3’ü birden geliyor

Güncelleme Tarihi:

3’ü birden geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2015 13:27

Almanya’da bugün ve yarın gündem 1915 olayları olacak... Alman Meclisi yarın 1915 olaylarını anacak. Anma toplantısına hükümet ve muhalefet üç ayrı soykırım tasarısıyla geliyor.

Haberin Devamı

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, bu akşam Berlin Katedrali’nde kiliselerin düzenlediği Ermeni, Süryani ve Yunan Pontuslara Soykırımı Anma Ayini’ne katılacak. Cumhurbaşkanı ayinde konuyla ilgili bir konuşma yapacak. Cumhurbaşkanı’nın konuşmasında soykırım kavramını kullanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Cuma günü ise Alman Parlamentosu’nun ‘Ermeni tehciri ve katliamının 100. yıldönümü hatırası ve anma’ adlı oturumunda üç ayrı soykırım önergesi ele alınacak.

İlk önce, 1915 olaylarını “20. yüzyılda korkunç biçimde yaşanan kitlesel kıyım, etnik temizlik, tehcir ve soykırımlar tarihine örnek” diye niteleyen hükümetin önergesi üzerine tartışılacak. Hükümetin önerge taslağında “Türkiye’de sivil toplum, bilim insanları ve sanatçıların Ermeni katliamıyla yüzleşme ve iki halkın barışmasına katkıda bulunma çalışmalarını takdir ediyoruz.

Koalisyon hükümeti milletvekilleri 2005’te Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşma girişimlerinin yeniden başlamasına katkıda bulunmak istiyor” deniyor. Muhalefet Partileri Sol Parti ve Yeşiller ise meclise iki ayrı önerge sunacak. Hükümetin karar önergesinin ardından anamuhalefet Sol Parti’nin “1915/1916 yıllarında Ermeni soykırımının 100. yıldönümünü anma- Almanya, tarihle yüzleşmeye ve barışmaya katkıda bulunmalı” başlıklı önergesi gündeme gelecek. Sol Parti’nin önergesinde “Alman Parlamentosu Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki İttihat ve Terakki hükümetinin Ermeni halkını sistematik olarak yok etmesini soykırım olarak kabul eder... Soykırımda Alman İmparatorluğu’nun tarihi sorumluluğunu kayıtsız şartsız tanır” deniyor.

Sol Parti’nin önergesinin ardından Cem Özdemir, Claudia Roth, Peter Meiwald ve Yeşiller Grubu’nun hazırladığı “Ermeni soykırımının 100. yılını anma-Yüzleşme ve görüşmelerle barışma” başlıklı önerge tartışmaya açılacak. Yeşiller’in önergesinde de 1915 olaylarının soykırım olarak tanınması, Alman İmparatorluğu’nun sorumluluğundan üzüntü duyulduğunun açıkça kabul edilmesi isteniyor. Ama aynı zamanda Türk kamuoyu ve siyasetinin de Ermeni soykırımı konusunda daha açık olmaya başlamasının olumlu bir gelişme olarak desteklenmesi vurgulanıyor.

3’ü birden geliyor


GABRIEL TARİHÇİLER KOMİSYONU'NU SORDU

Türk dernek temsilcilerinin basın toplantısından sonra kendi basın toplantısı için gelen Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz’la ayaküstü sohbet etti. Gabriel, “Tarihçiler komisyonu kurulacaktı. Çalışmaya başladı mı, ne aşamada?” diye sordu. Bekir Yılmaz, komisyonun henüz çalışmalara başlayamadığını anlattı ve cuma günü Alman Meclisi’nin alacağı kararı merakla beklediklerini söyledi.

Haberin Devamı

3’ü birden geliyor


TÜRK DERNEKLERİ AÇIKLAMA YAPTI: Soykırımı belirleme onların işi değil

Berlin Türk Cemaati, Barış için Diyalog Derneği ve Berlin Atatürkçü Düşünce Dernekleri, dün Berlin’de basın merkezinde bir basın toplantısı düzenleyerek, 1915 olaylarının soykırım olarak adlandırılmasına karşı çıktı. Barış için Diyalog Derneği Başkanı Ali Söylemezoğlu, “Papa hiçbir zaman gerçekleri söyleyen biri olmadı. Tam tersine gerçekleri örtbas etti” dedi. Söylemezoğlu, Papa’nın soykırım sözünü siyasi bir açıklama olarak niteledi. Soykırımı belirlemenin ne Papa, ne Cumhurbaşkanı ne siyasetçi ne de parlamentoların işi olduğunu vurgulayan Söylemezoğlu, bunun mahkemelerin yetkisinde bulunduğunu belirtti ve şimdiye kadar böyle bir mahkeme kararı olmadığına işaret etti. Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz da Alman Meclisi’nin 12 Ağustos 2012 tarihli, soykırım kavramının geriye dönük kullanılamayacağı kararını hatırlattı. Türk dernek temsilcileri olayları konuşup tartışmaya açık olduklarını, ancak muhatap bulamadıklarını söyledi.

Haberin Devamı

PROTESTO EDECEKLER

Berlin’de 16 dernek ‘Dostluk ve Barış Buluşması’ adı altında ortak bir gösteri düzenliyor. 16 derneğin “Soykırım iftiralarına son. Bayrağını al gel” çağrısıyla düzenlediği gösteri 25 Nisan Cumartesi günü saat 14’te An der Urania adresinde başlayacak. Yürüyüş 17. Juni Caddesi’ndeki Siegessaeule önünde sona erecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!