‘Görüşme insani ama, eylemlere devam edeceğiz’

Güncelleme Tarihi:

‘Görüşme insani ama, eylemlere devam edeceğiz’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2023 10:58

Başta başkent Berlin olmak üzere Almanya genelinde büyük şehirlerde kendilerini asfaltlara yapıştırarak trafiği felç eden iklim aktivistleri ‘Last Generation’ (Son Nesil) üyesi bir grup, Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing ile görüştü. Bakanlıkta yapılan görüşmeden olumlu bir sonuç çıkaran iklim aktivistleri ancak yine de protestolarına devam etmek istediklerini belirtti.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK iki saat süren görüşmenin ardından aktivist Lea Bonasera, “Ulaştırma Bakanı ile bugünkü görüşmemiz insani ve saygılıydı” dedi. Ancak içerik açısından henüz bir yakınlaşma sağlanamadığı kaydedildi. Aktivistler, Ulaştırma Bakanlığı’nın iklimin korunmasına yönelik acil durum programını sunacağı mayıs ayında tekrar bir araya gelmek istediklerini söylediler. Ancak Ulaştırma Bakanlığı’ndan henüz bir teyit gelmedi. Lea Bonasera, Bakan Wissing’le, grubun otoyollarda saatte 100 kilometre hız sınırı, 9 Euro’luk biletin yeni bir versiyonu ve bir sosyal konsey kurulması taleplerini görüştüklerini söyledi. Bonasera, iklim krizinin aciliyetini ve hızlı hareket edilmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koyabildiklerini ifade etti.

‘Görüşme insani ama, eylemlere devam edeceğiz’

Haberin Devamı

‘TOPLUMSAL MUTABAKATA İHTİYACIMIZ VAR’
Ulaştırma Bakanlığı sözcüsü toplantı sonrasında gerçeklere dayalı somut bir görüş alışverişi yapıldığını kaydederken, “İklim hedeflerimize ulaşmak için bölünmeye değil, toplumsal bir mutabakata ihtiyacımız var. Bu mutabakat demokratik bir şekilde sağlanmalı ve zorla kabul ettirilmemelidir” dedi. Siyasetin halka karşı yönlendirilmemesi gerektiğini belirten sözcü, “Vatandaşlara çekici bulacakları ve kabul edecekleri teklifler sunmalıyız. Mobilete ulaşılabilir ve ödenebilir olmalı” diye konuştu.

‘Görüşme insani ama, eylemlere devam edeceğiz’

Toplantı öncesinde Bakan Wissing, karşılıklı konuşmanın önemli olduğunu ancak toplantı sonrasında ne müzakere ne de bir anlaşma olacağına inandığını açıkça ifade etmişti. Deutschlandfunk radyosuna verdiği demeçte sokak blokajlarına yönelik eleştirilerini yineleyen Wising, ‘suç teşkil eden eylemlere karşı sıfır tolerans ve anlayışa sahip’ olduklarını kaydederken, “Bu bir ifade aracı değildir. Yasalar tüm gücüyle kovuşturulmalıdır” dedi. Bakan ‘Son Nesil’in argümanlarının kendisini ikna etmediğini de sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!