‘Federal Liyakat Nişanı Büyük Haçı’ ile onurlandırıldı

Güncelleme Tarihi:

‘Federal Liyakat Nişanı Büyük Haçı’ ile onurlandırıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2023 10:33

Almanya’da 16 yıl başbakanlık yapan Angela Merkel, ‘Federal Almanya Cumhuriyeti Liyakat Nişanı Büyük Haçı’ ile onurlandırıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, daha önce Almanya’nın ilk Başbakanı Konrad Adenauer ile Helmut Kohl’e verilen liyakat nişanını Merkel’in hak ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA eski Başbakanı Angela Merkel, cumhurbaşkanları ve yabancı devlet başkanlarına verilen liyakat nişanından sonraki en yüksek ve özel tasarımlı olan ‘Federal Almanya Cumhuriyeti Liyakat Nişanı Büyük Haçı’ ile onurlandırıldı. Almanya’nın 2005-2021 yıllarında aralıksız olarak 16 yıl başbakanlığını yapan Merkel’e liyakat nişanı, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından Bellevue Sarayı’nda takdim edildi. 1954 yılında Almanya’nın ilk Başbakanı Konrad Adenauer ve 1998 yılında Almanya’nın en uzun süre başbakanlığını yapan Helmut Kohl’den sonra ‘Almanya’nın ilk kadın Başbakanı’ olan Angela Merkel, bu liyakat nişanına layık görülen üçüncü başbakan oldu. Cumhurbaşkanı Steinmeier, Merkel’in ‘alışılmışın dışında bir ödül’ olan bu liyakat nişanını hak ettiğinin altını çizdi. Steinmeier, “Siz 16 yıl boyunca hırslı, tutkulu, zeki bir biçimde Almanya’ya hizmet verdiniz. 16 yıl boyunca özgürlük ve demokrasi için, ülkemiz ve insanlarının refahı için yorulmadan çalıştınız” dedi.

Haberin Devamı

‘Federal Liyakat Nişanı Büyük Haçı’ ile onurlandırıldı

‘3 ŞAHANE YETENEĞİNİZ VAR’
Merkel’in, görev süresi boyunca akıllı ve sağduyulu bir politika izlediğini belirten Steinmeier, şunları söyledi: “Görev sürenizin sonunda Almanya’yı, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olarak daha da güçlendirmeyi başardınız. Bu, gerçekten de hiçbir zaman kolay olmadı. Görev süreniz boyunca olağanüstü durumlar yaşandı ve krizler birbiri ardına, bazen de üst üste geldi. Lehman krizi, Euro krizi ve Covid-19 pandemisinden bahsetmem yeterli. Krizlerle nasıl başa çıkılacağı ve krizlerin nasıl atlatılabileceği uzun uzun tartışıldı. Ancak pek çok ülke, bu krizleri bizim ülkemiz kadar iyi atlatamadı. Bu konuda gözlerimin önüne şu 3 şahane yeteneğiniz, kabiliyetiniz geliyor... Birincisi; gerçekleri kabullenmek ve ısrarlı biçimde üzerine gitmek. İkincisi; müzakere sanatınız ve uzlaşma yeteneğiniz. Ve üçüncüsü; devletimizin temel ilkelerini hiç vazgeçmeden koruma kararlılığınız.” Angela Merkel’in hiçbir zaman öne çıkma, kendisini ön planda tutma gibi bir tutum sergilemediğini söyleyen Steinmeier, bu özellikleri arasında hatalarını kabul etmenin bulunduğuna kaydetti.

Haberin Devamı

ÖZEL KONUKLARI DA VARDI
Bellevue Sarayı’ndaki etkinliğe aralarında Başbakan Olaf Scholz, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Merkel döneminde Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan SPD’li Franz Müntefering gibi politikacıların da bulunduğu 200’e yakın davetli katıldı. Mekel’in özel davetliler listesinde ise eşi Joachim Sauer ile oğlu, kardeşleri Irene ve Markus Kasner’in yanı sıra eski Başbakanlık Dairesi Başkanları Thomas de Maiziere, Ronald Pofalla, Peter Altmaier ve Helge Braun ile Federal Bilim ve Eğitim eski Bakanı Annette Schavan, şu anda Almanya’nın İsrail Büyükelçisi olan dönemin hükümet sözcüsü Steffen Seibert ile bürosunda yıllarca çalışan Beate Baumann ve Eva Christiansen yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!