AfD için ‘başbakanlık’ çok yakın!

Güncelleme Tarihi:

AfD için ‘başbakanlık’ çok yakın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2024 11:24

Eylül ayında Almanya’nın üç eyaletinde yapılacak seçimlerde aşırı sağcı parti AfD’nin en güçlü parti çıkması bekleniyor. Saksonya ise en korkulan yer. Anketlere göre Saksonya’da yüzde 37 oy alması beklenen AfD yüzde 40’ı yakalarsa tek başına iktidar olacak. 

Haberin Devamı

ESKİ Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan eyaletlerde seçmen desteği sistematik olarak artan sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD), gözünü eyalet başbakanlığı koltuğuna dikti. Son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarına göre Brandenburg, Saksonya, Saksonya Anhalt ve Thüringen’de seçim olsa AfD’nin yüzde 35’e yakın oy alarak ‘en güçlü parti’ çıkmasından hareket ediliyor. Saksonya’da ise oy oranı yüzde 37’ye yükselen AfD’nin 1 Eylül’de yapılacak seçimlerde yüzde 40 oy alması halinde, SPD ve FDP’nin yüzde 5 barajını aşamayacağından hareket edildiği için ilk kez bir eyalet başbakanı çıkarmaya çok yakın olduğu belirtildi.

‘CHRUPALLA ADAY OLSUN’
Bild gazetesi, AfD’nin Saksonya’da yüzde 40’ın üzerinde oy alabilmesi için partililerin AfD Eş Başkanı ve Federal Meclis Grubu Eş Başkanı Tino Chrupalla’nın başbakan adayı olmasını istediğini yazdı. 2017 ve 2021’de yapılan genel seçimlerde kendi seçim bölgesinde en fazla oy alarak Federal Meclis milletvekili seçilen Saksonyalı Tino Chrupalla, “Benim yerim federal politikadır. Benim federal düzeyde hem parlamenter hem de parti politikası alanlarında birçok planlarım var. Gelecek yıllarda bu hedeflerimi gerçekleştirmek istiyorum” diyerek başbakan adaylığı iddialarını geri çevirdi. Bir dönemler CDU gençlik teşkilatı Genç Birlik (JU) üyesi olan ve CDU’nun ‘Euro Krizi’ne yaklaşımı ile sığınmacı politikasına tepki göstererek 2015 yılında AfD’ye geçen Chrupalla, “AfD Saksonya Teşkilatı Başkanı Jörg Urban başarılı bir politika sürdürmektedir. Kendisiyle çok uyumlu bir biçimde ve güven içinde çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

BUGÜN SEÇİM OLSA!..
Saksonya’da 1 Eylül 2019’da yapılan eyalet seçimlerinde CDU yüzde 32.1, AfD yüzde 27.5, Sol Parti yüzde 10.4, Yeşiller yüzde 8.6, SPD yüzde 7.7, FDP yüzde 4.5, Özgür Seçmenler (FW) yüzde 3.4 oy aldı. Son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarına göre ise bugün Saksonya’da seçim olsa AfD yüzde 37, CDU yüzde 33, Sol Parti yüzde 8, Yeşiller yüzde 7, SPD yüzde 3, FDP yüzde 1, Özgür Seçmenler (FW) yüzde 1 oy olacak.

Haberin Devamı

AfD YASAKLANSIN’ SESLERİ
Saksonya ve Thüringen’de 1 Eylül’de, Brandenburg’da da 22 Eylül’de eyalet seçimleri yapılacak. Üç eyalette de seçimlerden AfD’nin yüzde 35 civarında oy alarak en güçlü parti çıkması bekleniyor. AfD’nin, Almanya genelinde de yüzde 23’le CDU/CSU’nun ardından ikinci güçlü parti konumuna yükselmesi ve partinin Federal Anayasa Koruma Teşkilatı tarafından Thüringen, Saksonya ve Saksonya Anhalt’ta ‘kesinlikle aşırı sağcı’ kategorisine alınması üzerine yasaklanması da gündeme getirildi. SPD Eş Başkanı Saskia Esken, anayasa düşmanı ve demokratik sistemi devre dışı bırakmak isteyen bir partinin yasaklanması için ilgili birimlerin harekete geçmesini istedi. Başka partilerden ve çevrelerden de “AfD yasaklansın” sesleri yükselmeye başladı. Federal hükümetin doğu eyaletleri sorumlusu SPD’li Carsten Schneider ise hukuksal olarak AfD’nin yasaklanmasının kolay olmayacağını hatırlattı. Böyle bir yasağın aşırı sağcıları daha da güçlendireceğine dikkati çeken Schneider, yasak yerine diğer partilerin AfD’nin önünü kesecek politik programları hayata geçirmesi gerektiğini söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!