
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2023 10:03

Güven, sevgi ve sempatiyi korumak çok zor iş... Özellikle de politikada... Nitekim yapılan kamuoyu yoklamaları da bunu çok açık bir biçimde ortaya koyuyor. Son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarına bakıyorum.

Haberin Devamı

Güven ve sevgiyi korumak zor iş

ALMANYA’da ‘en çok sevilen politikacılar’ sıralamasında, Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius (SPD) hep ilk sırada.
İkinci ve üçüncü sırada bazen Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Başbakanı Hendrik Wüst (CDU), bazen de CSU Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Markus Söder yer alıyor.
Sol Parti’yi terk etmesi istenen ve yeni bir parti kurmayı düşündüğü söylenen Sahra Wagenknecht ise hep ilk beşte.
Federal Ekonomi ve Tüketicileri Koruma Bakanı Robert Habeck (Yeşiller) ile Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock (Yeşiller) ise son dönemlerde ilk 10’da gözükmüyor.
Oysa ki, Baerbock da Habeck de bir zamanlar Almanya’nın en çok sevilen politikacılarıydı.
Habeck, 2019 yılında ‘en önemi politikacılar’ sıralamasında başa yerleşti.
2021 yılı nisan ayında Yeşiller’in başbakan adaylığı ilan edildikten kısa bir süre sonra da Baerbock ‘en çok sevilen politikacı’ oldu.

Haberin Devamı

PARTİNİN OYLARI DA ETKİLENDİ
Ancak birkaç ay sonra doktora tezinde intihal yaptığı ortaya çıkınca gözden düştü.
Tabii bu gelişme partisini de etkiledi.
Baerbock, başbakan adayı gösterildikten sonra Yeşiller’in oy oranı birden yüzde 20’lere fırladığı halde, 3 ay sonra intihal suçlamaları yayılınca 26 Eylül 2021’de yapılan genel seçimlerde ancak yüzde 12.8 oy alabildi.
Seçimlerden sonra SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan üçlü koalisyon hükümeti kurulunca, Baerbock Federal Dışişleri Bakanı, ‘gönüllü’ olarak feragat edip başbakan adaylığını kendisine bırakan Habeck de Federal Ekonomi ve Tüketicileri Koruma Bakanı oldu.
Başlangıç döneminde her ikisi de iyi performans sergiledi ve 2022 yılı sonbaharında dönüşümlü olarak yine Almanya’da ‘en çok sevilen politikacılar’ sıralamasında ilk sırada yer almayı başardı.

KENDİ YANDAŞLARI DA KIZDI
Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da başlattığı ve sürdürdüğü savaş yüzünden uygulanan yaptırımlar nedeniyle Almanya’ya da doğalgaz ve petrol ithalini durdurduğu halde, Yeşiller, Almanya’da faaliyette olan son üç nükleer santralın da kapatılmasında ısrar etti.
Ancak ‘enerji krizi korkusu’ yaşayan halk, üretimin devamından yanaydı.
Başbakan Olaf Scholz (SPD), ‘geçerli yasalara göre savaş bölgelerine Almanya’nın silah vermesinin yasak olduğu’ kalkanının ardına sığınarak Ukrayna’ya silah gönderilmesine karşı çıktı.
Yeşiller ise Ukrayna’ya Alman tankları ve Alman hava savunma füzeleri gönderilmesini istedi.
Almanya’da halkın büyük bir bölümü de Yeşiller’in yanında yer aldı.
Ancak ‘nükleer santrallara ve silahlanmaya karşı olma’ temel ilkesi üzerine kurulan Yeşiller’in bu tutumu kendi yandaşlarını da kızdırdı.
Baerbock ve Habeck başta olmak üzere Yeşiller’li diğer politikacılar, ‘temel ilkelerden uzaklaşmakla’ suçlandı.

Haberin Devamı

KARARSIZ TUTUMU GÖZDEN DÜŞÜRDÜ
Yeşiller’in, Almanya’da 2024 yılından itibaren yeni inşa edilecek konutlar ile eski konutlara en az yüzde 65 yenilenebilir enerji tüketecek yeni ısı sistemi monte edilmesi mecburiyeti içeren ve ‘Kalorifer Yasası’ olarak bilinen ‘Bina Enerji Yasası’nda ısrar etmesi, halkı küplere bindirdi.
Tabii bu durum en çok Baerbock ile Habeck’i etkiledi.
İkisi de son dönemlerde Almanya’da ‘en çok sevilen politikacılar’ sıralamasında ilk 10’dan uzaklaşarak ‘en az sevilen politikacılar’ arasına girdi.
Aynı durum Başbakan Olaf Scholz için de geçerli.
8 Aralık 2021’de göreve geldikten kısa bir süre sonra ‘en sevilen politikacı’ konumuna yükselen Scholz, çeşitli alanlarda olduğu gibi düzensiz göç ve sığınmacı konusundaki ‘kararsız tutumu’ nedeniyle gözden düştü.
O nedenle büyük ölçüde sempati ve güven kaybına uğradı.
Son yapılan bir kamuoyu yoklamasında, Almanların yüzde 66’sının “Başbakan Scholz görevini iyi yapmıyor” görüşünü paylaştığı ve yüzde 70’inin de hükümetin çalışmalarından memnun olmadığı ortaya çıktı.
Bu da güven ve sevgiyi, duyulan sempatiyi korumanın hiç de kolay bir iş olmadığını bir kez daha gözler önüne serdi.
Oysa ki, Almanya’nın eski Başbakanı Angela Merkel, yıllarca ‘Almanya’nın en sevilen politikacıları’ sıralamasında ilk sırayı kimseye kaptırmamıştı.
Amerikan dergisi Forbes tarafından 2006-2020 yılları arasında, 2010 yılı hariç, 14 kez ‘Dünyanın en güçlü 100 kadını’ listesinde hep ilk sırada yer almıştı.

BAKMADAN GEÇME!