4 Temmuz’da enflasyon zirvesi var

Güncelleme Tarihi:

4 Temmuz’da enflasyon zirvesi var
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2022 11:39

Almanya’da koronavirüs salgınıyla başlayan tedarik zincirindeki aksaklıklar ve hammadde sıkıntısına, Rusya-Ukrayna savaşının neden olduğu enerji fiyatlarındaki artışlar da eklenince enflasyon iyice yükseldi.

Haberin Devamı

ENFLASYONU düşürmek için harekete geçen Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 4 Temmuz’da sendika, işverenler, Merkez Bankası temsilcileri, ekonomistler ve bakanların katılacağı zirvede bir araya getirecek. Toplantıya katılacakların, gelecekte vatandaşların gaz faturalarını ve süpermarket alışverişlerini nasıl karşılayabilecekleri ile enflasyonun nasıl düşürülebileceği konusunda bir plan üzerinde çözüm arayacakları belirtildi. Bild am Sonntag gazetesi, Başbakan Scholz’un enflasyona karşı özel planını açıkladı. Hükümet yetkililerine dayandırılarak verilen haberde, toplantıda özel bir model üzerinde öneri getirileceği kaydedildi. Buna göre Scholz, şu öneride bulunacak; Sendikalar, toplu sözleşmede ücret taleplerinin bir bölümünden vazgeçecek. Ancak buna karşılık işverenler gelecek yıl bir kereliğine mahsus çalışanlara ödeme yapacak. Devlet de bununla birlikte bir kereliğine yapılacak ödemeden hiçbir vergi almayacak ve işveren payı kesmeyecek. Ödeme, çalışanların hesabına net gelir olarak işlenecek.
Başbakanlık uzmanlarına göre enflasyonun temel nedeni gaz ve diğer ürünler için geçerli olan tedarik sıkıntısı. Önümüzdeki yılın özellikle bu konuda zorlu geçeceği kaydedildi. Scholz’un önereceği modelin, özellikle dar ve orta gelir grubu için avantaj olduğu belirtiliyor. Zirvenin ikincisi ise ekim ayında yapılacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!