Başkonsolos Şanlı Kreuzberg sokaklarında...

Güncelleme Tarihi:

Başkonsolos Şanlı Kreuzberg sokaklarında...
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2023 10:18

11 Eylül’de resmi olarak göreve başlayan Berlin Başkonsolosu Okan Şanlı, Kreuzberg esnafını ziyaret etti. Şanlı, bir yandan kendisini ziyaret eden dernek temsilcilerini makamında kabul ederken, diğer yandan onları daha yakından tanımak amacıyla yaşadıkları mahalleleri gezdi. Hürriyet gazetesi de bu ziyaretlerde kendisine eşlik etti.

Haberin Devamı

TÜRKLERİN yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg, aynı zamanda gastronomiden kuaföre, ticari işletmelerden derneklere kadar Türk esnafın yoğun olarak hizmet verdiği ilçelerin başında geliyor. Almanya’ya işçi göçünün başladığı 1960’lı yıllarda, çoğunlukla Alman işçi sınıfı ve sanatçıların yaşadığı ilçe olan Kreuzberg, bugün artık gözde eğlence mekânlarının da yer aldığı çok kültürlü yapısıyla dikkati çekiyor. Berlin’in 2000’li yıllarda yeniden başkent olmasından sonra sosyal yaşam ve kültürel hareketliliği artan Kreuzberg, uluslararası yatırımcıların da ilgisini çekmeye başladı. İlçede başlayan kentsel dönüşüm nedeniyle konut ve işletme kira fiyatları da son yıllarda tavan yaptı. Koronavirüs salgını ve ardından çıkan savaşın da tetiklediği ekonomik sorunlar, bir anlamda küçük esnafı da etkiledi. Göreve yeni başlayan Başkonsolos Şanlı’nın ziyareti de böyle bir döneme denk geldi.

Haberin Devamı

Başkonsolos Şanlı Kreuzberg sokaklarında...

HASIR RESTORAN’DA ÇAY İÇTİ
Başkonsolos Şanlı, Kreuzberg’deki turu kapsamında dokuz işletmeyi gezdi. Muavin konsolos Nağı Tayru da ziyaret kapsamında kendisine eşlik etti. Başkonsolos, Kreuzberg turuna, bir zamanlar Almanya’da seçimler öncesinde Alman siyasilerin de uğrak noktalarında biri olan ilçenin en tanınmış gastronomi işletmelerinden Hasır Restoran’la başladı. Hasır Restoran, Alman siyasilerin, Türkiye kökenli seçmene sıcak mesajlar vermek için şov yapmak amacıyla döner kestiği mekânların başında geliyordu. Burada restoran çalışanlarıyla sohbet eden Başkonsolos Şanlı, kendisine ikram edilen çaydan içti. Ardından üç dükkân ileride bulunan ‘Selim Kuaför’e giden Şanlı, işletme sahibi Selim Adanur, çalışanlar ve müşterilerle bir süre sohbet etti. Adanur, sadece Berlinlilerin değil, bir zamanlar tüm Türkiye’nin de yakından tanıdığı isimlerden biri. Yaklaşık 13 yıl önce kızına yanlış teşhis koyan Alman hastanesine karşı başlattığı hukuk mücadeleyle hikâyesi Türkiye’ye kadar uzandı. Başkonsolos Okan Şanlı, Selim Adanur’a bir daha bu ve benzeri sağlık sorunların yaşanmamasını dilerken, tüm vatandaşların karşılaşacağı sorularda her zaman yanlarında olacaklarını belirtti.

Başkonsolos Şanlı Kreuzberg sokaklarında...

Haberin Devamı

THY ACENTESİNİ DE ZİYARET ETTİ
Başkonsolos, ardından Berlin’de 3 şubesiyle hizmet veren komşu esnaf Sönmez Baklava’ya geçti. İşletmenin kurucu ortaklarından Mustafa Sönmez, Berlin’deki girişimcilik hikâyelerini anlattı. Aslen Gaziantepli olduklarını belirten Sönmez, Berlin’de kendi sektörlerindeki gelişmeleri aktardı. Başkonsolosun yürüyerek devam ettiği Kreuzberg turunda sırada Türk Hava Yolları acentelerinden ‘Consult Reisen’ bulunuyordu. İşletme sahibi Seyhan Önel, misafirlerini kapıda karşıladı. İlk defa böyle bir misafir ağırladığını belirten Önel, ziyaretin kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. Önel, kısaca hikâyesini anlatıp kendisini tanıttı. İşlettiği dükkânının THY’nin Berlin’deki ilk acentesi olarak açıldığını ve daha sonra kendisinin devraldığını söylerken, bırakmayı düşündüğü bir dönemde Alman komşularının ve müşterilerinin kendisini devam etmesi yönünde motive ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

‘ŞEHRİN DİNAMİZMİNDEN ÇOK ETKİLENDİM’
Daha önce Afganistan, Mısır, Lüksemburg ve İsviçre’de görev aldığını, yurt dışında beşinci görev yerinin Berlin olduğunu belirten Başkonsolos Şanlı ise şunları söyledi: “Ancak burası çok farklı. Gelmeden önce eski başkonsolosumuzdan ve bakanlığımızdan Berlin’le ilgili çok detaylı bilgiler aldım. Ancak geldiğimden bu yana Türk toplumundan ve şehrin dinamizminden çok etkilendim. Bundan sonra da eski başkonsoloslarımızın bıraktığı yerden görevi devralarak, sizlerle birlikte çalışmaktan büyük memnuniyet duyacağım.”
Başkonsolos Şanlı, öğleden sonra başlayan Kreuzberg turunda ayrıca çiçekçi, kuyumcu, banka ve sağlık alanında hizmet veren işletmeleri de ziyaret etti. Ziyareti kapsamında kendisine ikram edilen çay ve kahveden en çok çayı tercih eden başkonsolos, kahve içmese de şimdiden Kreuzbergli esnafın gönlünün 40 yıllık hatırını kazanmış gözüküyor. Başkonsolosun bu ziyareti Berlin’de uzun bir aradan sonra bir ilk olma özelliği taşıyor.

Başkonsolos Şanlı Kreuzberg sokaklarında...
Başkonsolos Şanlı Kreuzberg sokaklarında...



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!