Avrupa’nın çip üretim merkezi olacak

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’nın çip üretim merkezi olacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2023 11:30

Tayvan’ın dev teknoloji şirketlerinden TSMC, Almanya’nın Dresden kentinde Alman Bosch, Infineon ve NXP ile birlikte dev bir yarı iletken çip fabrikası kuracak. Dünya genelinde 52 bin çalışanı olan ve geçen yıl 14.2 milyar Euro ciro yapan TSMC ve Alman ortakları, Dresden’e 10 milyar Euro yatırım yapacak.

Haberin Devamı

2 binden fazla kişinin çalışması öngörülen fabrikanın temelinin en geç gelecek yılın ortalarına kadar atılmasının ve 2027 yılının sonlarına doğru üretime geçilmesinin planlandığı kaydedildi. SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti ise dev projeye 5 milyar Euro devlet desteği verecek. Dresden’de kurulacak fabrikaya Bosch, Infineon ve NXP’nin her birinin yüzde 10’la ortak olduğu, hisselerin yüzde 70’inin ise TSMC’ye ait olduğu belirtildi.

Avrupa’nın çip üretim merkezi olacak
Olaf Scholz

‘BAŞKA YATIRIMLAR DA OLACAK’
Parlamento yaz tatilinden dönen Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Tayvan’lı TSMC şirketinin Almanya’da bu denli bir yatırım kararı almasından memnuniyet duyduklarını söyledi. Scholz, “TCMC yönetiminin bu kararı, son dönemlerdeki kötü konjonktürel gelişmelere rağmen, Almanya’nın yatırımcılar için cazip bir ülke olduğunu göstermektedir. Almanya, bu yatırımla Avrupa’da en fazla yarı iletken çip üretilen bir merkez olacak. Bunu hiç şüphesiz başka yatırımlar da takip edecek” dedi.

Avrupa’nın çip üretim merkezi olacak
Robert Habeck

Haberin Devamı

‘BÜROKRASİYİ HIZLANDIRDIK’
Yeşillerli Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck de Dresden’de üretime geçecek fabrikanın, Almanya ve Avrupa’nın yarı iletken çip ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacağını da söyledi. Habeck, fabrikanın kurulması için bürokratik işlemlerin şimdiye kadar görülmemiş şekilde hızlandırdıklarını vurguladı.

Avrupa’nın çip üretim merkezi olacak
Michael Kretschmer

‘SEVİNDİRİCİ BİR HABER’
Saksonya Eyalet Başbakanı Michael Kretschmer de Dresden’in, kurulacak fabrikayla ‘teknoloji merkezi’ haline geleceğini söyledi. Kretschmer, “Bu, Saksonya, Almanya ve tüm Avrupa için sevindirici bir haber. Biz Saksonya’yı ‘Silicon Saxony’ haline getirmek istiyoruz. Avrupa’nın mikroelektrik alanında en fazla üretimin yapılacağı bu yarı iletken çip fabrikasının kurulması kararıyla da hedefimize ulaşmak için ciddi bir adım atıldığını görüyoruz” dedi.

 

 

BAKMADAN GEÇME!