GREXIT

Güncelleme Tarihi:

GREXIT
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2015 11:33

Yalnız Almanya’da değil, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin çoğunda son dönemlerde en çok kullanılan, en çok duyulan bir sözcük.Grexit.Yani Yunanistan’ın Euro Birliği’ni (Euro Bölgesini), Ortak Para Birimi Euro’yu terk etmesi.Televizyon kanallarında ilk haber Grexit.

Haberin Devamı

Farklı kanallarda düzenlenen açıkoturumlarda Grexit tartışmaları.
Alman gazetelerinin ilk sayfalarında Grexit.
Bu yalnız bir sözcük değil.
Euro Bölgesi’nin, Avrupa Birliği’nin (AB), Avrupa’nın geleceğini yakından ilgilendiren bir olgu.
Almanya’nın eski başbakanlarından Helmut Kohl’ün öncülüğünü yaptığı Euro uygulaması, uluslararası para piyasasında kağıt üzerinde 1999 yılında devreye girdi.
Ancak yeni banknotların ve bozuk paraların piyasaya sürülmesiyle 1 Ocak 2002 tarihi itibariyle resmen para birimi olarak kullanılmaya başlandı.
Almanya, Avusturya, Belçika, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Lüksemburg, Portekiz ve Yunanistan kendi para birimlerini devre dışı bırakıp, Euro’ya geçti.
2007 yılında Slovakya, 2008’de Malta ve Güney Kıbrıs, 2009’da Slovenya, 2011’de Estonya, 2014’te Letonya ve 2015 yılında da Litvanya Euro’yu para birimi olarak kullanmaya başladı.
Evet, bu 19 AB ülkesinin dışında Monako, Andorra, San Marino ve Vatikan başta olmak üzere bazı başka ülkelerde de Avro para birimi olarak kullanılmaktadır.

* * *

İşte Yunanistan’da yaşanan sıkıntılar, hatta Yunanistan’ın iflası tartışmaları yüzünden Euro Bölgesi’nde ciddi bir tedirginlik yaşanmaya başlandı.
AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) borç batağındaki Yunanistan’la aylardır sıkı bir pazarlık sürdürmekte.
Bu yıl Ocak ayından beri Yunanistan’da başbakanlık koltuğunda oturan Alexis Çipras, bir yandan seçim öncesi halka verdiği sözü yerine getirmek, diğer yandan yeni kredi kapılarını açacak ülke ve kurumların önerilerini kabul etme ikilemi arasında bocalamakta.
Seçim vaatlerini yerine getirmese, ‘Yalancı Çipras’ olacak.
AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’in taleplerini yerine getirmese, ülkeyi iflasa götüren başbakan olarak tarihe geçecek.
Tabii bu da Euro Bölgesi’nde bir ilk olacak.
Böyle bir olasılığın yansımaları ne olacak?
İşte bu konuda farklı görüşler, farklı değerlendirmeler var.

* * *

Bazı ekonomi uzmanlarına göre Yunanistan’ın Euro Bölgesi’ni terk etmesi Avrupa’nın ekonomisini ve para piyasasını pek fazla etkilemeyecek.
Ancak farklı düşünenler de var.
Grexit, yani Yunanistan’ın Euro’yu terk etmesi başka Euro ülkelerini de tetikleyecek.
İspanya, Portekiz, İtalya gibi bazı ülkelerde de benzer sancılar yaşanması görüşünü savunan, böyle bir olası tehkikeye dikkat çeken ekonomi uzmanları ve politikacılar da var.
Grexit’in gerçekleşmesi durumunda Almanya’nın 80 milyar Euro kayba uğrayacağından hareket ediliyor.
Böyle bir durumda da Başbakan Angela Merkel’in de Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin de taze borçsuz 2016 yılı dengeli bütçe hedeflerini unutmaları gerektiğine dikkat çekiliyor.
Her ne kadar kendisine Yunanlılar tepki gösterse de, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalması için yoğun mücadele veriyor.
Hem içte hem de dışta.

* * *

Merkel’in genel başkanlığını yaptığı Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile kardeş parti konumundaki Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nde (CSU) “Yeter artık” diyenlerin sesi son günlerde daha çok duyulmaya başladı.
“Çipras’a boyun eğmeyelim” sesleri yükselmeye başladı.
Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) de.
Almanlar arasında “Yunanistan’a yardım edilsin” diyenlerin oranı da son aylarda düşüşte.
Daha bir kaç ay öncesine kadar, “Yunanistan Euro Bölgesi’nde kalmalı” diyen Almanların oranı yüzde 60’ları bulurken, bu oran son haftalarda yüzde 30’lara düştü.
Yunanistan’ın ayakta kalabilmesi, bu ay sonuna kadar 7.2 milyar Euro hacimli yeni kredinin serbest bırakılıp bırakılmamasına bağlı.
Yani Grexit bu ay içinde şekillenecek.
Yani akla kara bu ay içinde belli olacak...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!