CDU’ya, ‘AfD’yle işbirliği’ tepkisi

Güncelleme Tarihi:

CDU’ya, ‘AfD’yle işbirliği’ tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2023 10:20

Almanya’da köklü partiler sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) ile kesinlikle işbirliği yapmayacaklarını ilan etti. Ancak CDU ve FDP, Thüringen’de AfD’yle ‘dolaylı işbirliğine’ bir defa daha imza attı.

Haberin Devamı

CDU’nun yeni ev ve konut inşa ettireceklere veya satın alacaklara mülk vergisi oranının yüzde 6.5’ten yüzde 5’e düşürülmesini içeren yasa tasarısı, AfD parlamenterlerin de oylarıyla kabul edildi. Sol Parti, SPD ve Yeşiller’in oluşturduğu azınlık hükümeti mensubu 42 milletvekili, CDU’nun önergesini reddederken, AfD, FDP ve CDU’lu 46 parlamenter destek verdi. CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, “AfD ile Avrupa Parlamentosu, federal, eyalet ve yerel düzeyde kesinlikle işbirliği yapmayacağız” açıklamasını defalarca tekrarladığı ve oylama öncesi “Bu böyle biline” dediği halde, partisi Thüringen’de Anayasa Koruma Teşkilatı’nın ‘şüpheli’ kategorisine dahil edip faaliyetlerini takibe aldığı AfD ile ‘dolaylı işbirliğinde’ sakınca görmedi. Thüringen Başbakanı Bodo Ramelow (Sol Parti), ‘şeytanla sözleşme’ yapılmaması uyarısında bulunduğu halde, CDU dolaylı da olsa AfD’yle işbirliği yaptı.

Haberin Devamı

HÜKÜMETİ SUÇLADI
CDU, 2020 yılı başlarında da Thüringen eyalet seçimlerinde AfD’nin ‘oyununa gelmiş’, FDP’nin adayı Thomas Kemmerich’i, kendilerinin gösterdiği adaya tek oy bile vermeyen sağ popülistlerle birlikte Thüringen Başbakanı seçmişti. Planlanan vergi indiriminin eyalete her yıl 48 milyon Euro’ya mal olacağından hareket edildiğine dikkat çekilirken, CDU Thüringen Teşkilatı Başkanı Mario Voigt, “Biz sorunların çözümünde yanlış tarafın destek vermesine bağımlı kılamayız” diyerek partisinin tutumunu savundu. Voigt, hükümet partilerini uzlaşı sağlanması için mart ayından bu yana olumlu bir tutum sergilememekle ve öneride bulunmamakla suçladı. SPD’li Thüringen Maliye Bakanı Heike Taubert, muhalefet partilerinin oylarıyla kabul edilen tasarıyı, hükümetin Anayasa Mahkemesi’ne taşıma kapısını açık bıraktığını açıkladı.

CDU’ya, ‘AfD’yle işbirliği’ tepkisi
HÖCKE’YE DAVA AÇILDI
Öte yandan, sağ popülist AfD’nin desteğiyle CDU’nun sunduğu tasarının kabul edildiği gün, mahkeme tarafından faşist olarak nitelendirilmesine izin verilen AfD Thüringen Teşkilatı Başkanı Björn Höcke hakkında Nazi söylemleri nedeniyle dava açıldı. Höcke’nin 2021 yılı mayıs ayında katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmasını “Her şey ülkemiz için, her şey Saksonya-Anhalt için” ve Nazilerin ‘SA’ kısa adıyla tanınan ‘Fırtına Kıtası’nın yasak olan sloganı “Her şey Almanya için” söylemiyle bitirmesi nedeniyle önümüzdeki günlerde yargıç önüne çıkacağı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!