Beslenme stratejisine onay

Güncelleme Tarihi:

Beslenme stratejisine onay
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2024 11:04

Federal Kabine, kreşlerde ve okul kantinlerinde daha sağlıklı beslenme ve daha iyi gıda için yeni beslenme stratejisini kabul etti. Tarım Bakanı Cem Özdemir, lezzetli, sağlıklı ve sürdürülebilir gıdalarla beslenmenin kişinin gelirine bağlı olmaması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın, özellikle çocuklara yönelik yeni beslenme stratejisi daha az şeker, yağ ve tuz kullanılması üzerine oldu. Bunun yerine daha fazla organik ve yöresel gıda teşvik edilecek. Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir, stratejinin tanıtımını yaparken, “Lezzetli, sağlıklı ve sürdürülebilir gıda cüzdanınıza ya da hangi aileden geldiğinize bağlı olmamalı” dedi. Tarım Bakanlığı tarafından geliştirilen ‘Almanya için İyi Gıda’ başlıklı strateji, ‘Almanya’daki herkes için iyi gıdayı kolaylaştırmak’ için planlanan ve mevcut yaklaşık 90 önlemi bir araya getiriyor. Geleceğe yönelik belirlenen strateji uzun vadeli olarak 2050 yılına kadar uzanıyor. Bakan Özdemir, herkesin daha iyi bir yemek için gerçek bir seçeneğe sahip olmasını istediğini belirtirken, kimsenin belli bir diyete uyma zorunluluğu olmaması gerektiğini söyledi. Özdemir, “Herkes kendi kararını kendisi vermeli, kimse kimseye bir şey dikte etmemeli” dedi.

Haberin Devamı

İSRAFI AZALTACAK
Beslenme stratejisinde, gıda israfının azaltılması, bitki bazlı ve organik olarak üretilen gıda miktarının artırılması gibi çeşitli hedefler belirlendi. Örneğin, okullarda ve kreşlerde daha çeşitli yiyecekler için bağlayıcı standartlar, okul mutfakları ve içme suyu dağıtıcılarının teşvik edilmesi öngörülüyor. Ayrıca israfı azaltmak için gıda zinciri boyunca bağlayıcı hedefler de konulacak. Şeker, yağ ya da tuz içeriği yüksek gıdaların çocuklara yönelik reklamlarının kısıtlanması da planlamanın içerisinde.

SOMUT TEDBİRLER ALINMALI
ALMANYA’daki en büyük sağlık sigortalarından AOK, hükümetin sağlıklı beslenme için belirlediği strateji çerçevesini memnuniyetle karşıladığını açıkladı. AOK Başkanı Carola Reimann, tabaklarda çok fazla et ve şeker ile çok az kepekli ürün ve meyve-sebzeden oluşan dengesizliğin ‘iklim ve sağlık için zararlı’ olduğunu söyledi. Ancak tüketici koruma örgütü Foodwatch, “Kulağa hoş gelen ancak büyük ölçüde önemsiz bir belge” diyerek strateji belgesini eleştirdi. Foodwatch, stratejide birçok büyük hedef olduğunu, ancak etkili önlemlerin olmadığını açıkladı. Foodwatch’tan yapılan açıklamada, “Geleceğe dair soyut vizyonlar hazırlamak yerine, federal hükümet artık kendisinin de hızla uygulayabileceği somut tedbirler almalıdır” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!