Fransa ile İtalya arasında zirve kavgası

Güncelleme Tarihi:

Fransa ile İtalya arasında zirve kavgası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2015 12:21

Avrupa kıtasının en yüksek dağı Mont Blanc’ın ( İtalyanca: Monte Bianco) zirvesi Fransa ile İtalya arasında diplomatik krize neden oldu.

Haberin Devamı

İtalya’nın 150 yıl önce kurulmasından bu yana Fransa Mont Blanc dağının Dôme du Goûter, Punta Helbronner ve yine Mont Blanc isimli üç zirvesinin kendi topraklarında bulunduğunu iddia ediyor. İtalyan dağcılar ise bu iddialara karşı çıkıyor ve tüm zirvelerin İtalya-Fransa sınırı üzerinde bulunduğunu söylüyor.

Avrupa’daki okul kitaplarının kimisi İtalya-Fransa sınırının bu zirveden geçtiğini kabul etse de bazı kitaplar dağın tüm zirvelerinin Fransa’ya ait olduğunu gösteriyor. Google haritalarında zirvelerin Haute-Savoie of Saint Gervais Les Bains isimli Fransız kasabasının bir parçası olduğu belirtiliyor.

Bu hafta İtalyan başbakan Matteo Renzi’nin İtalya’nın Mont Blanc zirvelerinden birine yaptırdığı 138 milyon euroluk teleferiğin açılışını yapması iki ülke arasında yüzyıldan uzun süredir devam eden zirve gerginliğini artırdı.

İtalyan La Stampa gazetesi Renzi’nin açılış töreninden sonra Fransızlar’ın “zirve işgaline” tepki vermek amacıyla Mont Blanc yakınlarındaki Colle del Piccolo San Bernardo zirvesinde bulunan “sınır taşını” buldozerlerle 150 metre sürükleyip İtalyan topraklarına attığını iddia etti.

Ancak İtalyan Başbakanı Matteo Renzi konuyla ilgili yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki gerginliği ve Fransız yetkililerin zirveye inşa edilen teleferiğin açılışına katılmadığını kabul etse de “Biz Fransa’yı işgal etmedik” dedi.


Konuyla ilgili soruları Fransızca olarak yanıtlayan başbakan “Son günlerde Brüksel ve Milano’da hem Francois Hollande’ı hem de Ségolène Royal’ı gördüm. Onlara ‘Avrupa’nın çatısına’ gideceğimi söyledim. Bizim aramızdaki ilişkiler iyi ve umuyorum ki öyle de kalacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!