‘Çanakkale, dünyaya verilmiş bir insanlık dersidir’

Güncelleme Tarihi:

‘Çanakkale, dünyaya verilmiş bir insanlık dersidir’
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2024 12:18

Almanya’nın Nürnberg kentinde, 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü ile 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitlerimizi Anma Günü vesilesiyle bir program düzenlendi.

Haberin Devamı

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü programı kapsamında, Türk sineması Rio Palast’ta şehitlerimize DİTİB Nürnberg Merkez Camii Hatibi Veli Boyun tarafından Kur’an-ı Kerim okundu. Saygı duruşu ve bunu müteakip Başkonsolos Fatma Taşan Cebeci tarafından açılış konuşması yapıldı. 18 Mart 1915’in tarihimiz açısından hem askeri hem de siyasi büyük bir başarı olmasının yanı sıra inanç, azim ve yiğitlikle örülmüş bir destanın yaradılış tarihi olduğunu söyleyen Başkonsolos Cebeci, Atatürk’ün ‘Sizlere taarruzu değil ölmeyi emrediyorum’ sözlerini hatırlattı. Cebeci, “Askeri dehası ve aldığı kararlarla savaşın gidişatını milletimiz lehine değiştiren Yarbay Mustafa Kemal, Çanakkale Savaşı’nda sergilediği askeri meziyetleri ve liderlik özellikleriyle ilerleyen yıllarda Türk ulusunun bağımsızlık mücadelesinin önderi haline gelmiştir. Ayrıca Türk milletinin Çanakkale’de elde ettiği zafer, dünyaya verilmiş bir insanlık dersidir. Bizim için varoluş mücadelesidir” dedi.

‘Çanakkale, dünyaya verilmiş bir insanlık dersidir’
Regensburg Üniversitesi okutmanı Prof. Dr. Işıl Altun tarafından İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programı kapsamında ise günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı. Ardından Almanya Kültür, Tarih ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Latif Çelik tarafından ‘Çanakkale’nin Türk-Alman Tarihindeki Önemi’ konulu konferans verildi. Mehmet Akif Ersoy ve Çanakkale Şehitleri temalı sinevizyon gösterisinin yer aldığı programda, Türk öğrenciler Elif Sürül (Bayrak), Nurcan Özdemir (İstiklal Marşı’nın 10 kıtası) ve Aliya Ecrin Açıkel (Bir Yolcuya) şiirler okudu. Türk öğretmen Enbiya Tunalı’nın sazı eşliğinde Türk öğrenci Ferhat Efe Ayhan ‘Çanakkale Türküsü’ ve ‘Yemen Türküsü’nü seslendirdi.
‘Çanakkale, dünyaya verilmiş bir insanlık dersidir’

‘Çanakkale, dünyaya verilmiş bir insanlık dersidir’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!