Dini eğitim radikalleşmeyi önler

Güncelleme Tarihi:

Dini eğitim radikalleşmeyi önler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2022 14:08

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Köln Merkez Camisi’nde, DİTİB camilerinde gönüllü olarak hizmet veren 400’den fazla gençle yapılan ‘Almanya’daki Genç Müslümanların Tutumları’ adlı gençlik araştırmasını tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya, araştırmayı yapan Goethe Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Harry Harun Behr ve Dr. Melten Kulaçatan, DİTİB Genel Sekreteri Abdurrahman Atasoy, Federal Gençlik Birliği (BDMJ) Başkanı Mustafa Salih Durdubaş ile Toplum ve İşbirliği Müdürü Dr. Zekeriya Altuğ katıldı.

Haberin Devamı

DİTİB Genel Sekreteri Abdurrahman Atasoy, araştırmasının yerel derneklerde, eyalet birliklerinde ve federal çapta gerçekleşen farklı bir çalışma olduğunu söyledi: “Araştırma bize gençleri daha iyi tanıma fırsatı veriyor. Bu araştırmada yıllardır dile getirdiğimiz DİTİB’in ilmî, sahih din ve Kur’an anlayışının her türlü aşırılıkçı eğilimlere karşı önleyici bir rolü olduğu gerçeğini gençlerin verdiği cevaplarda da görmüş olduk. Araştırma ayrıca sosyal katılımın ve toplumsal paydaşlık konusunun, DİTİB gençleri arasında demokrasi anlayışının önemli bir parçası olduğunu ve yapıcı eleştirileri ortaya çıkardığını gördük. DİTİB yönetimi olarak bu yapıcı eleştirilere kulak vereceğiz ve dikkate alacağız.”
Federal Gençlik Birliği (BDMJ) Başkanı Mustafa Salih Durdubaş ise şunları söyledi: “Hedefimiz gençleri geleceğe dönük bir bakış açısıyla yetiştirmek, profesyonelleştirmek ve geliştirmek. Federal Gençlik Birliği’ne göre bu araştırma, DİTİB’in dini, sosyal ve kültürel hizmetlerinin Müslüman gençler tarafından nasıl kabul edildiğine ve kişisel biyografilerini nasıl şekillendirdiğine dair değerli bir bilgi havuzu sunmaktadır. Bu sebeple gençlerin ahlaki, manevi, entelektüel ve sosyal konumlamalarına yönelik tutumları ayrı bir önem taşımıştır. Sonuç olarak, DİTİB camilerinde kişinin kendi dini imajı üzerindeki pozisyonları ve dini sosyalleşme yoluyla etkileri özellikle ilgi çekti. Yapıcı ve bilimsel olarak desteklenen eleştiri, gelişme potansiyelimizi ortaya çıkaran itici gücümüz olacak.”

Haberin Devamı

Dini eğitim radikalleşmeyi önler
Toplum ve İşbirliği Müdürü Dr. Zekeriya Altuğ, DİTİB Genel Sekreteri Abdurrahman Atasoy, Goethe Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Harry Harun Behr, Dr. Meltem Kulaçatan (soldan sağa).

GENÇLERİN ÜÇTE BİRİ SIKI SIKAYA BAĞLI
Gençlik araştırmasının yazarı Prof. Behr, son yıllarda Almanya’da finansal destek bulunamaması nedeniyle gençlik araştırmalarının çok fazla ihmal edildiğini ifade etti: “Radikalleşmenin önlenmesi ve korunmanın temelini, temel bir din eğitimi oluşturmaktadır. Araştırma, gençlerin yaklaşık üçte birinin dini inançlarına sıkı sıkıya bağlı olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Bu toplumun tamamında böyledir ve normaldir.” Araştırmaya katılan gençlerin yüksek eğitim düzeyleri ve yüksek düzeyde temel demokratik farkındalıklarına dikkati çeken Behr, “Bu aynı zamanda gençlerin sivil topluma olan bağlılığına da yansımaktadır” dedi.
Gençlik araştırmasının diğer yazarlarından Dr. Meltem Kulaçatan da çalışmanın hazırlanmasına duydukları güven için hem DİTİB Genel Merkezi’ne hem de Federal Gençlik Birliği’ne teşekkür etti. Kulaçatan, “Müslüman karşıtı ırkçılığın ortaya çıktığı yer de anti-semitizme giden adım da çok yakındır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!