Cem Özdemir’in gözü eyalet başbakanlığında mı!

Güncelleme Tarihi:

Cem Özdemir’in gözü eyalet başbakanlığında mı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2024 11:31

Yeşillerli Federal Besi ve Tarım Bakanı Cem Özdemir’in 2026 yılındaki seçimlerde Baden Württemberg Eyalet Başbakanı adayı olacağı ileri sürüldü.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Baden Württemberg eyaletinde 2026 yılında yapılacak seçimlerde Yeşillerli Türkiye kökenli Federal Besi ve Tarım Balkanı Cem Özdemir’in Eyalet Başbakanı adayı olacağı ileri sürüldü. Almanya’da yayımlanan en yüksek tirajlı günlük gazetelerden Bild, parti içinde böyle bir karar alındığını ve 2011 yılından beri eyalet başbakanlığı yapan 76 yaşındaki Winfried Kretschmann’ın yeniden aday olmayıp yerine Cem Özdemir’in aday gösterileceğini yazdı. Haberde, şimdiye kadar bu konuda çekimser bir tutum sergileyen Cem Özdemir’in partinin eyalet teşkilatına “2026 yılındaki seçimlere lider aday olarak katılma ve Almanya genelinde Yeşiller’in tek Eyalet Başbakanı olduğu Baden Württemberg’de bu koltuğu korumayı deneyeceği” sözü verdiği ve bunun üzerine de aday gösterilmesine karar verildiği de ileri sürüldü.

Haberin Devamı

Cem Özdemir’in gözü eyalet başbakanlığında mı

‘HENÜZ ALINMIŞ BİR KARAR YOK’
Baden Württemberg Yeşiller Genel Sekreteri Andreas Hamm ise bu yöndeki iddiaları yalanladı. Andreas Hamm, “Bu konuda henüz alınmış bir karar yok. Lider aday konusunda karar zamanı geldiğinde verilecek ve açıklanacaktır. Bu konuda yeni bir durum söz konusu değildir” dedi. Cem Özdemir de, “Yeni bir gelişme yok. Winfried Kretschmann şahane bir Başbakan ve benim de çok heyecan verici bir görevim var federal düzeyde” açıklamasında bulundu.

CEM ÖZDEMİR KİMDİR?
Cem Özdemir Tokat’tan Almanya’ya ‘misafir işçi’ olarak gelen bir ailenin çocuğu olarak 21 Aralık 1965’te Baden Württemberg eyaletinin Bad Urach kentinde doğdu. İlk ve orta öğreniminden sonra sosyal pedagoji okudu. 1981 yılında Yeşiller’e üye oldu ve 1994 yılında da SPD’li Leyla Onur’la birlikte Federal Meclis milletvekili seçilen ‘Türkiye kökenli ilk ikili’ oldu. 1989-1994 yıllarında Yeşiller Baden Württember Teşkilatı yönetiminde yer aldı. 1992’de göçmen hakları için kurulan Immi-Grün-Bündnis der neuen InländerInnen (Göçmen Yeşili-Yeni Vatandaşlar İttifakı) grubunun kurucu üyeleri arasında yer aldı. 2004-2009 yıllarında Avrupa Parlamentosu milletvekilliği ve 2008-2018 yıllarında da Yeşiller Eş Başkanı olarak görev yaptı. 8 Aralık 2021 tarihinden beri de Federal Besi ve Tarım Bakanı olarak görev yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!