‘AfD’nin güçlenmesi, Almanya’nın çöküşü olur’

Güncelleme Tarihi:

‘AfD’nin güçlenmesi, Almanya’nın çöküşü olur’
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2024 11:43

Almanya’da ana muhalefet partisi CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, aşırı sağcı AfD’nin daha da güçlenmesi konusunda çok net uyarıda bulundu. Merz, bunun ‘Almanya’nın çöküşü’ anlamına geleceğini belirtti.

Haberin Devamı

PERŞEMBE akşamı Chemnitz’de konuşan CDU lideri Friedrich Merz, aşırı sağcı AfD’nin hâlihazırda pek çok kişinin düşündüğünden daha güçlü hale geldiğini söyledi. Partisinin yeni ‘temel programına’ ilişkin bölgesel bir konferansta konuşan Merz, AfD’nin Almanya için bir ‘alternatif!’ olmadığını, aksine ekonomik ve her şeyden önce ahlaki çöküş anlamına geldiğini vurguladı. Merz, CDU’nun yeni programında ‘vatan’, ‘öncü kültür’ ve ‘vatanseverlik’ gibi kavramları da savundu. Ayrıca Almanya’nın refahını sürdürebilmesi için sanayileşmiş bir ülke olarak kalması gerektiğini de belirten Merz, Ukrayna’daki savaşla ilgili olarak Almanya’nın özgürlüğünün tehdit altında olduğu uyarısında bulundu. Konuşmasında, Rusya-Ukrayna savaşına geniş yer ayıran Merz, Putin’in Rusya’sıyla sadece diplomasi yoluyla bir denge kurulabilmesinin hayal olduğunu söyledi. Merz, “Eğer Rusya bugün silahlarını bırakırsa, savaş sona erer. Eğer Ukrayna silahlarını bırakırsa, Ukrayna biter” dedi.

Haberin Devamı

6 BÖLGEDE DAHA TANITILACAK
CDU’nun mevcut programı 2007 yılına dayanıyor. 2021 yılında yapılan federal seçimlerde iktidarı kaybeden parti, bu nedenle ‘temel programını’ yenilemeye başladı. 70 sayfalık taslak ‘Özgürlük içinde yaşamak. Almanya’yı geleceğe güvenle taşımak’ başlığını taşıyor. CDU bu taslakta, birçok konunun yanı sıra ‘Alman öncü kültürüne’ bağlılığı, iltica prosedürlerinin yeniden düzenlenmesini ve nükleer enerjinin enerji arzında bir seçenek olarak yer almasını savunuyor. Programın, mayıs ayında yapılacak kurultayda kabul edilmesi bekleniyor. ‘Temel program’ Chemnitz’in yanı sıra Mainz, Hannover, Köln, Stuttgart ve Berlin’de düzenlenecek altı bölgesel konferansta da tanıtılacak.
Saksonya Başkanı Michael Kretschmer de göç politikasının ‘temel programda’ önemli bir konu olduğunu söyledi. 2015/2016 yıllarında yaşanan sorunlara atıfta bulunan ve o dönem kontrolün kaybedildiğini belirten Kretschmer, partisi adına “Hatalarımızdan ders aldık” dedi. ‘Düzensiz göçmen’ sayısının azaltılmasının elzem olduğunu da sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!