Aşırı sağdan şok rekor

Güncelleme Tarihi:

Aşırı sağdan şok rekor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2015 23:22

Fransa’da Paris terör saldırıları ve göçmen krizi gölgesinde yapılan bölgesel seçimlerde aşırı sağcı Ulusal Cephe yüzde 28 oyla birinci parti oldu. Bu, Fransız aşırı sağının en iyi seçim performansı oldu. Le Figaro ve L’Humanite gazeteleri ‘Şok’ manşetleri attı.

Haberin Devamı

PARİS’te geçen ay 130 kişinin hayatını kaybettiği terör eylemlerinin etkisi sürerken önceki günkü yerel seçimlerin ilk turundan aşırı sağcı parti Ulusal Cephe, birinci çıktı. Ülkede 13 bölgenin yönetiminin belirleneceği seçimlerin ilk turunda Ulusal Cephe (FN) oyların yaklaşık yüzde 28’ini alırken, Fransa’nın eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin başında olduğu sağcı Cumhuriyetçiler ise yüzde 27’nin biraz altında kaldı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın lideri olduğu Sosyalist Parti ise yüzde 23.5 oranında oy aldı. 13 bölgenin 6’sında Ulusal Cephe birinci oldu.

En iyi performans: FN, özellikle Almanya ve Belçika sınırındaki doğu bölgelerinde başarı sağladı. Bunun ekonomik durgunluk ve göçmen akınının etkisi olduğu yorumları yapıldı. Paris’teki saldırıların da partinin lehine sonuç verdiği şeklinde değerlendirildi. FN kurulduğu 1972’den bu yana en iyi seçim performansını sergiledi, ilk kez bölgesel bir hükümetin kontrolünü sağlayabilir. Seçimde iki kadın ön plana çıktı. Bunlardan birisi Ulusal Cephe’nin liderliğini babasından devralan Marine Le Pen (47), diğeri de onun yeğeni Marion Marechal-Le Pen (25) oldu. Teyze-yeğen Le Penler aday gösterildikleri bölgelerde yüzde 40’tan fazla oy aldı.

Haberin Devamı

Aşırı sağdan şok rekor

Marine Le Pen, partinin imajını yumuşatmak üzere bazı adımlar atmış ve babasını Yahudi Soykırımı’nı küçümseyen açıklamaları nedeniyle partiden ihraç etmişti. Partinin başarısı, ana akım partilerin 13 Aralık günü yapılacak ikinci turda birbirlerini desteklemesi yönünde tartışmalar başlattı. İkinci turda yüzde 50’yi geçen aday seçimi kazanıyor. Le Figaro ve komünist L’Humanite gazeteleri, “Şok” başlığını attı. Liberation ise “Geliyor” başlığıyla aşırı sağcı tehlikesine dikkat çekti.

Müslümanlara ve eşcinsel evliliğe karşı

Genç politikacı Marion Marechal-Le Pen  siyasi olarak teyzesi Marine Le Pen’den daha çok dedesi Jean-Marie Le Pen’e yakın. Torun Le Pen, dedesinin açıklamalarını eleştirse de partiden atılmasına karşı çıkmıştı. Evli ve bir çocuk annesi olan Marion, eşcinsellik karşıtı yürüyüşlerde ön plana çıkıyor ve ‘geleneksel aile’ diye nitelendirdiği değerleri savunduğunu söylüyor. Marion, Fransa’da yaşayan Müslümanların Fransız olabilmesi için “Yunan ve Roma etkisi ve 16. yüzyıl Hıristiyanlığıyla şekillenen hayat tarzı ve geleneklerini takip etmeleri” gerektiğini söylemişti. İngiliz Daily Mail gazetesine konuşan parti içinden bir kaynak, “Marion Marechal-Le Pen, dedesinin Yahudi karşıtı görüşlerini bıraktı ancak bunun dışında tıpkı onun gibi görünüyor” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!