Bu pazar Hessen’de seçim var!

Güncelleme Tarihi:

Bu pazar Hessen’de seçim var
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2023 12:36

Almanya’nın Hessen eyaletinde bu pazar günü gerçekleştirilecek seçimleri 10 yıldır iktidarda olan CDU-Yeşiller koalisyonunun kazanması olası. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in başbakan adayı olduğu Sosyal Demokratlar’ın son dakikada sürpriz yaparak, federal hükümetin benzeri bir koalisyonu gerçekleştirme olasılığı ise zayıf görünüyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın en önemli eyaletlerinden Hessen’de bu pazar gerçekleştirilecek seçimler nedeniyle Demokratik Partiler olabildiğince daha fazla seçmeni sandık başına çekebilmek için çaba harcıyor. Seçime katılma oranının düşük olması halinde son zamanlarda yükselişe geçen aşırı sağcı parti AfD’nin (Almanya için Alternatif) büyük bir başarı kazanma ihtimali endişelendiriyor. Öte yandan kamuoyu yoklamalarına bakılırsa seçimden, 2018’de olduğu gibi iktidardaki CDU-Yeşiller ortaklığının yine önde çıkması bekleniyor. Son anketlere göre durum şöyle: CDU yüzde 31, Yeşiller yüzde 17.6, SPD yüzde 16.6, AfD yüzde 15.8, FDP yüzde 5.6, Serbest Seçmenler partisi yüzde 4 ve Sol Parti yüzde 3.4. Bu durumda SPD, Yeşiller, FDP ve Sol Parti için beş yıl önceki seçime göre ciddi bir kayıp söz konusu. Sağcı partiler CDU, AfD ve Serbest Seçmenler ise güçleniyor. Seçime katılım oranı son yıllarda olduğu gibi yine düşük olursa (2018’de yüzde 67.3) sandıktan sağcı partiler lehine daha güçlü bir sonuç çıkabilir.

Bu pazar Hessen’de seçim var
FAESER GERİDE KALIYOR
Yaklaşık 25 yıldır önce FDP’yle, daha sonra tek başına ve son 10 yıldır da Yeşiller’le birlikte iktidarda olan CDU’nun bu sürede yaşanan tüm skandallara ve ekonomik krize rağmen gücünü koruyor olmasının federal hükümetin iki yıllık icraatından, özellikle de koalisyon ortakları arasındaki anlaşmazlıklardan kaynaklandığı tahmin ediliyor. CDU’yu destekleyen medyanın, hükümetin enerji ve sığınmacılarla ilgili tartışmalı kararlarıyla ilgili karşı kampanyayı çağrıştıran yayınları da bu manzaranın ortaya çıkmasında etkili. Bir diğer faktör de geçen yıl eyalet başbakanlığını Volker Bouffiern’den devralan Boris Rhein’ın sempatik kişiliği ve SPD’nin eyalet başbakan adayı olan Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser’le ilgili yıpratıcı yayınlar. Anketleri önde götüren üç partinin başbakan adaylarıyla ilgili anketlerde, Faeser hem Rhein’ın, hem de Yeşiller’in başbakan adayı Tarek al-Wazir’in gerisinde kalıyor.
Bu pazar Hessen’de seçim var
ÜÇLÜ KOALİSYON DA KURULABİLİR
Pazar akşamı sandıktan anketlerdekine benzer bir sonuç çıkarsa Hessen’deki CDU-Yeşiller koalisyonu, yine Rhein’ın başkanlığında bir dönem daha devam edecek. Tabii her şeye rağmen sürprizler de olabilir. SPD, Yeşiller ve FDP’nin oylarını artırması durumunda Al-Wazir ya da Faeser’in başında olduğu bir üçlü koalisyon kurulabilir. Barajı aşmaları halinde Serbest Seçmenler ve Sol Parti’nin içinde olabileceği koalisyon seçenekleri de çıkabilir, ancak böyle bir şeyin gerçekleşmesi neredeyse imkânsız. Medyanın kışkırtmasıyla gündemin birinci maddesi konuma gelen sığınmacılarla ilgili tartışmalar CDU ve AfD’nin daha da güçlenmesine yol açıyor. Bazı CDU’lu politikacıların Almanya’nın diğer bölgelerinde olduğu gibi Hessen’de de AfD’yle görüşmeler içinde olması CDU ile SPD arasındaki tartışmayı kızıştırıyor. Ancak, Başbakan Rhein’ın “AfD’yle işbirliği yapmayacağız” açıklaması, bu konudaki gerginliği hafifletiyor.
Bu pazar Hessen’de seçim var
750’YE YAKIN ADAY
Hessen’de pazar günü 21 parti ve seçmen girişimi, Eyalet Meclisi’ndeki 110 milletvekilliğini kazanmak için toplam 745 adayla toplam 4.3 seçmenin karşısına çıkıyor. Çok sayıda göçmen kökenli adayların da yer aldığı listede Türkiye’nin çeşitli illerine doğmuş ya da Almanya’daki üçüncü, dördüncü kuşaktan Türkiye kökenli politikacılar da yer alıyor. Sayıları 30’u bulan bu adaylardan seçilme şansı yüksek olanların sayısı oldukça düşük. SPD’den Turgut Yüksel, partisi FDP’nin barajı geçmesi halinde Yankı Pürsün’ün yeniden seçilmesi kesin. Yeşiller’den Robert Erkan’ın da seçilme şansı yüksek. SPD’den Selim Balcıoğlu ve Halil Öztaş, SPD’nin oyunu artırması halinde seçilebilir. Sol Parti’den Eyüp Yılmaz da partisinin oy oranı yüzde 5’i aşarsa Meclis’e girebilir. Aynı durum Serbest Seçmenler Partisi’nin liste başı adayı Engin Eroğlu için de geçerli.

Haberin Devamı

Bu pazar Hessen’de seçim var
LİSTE BAŞI ADAYLAR GÖÇMEN
Hessen’deki seçimlerin bir ilginç yanı seçime giren partilerin bir bölümünün liste başı adaylarının göçmen kökenli olması. Yeşiller’in adayı Tarek el-Wazir hem Yemen, hem de Almanya vatandaşı. Serbest Seçmenler Partisi’nin liste başında da Avrupa Parlamentosu milletvekili Engin Eroğlu yer alıyor. Diğer küçük parti ve grupların liste başları ya da ikinci sıralarında da Türkiye kökenli adaylar var. En ilginci ise aşırı sağcı ve yabancı düşmanı parti AfD’nin liste başı adayı Robert Lambrau’nun göçmen kökenli olması. Halen Eyalet Meclisi’nde milletvekili olan Lambrau, Yunanistan’dan Almanya’ya göçmüş bir babanın oğlu.

Haberin Devamı

Bu pazar Hessen’de seçim var

Bu pazar Hessen’de seçim var

Bu pazar Hessen’de seçim var

Bu pazar Hessen’de seçim var

Bu pazar Hessen’de seçim var

Bu pazar Hessen’de seçim var

Bu pazar Hessen’de seçim var

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!