‘Avrupa’sız barış olmaz’

Güncelleme Tarihi:

‘Avrupa’sız barış olmaz’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2022 10:15

Almanya’nın eski Başbakanı Angela Merkel, Rusya’nın Ukrayna’da uluslararası hukuka aykırı biçimde başlattığı savaşı ‘barbarca’ olarak niteledi. ‘Avrupa barış ve değerler birliği’ düşüncesinin hayata geçirilmesinin şahane bir fikir olduğunu belirten Merkel, “Avrupa’sız barış olmaz” dedi.

Haberin Devamı

GEÇEN yıl aralık ayında görevi bıraktıktan sonra 13 Şubat’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin dışında hiçbir yerde görünmeyen Merkel, dün akşam Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) eski Başkanı Reiner Hoffmann’ın veda törenine katıldı. Burada yaptığı konuşmayla sessizliğini bozan Merkel, “Ben bu konuşmamı, Rusya’nın uluslararası hukuku çok açık bir biçimde ayaklar altına almasına değinmeden yapamam. Ben, Rusya tarafından saldırıya uğrayan, kendisini savunma hakkına sahip olan Ukrayna’nın yanındayım” dedi. Merkel, Rusya’nın komşu ülkeye saldırısının İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’nın tarihinde derin bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Merkel, her ne kadar “Saha dışından hükümetin politikasını değerlendirmek istemem” dese de hükümetin, Avrupa Birliği’nin (AB), ABD’nin, NATO’nun ve G7 ülkelerinin, Rusya’nın barbarca savaşını durdurmak için sergiledikleri birlikteliğe tam destek verdiğini söyledi. Bu savaşın sonuçlarını şu aşamada kestirmenin mümkün olmadığını belirten Merkel, başta Afrika’da açlık olmak üzere tehlikeli sonuçlar beklendiğine işaret etti.

Haberin Devamı

AVRUPA’SIZ BARIŞ OLMAZ
Aralarında bazı eyalet başbakanları, bakanlar, sivil toplum kuruluşları (STK) ve iş insanları dernekleri temsilcilerinin de bulunduğu 200’ün üzerinde katılımcının yer aldığı veda törenindeki konuşmasında Merkel, “Avrupa’sız barış olmaz” dedi. Merkel, ‘Avrupa barış ve değerler birliği’ düşüncesinin hayata geçirilmesinin şahane bir fikir olduğunu vurgularken, 16 yıllık görev süresinde zaman zaman Brüksel’den eleştiri ve tepkiler aldığını da gizlemedi. Angela Merkel, DGB’nin ve 8 yıl başkanlığını yapan Reiner Hoffmann’ın da Avrupa’nın birlikteliği için yoğun çaba gösterdiğini hatırlatırken, “Umarım yeni yaşamında da bu katkısını sürdürür” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!