Bitmeyen ‘çifte vatandaşlık’ kavgası

Güncelleme Tarihi:

Bitmeyen ‘çifte vatandaşlık’ kavgası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2022 10:22

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümeti, 8 Aralık 2021’de iktidarı devralmadan önce imzaladıkları koalisyon sözleşmesinde yer alan “Alman Vatandaşlık Yasası’nda reform” sözünü yerine getirmek için harekete geçti.

Haberin Devamı

Bitmeyen ‘çifte vatandaşlık’ kavgası
“DAHA fazla gelişme - Özgürlük, adalet ve sürdürebilirlik” başlıklı koalisyon sözleşmesi ışığında bir yasa tasarısında son aşamaya gelindi.
Hedef, anne veya babası yasal olarak 5 yıldır Almanya’da yaşayan ve Almanya’da dünyaya gelen göçmen kökenli çocuklara doğuştan Alman vatandaşı olma hakkı verilmesi.
Hem de atalarının vatandaşlığını da koruyarak.
Yani çifte vatandaşlığa “Evet” deniliyor.
Şu anda olduğu gibi 8 yıl değil, 5 yıl Almanya’da yasal olarak yaşayan göçmen kökenlilere kendi vatandaşlıklarını da koruyarak Alman vatandaşı olma hakkı verilmesi.
Yani gençler ve yetişkinler için de çifte vatandaşlığa “Evet” deniliyor.
‘Gastarbeiter’ (misafir işçi) nesli 67 yaş üzerindekilere Almanca testi zorunluluğunun kaldırılması ve kendi vatandaşlıklarını koruyarak Alman vatandaşı olmalarının kolaylaştırılması.
Yani gece gündüz demeden, zor koşullar altında çalışarak Almanya’nın bugünkü refah düzeyine ulaşmasına önemli katkılarda bulunan neslin de çifte vatandaşlığa “Evet” deniliyor.
Yani bir yerde vefa borcu ödeniyor.

Haberin Devamı

YİNE KARŞI ÇIKTILAR
Evet...
Hükümet partileri Alman Vatandaşlık Yasası’nda reforma “Evet” diyor.
Sol Parti de buna destek veriyor.
Tabii bazı eyaletlerde Anayasa Koruma Teşkilatı tarafından ‘aşırı sağcı’ gözüyle bakıldığı için faaliyetleri takip edilen Almanya için Alternatif (AfD) hükümetin bu girişimine karşı çıkıyor.
Zaten AfD’den farklı bir tutum sergilemesi de beklenmezdi.
Ama ana muhalefet Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) yine hükümetin bu planına karşı çıktı.
“Yine” diyorum, çünkü CDU/CSU için bu yeni bir olgu değildir.
Zira Almanya’da çifte vatandaşlık yolunun açılmasını CDU/CSU 1999 yılında engellemiştir.
1998 yılındaki genel seçim öncesi SPD ile Yeşiller, Almanya’da 1913 yılından beri geçerli olan ‘kan bağına’ (ius sanguinis) dayalı vatandaşlık yerine ‘doğulan yere’ (ius soli) dayalı vatandaşlık hakkını hayata geçirme sözü verdi.
Helmut Kohl’ün koltuğunu altından alan SPD’li Gerhard Schröder başbakanlığında oluşturulan ‘kırmızı-yeşil’ (SPD-Yeşiller) koalisyon sözünde durdu ve yabancıların Almanya’da doğan çocuklarına doğuştan Alman vatandaşlığı ve isteyen herkese çifte vatandaşlık hakkı verilmesini içeren tasarıyı ilan etti.
Tabii aşırı sağcı, ırkçı, yabancı düşmanı Almanya Nasyonal Demokrat Parti (NPD) hemen “Olmaz” dedi.
CDU ve CSU’dan da “Hayır” sesleri yükseldi.
CDU’nun o dönemdeki Genel Başkanı Wolfgang Schaeuble ile CSU Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Edmund Stoiber, çifte vatandaşlığa karşı imza kampanyası başlattı.
5 milyondan fazla imza toplandı.
Hessen’de 9 Şubat 1999’da yapılan Eyalet Parlamentosu seçimlerine CDU’nun başbakan adayı olarak katılan Roland Koch, bunu fırsat bilip “Uyuma evet, çifte vatandaşlığa hayır” (JA zur Integration, NEIN zur doppelten Staatsbürgerschaft) kampanyası sürdürdü.
Seçimleri kazandı da.
CDU ile FDP Hessen’de iktidarı devralınca, SPD ile Yeşiller Eyaletler Meclisi’nde çoğunluğu kaybetti.
Bu yüzden de çifte vatandaşlık yattı ve 18-23 yaşlarında tek vatandaşlıkta karar kılmaları koşulunda (opsiyon model) uzlaşmaya varılarak, ebeveynlerden birinin Almanya’da doğmuş olması halinde, 2000 yılından itibaren çocuklarına doğuştan Alman vatandaşı olma hakkı yasalaştı.
‘Opsiyon model’ uygulamasına 2014 yılında son verilerek çocuk ve gençlere çifte vatandaşlık yolu tamamen açıldı.
Ancak isteyen herkese çifte vatandaşlık yolu Almanya’da hâlâ kapalı.

Haberin Devamı

TÜRKLER MAHRUM BIRAKILDI
Almanya, 26 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeden gelenlerin yanı sıra AB’yi terk eden İngilizlere, AB üyesi olmayan Norveçlilere, İsviçrelilere çifte vatandaşlık hakkı tanımaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada, Güney Kore, Japonya ve İsrail gibi ülkelerin yanı sıra vatandaşlarını vatandaşlıktan çıkarmayan Arjantin, Bolivya, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, Guatemala, Fas, Tunus, Cezayir ve İran gibi ülkelerden gelenler de.
58’den fazla ülke vatandaşlarına çifte vatandaşlık hakkı tanıyan Almanya, yıllardır burada yaşayan Türkleri bu haktan mahrum bırakmaktadır.
Yani Almanya, hem 3. maddesinde, “Tüm insanlar yasa önünde eşittir” denilen Alman Anayasası’nı ihlal etmekte hem de aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı başka ülkelerden gelenleri dışlamaktadır.
İşte bu yüzden biz de “Anayasaya saygı! Dışlamaya ve ayrımcılığa hayır! Çifte vatandaşlığa evet” diyoruz.

 

BAKMADAN GEÇME!