Almanya’da doğan vatandaş olsun

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da doğan vatandaş olsun
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2015 00:00

Anne babası yabancı olan Almanya'da doğan her iki çocuktan biri doğuştan Alman vatandaşı oluyor. Yarısı ise mevcut yasaya göre doğuştan Alman vatandaşı olamıyor. Yeşiller Almanya'da doğan her çocuğa doğuştan Alman vatandaşlığı verilmesi için baskı başlatıyor.

Haberin Devamı

Almanya'da doğup büyüyen ve artık buralı olan göçmenlerin Alman vatandaşlığı, göçün üzerinden yarım

Almanya’da doğan vatandaş olsun
asır geçmiş olmasına rağmen halen tartışma konusu.

Hemen her seçimde Sosyaldemokratlar ve Yeşiller çifte vatandaşlık ve doğuştan vatandaşlık hakkı konusunu seçim kampanyası yapıyor. Ama hükümet kurulduktan sonra bu vaatler ya gelecek seçime ya da yarım kalıyor.

2014 seçimlerinde de Sosyal Demokrat Parti (SPD) opsiyon modelinin kaldırılması ve çifte vatandaşlık sözü verdi. Ancak opsiyon modeli şartlı kalktı.

Almanya’da doğan vatandaş olsun


Şimdi Yeşiller yeni bir yasa taslağıyla doğuştan vatandaşlık ve çifte vatandaşlık konularında yeni bir atağa geçmek istiyor. Yeşiller doğuştan vatandaşlık hakkı verilmesini öngören bir yasa taslağı hazırladı ve taslağı gelecek hafta perşembe günü meclise getiriyor.

Taslak, anne babadan biri Almanya'da oturma iznine sahipse, süreli bile olsa, burada doğan çocuğa doğrudan Alman vatandaşlık hakkı öngörüyor. Mevcut yasa ise eğer anne babadan biri sekiz yıldır yasal olarak Almanya'da yaşıyorsa, burada doğan çocuğuna doğuştan Alman vatandaşlığı hakkı veriyor.

Taslağı kamuoyuna açıklayan Yeşiller Grubu'ndan Volker Beck’e “Yeşiller'in yasa taslağının meclisten geçebileceğine şans tanıyor musunuz?” diye sordum. Beck, yasa taslağıyla amaçlarının gündemden düşen vatandaşlık meselesini yeniden gündeme taşımak olduğunu söyledi. “Kamuoyunda bu konunun yeniden canlı bir biçimde tartışılmasını istiyoruz. AB ülkelerinde ekonomik durum düzelmeye başlayınca, bu ülkelerden gelen göçmenler yarın kendi ülkelerine dönecek. Türkiye'de ekonomik gelişme sonucu Almanya'ya gelenlerden 20 bin civarında daha
fazla Türk Türkiye'ye dönüyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!