AfD’nin tehlikeli yükselişi

Güncelleme Tarihi:

AfD’nin tehlikeli yükselişi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2023 11:26

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, üyesi olduğu Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Berlin’deki kurultayında “Sağ popülist Almanya için Alternatif’i (AfD) iktidara getirtmeyeceğiz” derken, Almanya’da aşırı sağa destek arttı.

Haberin Devamı

INSA tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına göre, Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) yüzde 30, AfD’nin yüzde 22, SPD’nin yüzde 16, Yeşiller’in yüzde 12, Hür Demokrat Parti’nin (FDP) yüzde 6, Sol Parti’nin yüzde 4 ve Özgür Seçmenler’in (FW) yüzde 3 oy alacağı saptandı. Haftalık Der Spiegel dergisi adına ‘Verian’ tarafından eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerde yapılan kamuoyu yoklamasına göre ise Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa, AfD’nin yüzde 32, CDU/CSU’nun yüzde 24, SPD’nin yüzde 12, Yeşiller’in yüzde 9, Sol Parti’nin yüzde 9 ve FDP’nin yüzde 4 oy alacağı belirlendi.

BSW YÜZDE 12.5
Başka bir kamuoyu yoklamasında da, şimdilik bir dernek olarak ortaya çıkan ve Sol Parti’den ayrılan Sahra Wagenknecht’in kendi adı altında yeni yıl itibariyle politika sahnelerine çıkacak yeni partisi ‘Birlik Sahra Wagenknecht’in yüzde 12.5 oy alacağı da kaydedildi. Birlik Sahra Wagenknecht’in en çok Sol Parti ile AfD’yi etkileyeceği ve sağ popülistlerin oy oranını yüzde 22’lerden yüzde 17’lere düşüreceği ortaya çıktı.

AfD’nin tehlikeli yükselişi

GÖZLER SONBAHARDA
Yeni eyaletlerden Thüringen ve Saksonya Anhalt’tan sonra Saksonya’da da Almanya’da demokratik sistemi devre dışı bırakmayı içeren politika izlediği gerekçesiyle faaliyetleri Eyalet Anayasa Koruma Teşkilatları tarafından izlenen AfD’nin güçlenmesi sağduyulu çevrelerin tedirginliğini artırırken, gözler daha şimdiden bu yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu ve Eyalet Parlamentosu seçimlerine çevrildi. Almanya’da 9 Haziran’da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde CDU/CSU’nun yüzde 31, AfD’nin yüzde 25, Yeşiller’in yüzde 12, SPD’nin yüzde 10, Birlik Sahra Wagenknecht’in (BSW) yüzde 7, FDP’nin yüzde 3 ve Sol Parti’nin de yüzde 3 oy almasının beklendiği belirlendi.

Haberin Devamı

SAKSONYA VE THÜRİNGEN’DEN EN GÜÇLÜ PARTİ
Öte yandan yeni eyaletlerden Saksonya ile Thüringen’de 1 Eylül’de, Brandenburg’da da 22 Eylül’de yapılacak Eyalet Parlamentosu seçimlerinden AfD’nin ‘en güçlü parti’ olarak çıkmasına kesin gözüyle bakıldığı da ortaya çıktı. Son yapılan kamuoyu yoklamalarına göre AfD’nin toplam oyların yüzde 35’e yakınını elde etmesinin beklendiği belirlendi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!