Gösterileri bahane etti: ‘Vatandaşlık yasası...’

Güncelleme Tarihi:

Gösterileri bahane etti: ‘Vatandaşlık yasası...’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2023 15:00

Almanya’da ana muhalefet partisi CDU, İsrail’in Gazze’ye başlattığı saldırılar sonrasında sivillerin ölmesini protesto etmek amacıyla yapılan Filistin yanlısı gösterileri bahane ederek vatandaşlık yasasında yapılması planlanan reformun durdurulmasını istedi.

Haberin Devamı

CDU Genel Sekreteri Carsten Linnemann Bild gazetesine verdiği demeçte, “Böyle bir yasa, özellikle mevcut siyasi durumda tek bir sorunu bile çözmez, sadece yeni sorunlar yaratır. Hükümet bu yasayı durdurmalı. Geçtiğimiz günlerde ve haftalarda yaşanan olaylar göstermiştir ki, ne vatandaşlık ne de sadece Almanca dilinin öğrenilmesi değerler topluluğumuza uygun bir entegrasyona yol açmaktadır” dedi. CDU’lu Linnemann, sürenin kısaltılmasına da karşı çıkıyor. “Hızlı vatandaşlığa geçiş, doğru yol değildir ve tamamen yanlış sinyaller gönderir” diyen Linnemann, Almanya’nın hali hazırda dünyadaki en liberal vatandaşlık yasalarından birine sahip olduğunu söyledi.

ÇİFTE VATANDAŞLIK DA ENGELLENİR
Almanya’da İsrail’in saldırılarından sonra Müslümanlara ve yabancılara yönelik oluşan olumsuz atmosferi kullanmak isteyen CDU’nun bu talebi yerine gelirse, Türk toplumunun yıllardır beklediği çifte vatandaşlık umudu da ertelenecek. SPD, Yeşiller ve FDP koalisyon hükümetinin üzerinde anlaştığı vatandaşlık yasasında yapılacak reform, vatandaşlığa geçiş sürecini de hızlandırıyor. Buna göre şu anda vatandaşlığa geçiş şartı olarak aranan Almanya’da 8 yıllık ikâmet süresinin 5 yıla düşürülmesi öngörülüyor. Üstelik çok iyi uyum sağlamış olanların 3 yılda vatandaşlığa geçişi kabul edilebilecek. Çoklu vatandaşlığa da imkân tanıyan yasa tasarısı yaz sonunda kabinede kabul edilmiş ancak henüz Meclis’te görüşülmemişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!