Asgari ücrete zam gelirse ne olur?

Güncelleme Tarihi:

Asgari ücrete zam gelirse ne olur
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2022 11:03

Almanya’da hükümetin aldığı karar doğrultusunda asgari ücrete 1 Ekim’den itibaren zam geliyor. Yasal düzenlemeye göre asgari ücret saat başına 12 Euro olacak. Ancak ekonomi uzmanları asgari ücretin artmasının fiyat artışını tetikleyeceğini ve enflasyonun da buna bağlı olarak artacağı uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

MÜNİH merkezli ekonomi araştırma enstitüsü İfo’nun yaptığı ankete katılan şirketlerin büyük çoğunluğu, fiyat artışının kaçınılmaz olacağını belirtti. Ankete katılan 6 bin 900 şirketin yaklaşık üçte birinin şu anda çalışanlarına 12 Euro’nun altında asgari ücret ödediği belirtildi. Bu şirketlerin yüzde 58’i ise maaş zammının getireceği maliyeti fiyata yansıtmayı planlıyor. İfo’ya göre, asgari ücret artışından etkilenecek işletmelerin yarısı daha düşük kâr, dörtte biri ise daha az talep bekliyor. Rapora göre, şirketlerin yüzde 18’i çalışma saatlerini azaltmayı veya karşılığında özel ödemeleri kesmeyi düşünüyor. İfo işgücü piyasası uzmanı Sebastian Link, etkilenen şirketlerin sadece yüzde 13’ünün sonuç olarak işçi çıkarmayı planladığını söyledi.

Haberin Devamı

6 MİLYON KİŞİ FAYDALANACAK

Almanya’da asgari ücret en son temmuz ayında saat başına 9.82 Euro’dan 10.45 Euro’ya yükselmişti. 1 Ekim’den itibaren ise 12 Euro olacak yeni asgari ücret düzenlemesinden yaklaşık 6 milyondan fazla çalışan faydalanacak. İfo Enstitüsü’ne göre, etkilenen şirketler için ‘fiyat artışları en sık dile getirilen sonuç’ oldu.  Almanya’da enflasyon oranı hali hazırda yüzde 7.9. Ekonomistlere göre, yüksek enerji fiyatları nedeniyle enflasyon oranı önümüzdeki aylarda çift haneli rakamlara ulaşabilir. Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), kısa süre önce tüketici fiyatlarının daha da gelişmesine ilişkin tahminlerini yüzde 10 olarak düzeltti. Merkez Bankası’nın güncel aylık raporuna göre, yardım paketinin eylül ayında sona ermesinin yanı sıra asgari ücretteki artış da ek maliyet baskısına neden oluyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!