Almanya üzerindeki Leopard 2 baskısı artıyor

Güncelleme Tarihi:

Almanya üzerindeki Leopard 2 baskısı artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2023 17:16

Almanya’da istifa eden Savunma Bakanı Christine Lambrecht’ten boşalan koltuğa oturmaya hazırlanan Boris Pistorius, Ukrayna’ya gönderilecek silahlar konusunda şimdiden baskı altında. SPD’li siyasetçiye özellikle koalisyon ortağı Yeşiller’den, Ukrayna’ya muharebe tanklarının yollanması konusunda ısrarlı çağrılar geliyor.

Haberin Devamı

YEŞİLLER Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Agnieszka Brugger, ‘Marder’ (Sansar) tipi tankların sevkiyatının onaylandığına dikkati çekerek, bu onayı verenin Leopard tipi muharebe tanklarını da ülkeye gönderebileceğini söyledi. DW Türkçe’nin haberine göre, Yeşiller Eş Başkanı Omid Nouripour da, salı akşamı Welt kanalına yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya muharebe tankları gönderilmesinden yana olduklarını ve ordunun envanterinin de bu konuda tabu olmaması gerektiğini belirtti. Kiev de Almanya’dan daha fazla yardım talebini yineledi. T-online haber portalına konuşan Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Andriy Melnik, Pistorius’un selefinden daha kararlı ve hızlı bir biçimde hareket etmesini beklediklerini söyledi. Melnik, Almanya’nın Ukrayna’ya muharebe tankları, savaş uçakları, savaş gemileri, çoklu roketatar, uçaksavar ve yeterince cephane göndermesinin elzem olduğunu ifade etti.

Almanya üzerindeki Leopard 2 baskısı artıyor
Boris Pistorius

Haberin Devamı

BERLİN’DEN ONAY BEKLENİYOR
Yarın yemin ederek göreve başlayacak olan Pistorius’un cuma günü de Rheinland Pfalz eyaletindeki Ramstein Amerikan hava üssünde ABD’nin öncülüğünde düzenlenecek Ukrayna’ya yardım toplantısına katılması bekleniyor. Toplantıda, Batılı müttefiklerin Ukrayna’ya askeri desteği ele alınacak. Bu kapsamda, Leopard 2 tipi tankların Ukrayna’ya gönderilmesi konusunun gündeme gelmesi bekleniyor. Almanya, Ukrayna’ya tank sevkiyatı konusunda kritik bir öneme sahip. Tankların Almanya yapımı olması nedeniyle, diğer ülkelerin sevkiyatı da Berlin’in onayına tabi. Aralarında Finlandiya ve Polonya’nın da olduğu Avrupalı müttefikler, Ukrayna’ya bu silahları göndermeye hazır olduklarını ve Almanya’nın onayını beklediklerini ifade etmişti. Tanklar, Ukrayna’da işgal edilen bölgelerin geri alınması için büyük bir öneme sahip. Kiev, dünyadaki en etkin silahlardan biri olarak kabul edilen Leopard 2’lerle son dönemde durağan bir hal alan savaşta önemli bir avantaj sağlamayı hedefliyor.

Haberin Devamı

SCHOLZ GERİ ADIM ATACAK MI?
Leopard 2’lerin sevkiyatına uzun süredir karşı çıkan Almanya Başbakanı Olaf Scholz üzerindeki baskı da artıyor. Scholz’un, ABD Başkanı Joe Biden ile salı günü yaptığı telefon görüşmesinde de bu konu ele alındı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden ve Scholz’un Ukrayna’ya destek konusunu ele aldığı belirtti. Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit da iki liderin bu desteğin ‘sürdürülebilir, etkin ve yakın biçimde koordine edilmesi’ konusunda mutabık kaldığını kaydetti. Scholz, daha önce de Bloomberg’e verdiği röportajda Ukrayna’ya verdikleri desteğe gerekli olduğu sürece mümkün olan tüm yollardan devam edeceklerini dile getirmişti. Scholz, NATO müttefiklerinin Rusya ile doğrudan çatışmaya girmekten kaçınması gerektiğini de tekrarlamıştı. Scholz, Ukrayna’ya silah sevkiyatının sürmesi konusunda da “Hiçbir zaman tek başımıza hareket etmeyeceğiz, bunun gibi zor bir durumda gereken bu” ifadelerini kullanmıştı.

 

BAKMADAN GEÇME!