Aralarındaki kavga yeniden ortaya çıktı

Güncelleme Tarihi:

Aralarındaki kavga yeniden ortaya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2018 14:20

Başbakan Merkel’le İçişleri Bakanı Seehofer arasında eskiye dayanan mülteci kavgası yeniden patladı. Seehofer’in daha fazla mülteciyi sınırdan geri çevirme planına Merkel izin vermedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Angela Merkel ile İçişleri Bakanı Horst Seehofer arasında eskiye dayanan mülteci kavgası yeniden patlak verdi. 2015 mülteci krizinde birbiriyle ters düşen iki politikacı kozlarını paylaşamadı. Genel seçimde iki politikacı arasında varılan ateşkes yeniden bozuldu. Seçimlerden sonra Merkel’in mülteci politikasını değiştirmek için İçişleri Bakanı olarak Berlin’e gelen Horst Seehofer “Göç için Master Planı” adıyla bir yol haritası hazırladı. Bakan Seehofer bu yol haritasını salı günü kamuoyuna açıklayacaktı. Günlerce önceden duyurusu yapıldı. Ama Seehofer’in basın toplantısı, master planında bazı noktalar üzerinde Merkel’le henüz anlaşma sağlanamadığı gerekçesiyle son anda iptal edildi.

KAVGA NERDE ÇIKTI
Seehofer’in master planı başka Avrupa ülkelerinde kaydı bulunan mültecilerin Almanya’ya girerken sınırdan geri çevrilmelerini öngörüyor. Seehofer bu maddeyle Merkel’in mülteci politikasını kenarından köşesinden yontarak, Dublin Anlaşması’na geri dönmek istiyor. Dublin Anlaşması mültecilere ilk giriş yaptıkları Avrupa ülkesinde sığınma başvurusu yapmalarını şart koşuyor. Ancak 2015 mülteci kriziyle Dublin Anlaşması devre dışı kaldı. Merkel mülteci sorununa Avrupa Birliği ülkeleriyle ortak bir çözüm bulmak istiyor. Başka Avrupa ülkelerinde kaydı bulunan mültecilerin Almanya sınırından geri çevrilmesi, AB ülkeleriyle ortak çözümü tehlikeye sokuyor.

Haberin Devamı

UYGULANMASI ZOR
Dublin sözleşmesine yeniden dönülmesi durumunda mülteciler AB’nin dış sınırları Yunanistan, İtalya, Hırvatistan, Macaristan gibi ülkelerde yığılacak. Dublin Anlaşması 2015 mülteci krizinde tutmadı. AB’nin dış sınırlarını oluşturan bu ülkeler, mülteci akını karşısında gelen mülteciyi kayıt yapmadan diğer Avrupa ülkelerine bırakmak zorunda kaldı. Dublin Anlaşmasına göre Almanya sınırda sığınma başvurusunda bulunan mülteciyi ilk giriş yaptığı Avrupa ülkesine geri göndermek için önce bu ülkeyi tespit etmek zorunda. Geri gönderme işlemi 6 ay içinde sağlanamazsa, bu mülteciden yine Almanya sorumlu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!