Aşırı sağcı bir dernek daha yasaklandı

Güncelleme Tarihi:

Aşırı sağcı bir dernek daha yasaklandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2023 10:17

Almanya İçişleri Bakanlığı, bir neo-Nazi derneğini daha yasakladı. Bakanlığın ‘Artgemeinschaft’ (Cermen inancı-özüne göre yaşam topluluğu) adlı derneği yasaklamasından sonra polis, sabah erken saatlerde neo-Nazi örgütüne karşı ülke çapında baskın yaptı.

Haberin Devamı

YÜZLERCE polis ve özel birim ekipleri, 12 eyalette (Baden-Württemberg, Bavyera, Brandenburg, Hessen, Mecklenburg-Vorpommern, Aşağı Saksonya, Kuzey Ren-Vestfalya, Rheinland-Pfalz, Saksonya, Saksonya-Anhalt, Schleswig-Holstein, Thüringen) sabah saat 06.00’da eş zamanlı baskınlar yaptı. Operasyon kapsamında toplamda 29 dernek üyesinin 26 dairesi arandı. Grubun yaklaşık 150 üyesi olduğu söyleniyor. Anayasayı Koruma Dairesi’nin bir yıldır yürüttüğü soruşturma sonunda grubun yasaklanmasına karar verildi. ‘Artgemeinschaft’in diğer birçok aşırı sağcı ve yeni sağcı grupla bağlantısı olduğu belirtildi.
Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Tarikat gibi yapılanan, son derece ırkçı ve antisemit bir derneği yasaklıyoruz. Bu, aşırı sağcılığa ve bugün hâlâ Nazi ideolojilerini yayan entelektüel kundakçılara karşı bir başka sert darbedir” dedi. Derneğin, özgür ve demokratik temel düzen için özel bir tehdit oluşturduğunu ifade eden Faeser, “‘Artgemeinschaft’, büyük ölçüde Nasyonal Sosyalizme dayanan bir ideolojiyi aktif bir şekilde yaymıştır. Özellikle de çocuklarına verdikleri ideolojik eğitimle ve ilgili literatürün dağıtımı yoluyla, geçen hafta yasakladığımız neo-Nazi ‘Hammerskins’ten farklı ama daha az tehlikeli olmayan bir dernektir” dedi.

Aşırı sağcı bir dernek daha yasaklandı

Aşırı sağcı bir dernek daha yasaklandı
TARİKAT BENZERİ BİR YAPILANMA
Essen’de neo-Nazi gruba yönelik baskınlarda uzun süredir güvenlik birimlerinin takibinde olan Dr. Gerhard H.’nin muayenehanesi ve evi de arandı. Buradaki baskına BFE adlı özel birim de katıldı. Doktor ve oğullarının ellerindeki silahlarla sürekli sosyal medyadan fotoğraf paylaştıkları belirtildi. Federal Siyaset Eğitim Merkezi’ne (bpb) göre ‘Artgemeinschaft’ tarikat benzeri, dini-etnik, Hıristiyanlık karşıtı ve aşırı sağcı bir örgüt. Derneğin, aşırı sağın farklı akımları arasında bir menteşe işlevi gördüğü belirtildi. ‘Artgemeinschaft’ 1951 yılında eski Nazi Wilhelm Kusserow tarafından kuruldu. Merkezi Berlin’de bulunan dernek, 1957 yılından bu yana kayıtlı. Grup, 1989’dan 2009’a kadar neo-Nazi avukat Jürgen Rieger tarafından yönetildi. 2009’da ölen Rieger’in halefi Bavyera Stockstadt’tan Axel Schunk oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!