‘Fakir Baykurt Roman Ödülü’, Londralı yazar Dursaliye Şahan’a verildi

Güncelleme Tarihi:

‘Fakir Baykurt Roman Ödülü’, Londralı yazar Dursaliye Şahan’a verildi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2023 11:19

Çiğli Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen Fakir Baykurt Roman Ödülü, 1974 yılında cami avlusuna bırakılan bir çocuğun gerçek yaşam öyküsünü anlatan esere verildi.

Haberin Devamı

ÇİĞLİ Belediyesi tarafından dört yıl önce başlatılan ‘Fakir Baykurt Roman Ödülü’ bu yıl da düzenlenen törenle sahibine verildi. Çok sayıda sanatseverin katıldığı tören, Çiğli Belediyesi Fakir Baykurt Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Bu yıl ki Fakir Baykurt Roman Ödülü’nün sahibi, 'Bul Beni Anne' adlı romanında 1974 yılında Fatih Camii avlusuna bırakılan bir çocuğun gerçek yaşam öyküsünü, görmezden gelinen sokak çocukları ve hayat kadınlarını anlatan Londralı yazar Dursaliye Şahan oldu. Toplantıya telefonla Almanya’dan katılan seçici kurul üyesi yazar Adnan Binyazar, edebiyatın ve sanatın önemine vurgu yaptı. Fakir Baykurt’un kızı Işık Baykurt ise duygularını, “Babamın anısına düzenlenen her etkinlik beni heyecanlandırıyor” sözleriyle dile getirdi.

Haberin Devamı

ALMANYA’DA ÖĞRETMENLİK YAPTI
Türk yazar ve sendikacı Fakir Baykurt’un köy hayatını anlattığı ‘Yılanların Öcü’ adlı romanı, Türk edebiyatının klasikleri arasında yer alıyor. Eserleri Bulgarca ve Rusça başta olmak üzere birçok dile çevrilen Fakir Baykurt 1979’da Almanya’ya yerleşti. Almanya’da göçmen işçilerin yaşamını konu alan öyküleri ‘Gece Vardiyası’, işçi çocuklarının yaşamını dile getiren öyküleri ‘Barış Çöreği’ adıyla yayımlandı. Kitaptan yapılan seçmeler Almanya ve Hollanda’da iki dilli olarak yayımlandı. 1984 yılında Berlin Senatosu Çocuk Yazını Ödülü’nü kazandı. ‘Gece Vardiyası’ ve ‘Kara Ahmet Destanı’ Almanca, ‘Yılanların Öcü’ ile ‘Irazca’nın Dirliği’ Bulgarca basıldı. 1985 yılında ‘Gece Vardiyası’ ile Alman Endüstri Birliği’nin Yazın Ödülü’nü aldı. 11 Ekim 1999 Pazartesi günü tedavi gördüğü Essen Üniversitesi Kliniği’nde pankreas kanserine yenik düşerek hayatını kaybeden Baykurt, İstanbul’da defnedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!