Almanya’nın vergi geliri arttı

Güncelleme Tarihi:

Almanya’nın vergi geliri arttı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2023 10:42

Almanya’da belediyeler geçen yıl ticaret vergisi gelirlerinde zirve yaptı. Merkezi Wiesbaden’de bulunan Federal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, ticaret vergisi miktarı bir önceki yıla kıyasla toplamda yüzde 14.9 artarak yaklaşık 70.2 milyar Euro’ya ulaştı.

Haberin Devamı

2022 yılında bölgesel eyaletler arasında en yüksek ticaret vergisi artışı yüzde 34.8 ile Saksonya-Anhalt ve yüzde 26.7 ile Rheinland-Pfalz’a bağlı belediyelerde kaydedildi. Şehir eyaletleri arasında ise en büyük artışı yüzde 23.6 ile Hamburg elde etti. Brandenburg ticaret vergi gelirlerinde eksi kaydeden tek federal eyalet oldu. Bu eyalette düşüş yüzde 3.8 olarak gerçekleşti. İstatistiklere göre, tarım ve ormancılık işletmelerinin varlıklarından alınan arazi vergisinden elde edilen gelirler yüzde 0.3 artarak 400 milyon Euro’ya, gayrimenkuller üzerinden alınan arazi vergisi yüzde 2 artışla 14.9 milyar Euro’ya yükseldi. Emlak vergisi ve ticaret vergisinden elde edilen ve ‘gerçek gelir’ olarak adlandırılan gelir dilimi ise yaklaşık 85.5 milyar Euro ile bir önceki yıla göre yüzde 12.4 daha fazla oldu.

Haberin Devamı

FARKLILIK GÖSTEREBİLİYOR
Almanya’da ticaret vergisi, belediyeler için önemli bir gelir kaynağı olarak biliniyor. Tüm ticari işletmeler ve şirketler bunu ödemek zorunda. Ancak Almanya’daki belediyeler arasında vergi oranı bakımından büyük farklılıklar da söz konusu. Örneğin Monheim am Rhein’daki şirketler sadece yüzde 8.75 ticaret vergisi öderken, buraya yarım saat uzaklıktaki Düsseldorf’ta şirketler kâr üzerinden yüzde 15’ten fazla vergi ödüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!