Çöpe atılan ekmeklerle her yıl 500 okul yapılabilir

Güncelleme Tarihi:

Çöpe atılan ekmeklerle her yıl 500 okul yapılabilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2023 12:37

Gıda israfının önlenmesi için Yaşar Üniversitesi, Konak Kaymakamlığı, Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu, ‘Gıda Dostu Mutfağım’ projesini hayata geçirdi.

Haberin Devamı

DÜNYADA milyonlarca insan, gıda kriziyle mücadele ediyor. Özellikle birçok Afrika ülkesinde, içme suyu ve gıdaya ulaşılmakta zorlanılıyor. Ancak BM raporlarına göre, Türkiye’nin de aralarında olduğu bazı ülkelerde son 10 yılda yaklaşık 10 milyar ton gıdanın çöpe gitmesi israfın boyutunu gösteriyor. Gıda israfının önlenmesi adına Yaşar Üniversitesi, Konak Kaymakamlığı, Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu, ‘Gıda Dostu Mutfağım’ projesini hayata geçirdi. Bu kapsamda, otel, restoran ve kafe sahipleri ile sektör çalışanlarına, gıda israfının önlenmesi için eğitimler veriliyor ve çeşitli etkinlikler düzenleniyor.Birleşmiş Milletler’in (BM) hazırladığı ‘2021 Gıda İsraf Endeksi Raporu’na göre dünyada her yıl 931 milyon ton gıda israf ediliyor. Kişi başına en fazla gıda israfının yapıldığı ülkeler arasında Türkiye üst sıralarda yer alıyor. Ülkemizde her yıl kişi başına 93 kilogram, toplamda ise 7 milyon 700 bin ton gıda çöpe atılıyor. Buna, gıdaların hazırlanma aşamasında harcanan su, enerji ve iş gücü de dahil olunca israfın boyutu giderek katlanıyor. Türkiye’de sadece 1 yılda israf edilen ekmeğin mali değeriyle 500 adet okul yapılabilecek olması israfın boyutuna dikkat çekiyor. Bu nedenle, gıda israfının HORECA sektöründe (Hotel, restoran ve kafe), asgari seviyeye indirilmesi veya önlenmesi amacıyla ‘Gıda Dostu Mutfağım’ projesi geliştirildi. Yaşar Üniversitesi, Konak Kaymakamlığı, Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu’nun yürüttüğü projeye çeşitli kurum ve kuruluşlar da destek veriyor.

Haberin Devamı

‘GIDA DOSTU MUTFAĞIM’‘
Gıda Dostu Mutfağım’ projesi ile sektördeki işletme sahipleri, istihdam edilen mühendis, tekniker, şef, aşçı, depo sorumlusu vb. çalışanlar ile tüketici bazında ev hanımlarına yönelik eğitimlere başlandı. Toplam 60 ders saati süren eğitimler ile gıda israfının önüne geçilmesi ve bu bilincin kitlelere yayılması hedeflenirken, 11 modülden oluşan eğitim, bugüne kadar 150 sektör çalışanına çevrim içi olarak verildi. ‘Gıda Güvenilirliği ve Gıda Hijyeni’, ‘Gıdaların Muhafazası’, ‘Stok Yönetimi’, ‘İzlenebilirlik’, ‘Etiket Okur-Yazarlığı’, ‘Gıdada Sürdürülebilirlik ve Döngüsel Üretim’ ‘Atık Yönetimi’, ‘Gıda İsrafı’, ‘Sağlıklı Beslenme’, ‘İletişim’ ve ‘Markalaşma’ konularında aldıkları eğitim sonucunda girdikleri sınavları başarıyla tamamlayan 110 kişi sertifika almaya hak kazandı. Öte yandan, katıldıkları eğitimlerin öncesinde 150 sektör çalışanı ve 203 tüketici ile anket çalışması yapıldı. Eğitimlerin ardından sektör çalışanlarına ikinci kez yapılan aynı anketin cevaplarında bilinç düzeyinin arttığı gözlemlendi.

Çöpe atılan ekmeklerle her yıl 500 okul yapılabilir


Haberin Devamı

‘SEKTÖRÜN STANDARTLARI YÜKSELDİ’
Gıda israfının küresel ölçekte ciddi bir sorun olduğunu belirten Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, “Sorunu çözmek için bilinçli tüketim ve sürdürülebilirlik ilkelerine odaklanmamız gerekiyor. Döngüsel ekonomi yaklaşımı ile kaynakları etkili bir şekilde kullanarak gıda israfı azaltılabilir. Bu süreçte kaliteli yaşamın temel taşı, gıda güvenliği ve güvencesidir. Gıda israfının azaltılması, kaynakların korunması, toplumsal farkındalığın artması, bilinçli tüketim alışkanlıkları ve sürdürülebilir gıda sistemlerini desteklenmesiyle gelecek nesiller için sağlıklı bir dünya bırakmak mümkün. ‘Gıda Dostu Mutfağım’ projesi, üreticiden tüketiciye kadar uzanan bir süreçte disiplinler arası bir yaklaşımla tarladan sofraya bütüncül eğitim anlayışını benimseyen bir başarı öyküsü. Proje, paydaşları bir araya getirerek verimli bir iş birliği ortamı oluşturmuş ve rol model olarak sektörde önemli bir örnek teşkil etti ve sektördeki standartları yükseltti” diye konuştu. Yıllık gıda israfı en yüksek olan ülkeler sıralaması (BM Gıda İsrafı Raporu 2021)1. Çin   91 milyon 600 bin ton 2. Hindistan 68 milyon 700 bin ton3. Nijerya 37 milyon 900 bin ton 4. Endonezya 20 milyon 900 bin ton5. Amerika Birleşik Devletleri 19 milyon 300 bin ton6. Pakistan 15 milyon 900 bin ton7. Brezilya 12 milyon 500 bin ton8. Meksika 11 milyon 900 bin ton9. Bangladeş 10 milyon 600 bin ton10. Etiyopya   10 milyon 300 bin ton

Çöpe atılan ekmeklerle her yıl 500 okul yapılabilir

Çöpe atılan ekmeklerle her yıl 500 okul yapılabilir


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!