Almanya ‘çifte vatandaşlık’ yolunu açtı

Güncelleme Tarihi:

Almanya ‘çifte vatandaşlık’ yolunu açtı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2023 15:47

Almanya’da ‘çifte vatandaşlık’ ve Alman vatandaşlığına geçme koşullarının kolaylaştırılmasını sağlayan Alman Vatandaşlık Hakkının Modernleştirilmesi Yasası Tasarısı, Bakanlar Kurulu’nda kabul edildi. Tasarının önümüzdeki aylarda Federal Meclis’te görüşülüp hayata geçirileceği açıklandı.

Haberin Devamı

ALMANYA İçişleri Bakanı Nancy Faeser, bugün yapılan Bakanlar Kurulu’nun ardından bir basın toplantısı düzenledi. Çifte vatandaşlığa izin veren ve Alman vatandaşlığına geçişi kolaylaştıran Alman Vatandaşlık Hakkının Modernleştirilmesi Yasası Tasarısı’nın Bakanlar Kurulu’nda kabul edildiğini açıklayan Faeser, “Çok çeşitli toplumumuza ve modern ülkemize yaraşır modern bir göç hakkı yaratıyoruz. Bunu geçirmekten memnuniyet duyuyorum” dedi. Faeser, Hürriyet’in, 1999’da dönemin Başbakan Gerhard Schröder tarafından ‘çifte vatandaşlık’ yolunu açan yasa tasarısının ana muhalefet CDU/CSU tarafından Eyaletler Meclisi’nde bloke edildiğini hatırlatması ve yine böyle bir tehlikenin olup olmadığı sorusu üzerine, 2006’daki federalizm reformu çerçevesindeki değişiklikler nedeniyle Eyaletler Meclisi’nin onayına gerek olmadığını söyledi.

Almanya ‘çifte vatandaşlık’ yolunu açtı
‘BU İNSANLARIN YERİ ALMANYA’
Tasarının önümüzdeki aylarda Federal Meclis’te ele alınacağını belirten ancak bir takvim vermeyen Faeser, koalisyon hükümetini oluşturan SPD, Yeşiller ve FDP’nin desteğiyle yeni yasanın hayata geçirileceğini vurguladı. 84 milyon nüfuslu Almanya’da 12 milyon kişinin hâlâ Alman pasaportunun olmadığını ve bu insanların 5.3 milyondan fazlasının 10 yılı aşkın süredir bu ülkede yaşadıklarını ifade eden Bakan Faeser, “Bu insanlar toplumumuzun bir parçasıdır. Onların yaşam alanı da yaşam yeri de Almanya’dır. Bu insanlar eşit demokratik haklara sahip olmalılar” diye konuştu. “Vatandaşlık Almanya’ya en büyük aidiyet duygusudur” diyen Faeser, artık insanların kimliklerinin bir bölümünden feragat etmelerine gerek kalmayacağını ve ‘çifte vatandaşlık’ yolunun tamamen açılacağını açıkladı. Faeser, ayrıca yeni yasayla Almanya’ya kalifiye eleman göçünün daha cazip hale geleceğine dikkati çekti.

Haberin Devamı

3 YILDA ALMAN VATANDAŞLIĞI
Hayata geçirilmesi öngörülen Alman Vatandaşlık Hakkının Modernleştirilmesi Yasası’nda şunlar yer alıyor;
* 8 yıl yerine 5 yıl Almanya’da yaşayan yabancılar Alman vatandaşı olabilecek.
* Çok iyi uyum sağlayanlar, iyi derecede Almanca bilenler veya fahri olarak çalışanlar 3 yıl sonra Alman vatandaşı olabilecek.
* Ebeveynlerden birinin 5 yıldır Almanya’da yaşaması halinde, burada dünyaya gelecek çocuklara otomatik olarak Alman vatandaşlığı verilecek.
* Alman vatandaşı olmak isteyenlerden kendi geçimlerini sağlamış olma koşulu aranacak, ancak bazı durumlarda istisnalar yapılması mümkün olacak.
* Schröder döneminde hayata geçirilen yasada öngörüldüğü şekilde, 2000 yılından sonra Almanya’da dünyaya gelip de otomatik olarak Alman vatandaşı olan, ancak 18-23 yaşları arasında tek vatandaşlıkta karar kılma koşulu nedeniyle Alman vatandaşlığını geri vermek zorunda kalanlar için ise 5 yıl burada yaşamış ve geçimini sağlamış olma koşulu geçerli olacak.
* Yeni yasaya göre ‘Gastarbeiter’ (Misafir İşçi) olarak bilinen ve 1960-1970’li yıllarda Almanya’ya gelen yabancıların dil testine tabi tutulmamaları ve iyi derecede Almanca bilmeleri istenmeyecek, sadece sözlü olarak kendilerini ifade edebilmeleri yeterli olacak. Bu insanların Almanya’nın kalkınmasına çok önemli katkılarda bulunduğunun altını çizen Bakan Faeser “Biz bu insanlara teşekkür borçluyuz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!