Artık sınırımızda değil

Güncelleme Tarihi:

Artık sınırımızda değil
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2016 23:08

Celabrus'a yönelik ‘Fırat Kalkanı’ operasyonunun çarpıcı detayları ortaya çıktı. Türk Özel Kuvvetler ile tankların öncülüğünde Suriye’de Halep’e bağlı Cerablus, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından 14 saatte tamamen kontrol altına alınırken, ilçede IŞİD’den kalan mayın ve tuzaklanmış bombaların temizlenmesine başlandı. Cerablus’ta harekattan önce 350’ye yakın IŞİD’li olduğu, 69 cesedin bulunduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Cerablus operasyonu Suriye sınır hattında dengeleri de değiştirdi. Çobanbey-Cerablus hattında yaklaşık 70 kilometrelik Türkiye’ye sıfır noktadaki sınır hattını elinde bulunduran IŞİD, Cerablus operasyonuyla sınırdan çekilmiş oldu. Türkmen köylerinin bulunduğu Çobanbey-Cerablus sınır hattının, Türkiye’nin öncülüğündeki operasyonla ÖSO’ya geçmesiyle IŞİD, Türkiye ile sınır komşusu olmaktan çıktı. Böylece IŞİD’in batıya açılan kapı olarak gördüğü ve örgüt militanlarının sınırdan geçirilmesinde kritik öneme sahip bölge ÖSO’ya geçti.

Fırat Kalkanı operasyonuyla Cerablus’a girerek denetimi ele geçiren ÖSO mensuplarının ilk icraatı, 2 yılı aşkın süredir sınırda Türkiye bayrağına 30 metre mesafede dalgalanan terör örgütü IŞİD’in bayrağını indirmek oldu.

Haberin Devamı

Artık sınırımızda değil

İŞ MAKİNELERİ DE GİRDİ

Cerablus’ta mayın ve tuzaklanmış bombaların temizlenmesine de başlandı. Havadan bombalarla, karadan da top atışlarıyla IŞİD hedeflerinin vurulmasından sonra başlayan kara harekâtıyla Cerablus’a giren OSÖ çatısı altındaki muhalif güçler, IŞİD’in patlayıcı tuzaklamış olabileceği ihtimaline karşı evleri tek tek kontrol ediyor. Gaziantep’ın sınır ilçesi Karkamış ile Cerablus arasında IŞİD’in döşediği tuzaklanmış patlayıcılar ve mayınlar belirlenerek, kontrollü şekilde patlatıldı. Operasyonun ikinci gününde Karkamış ve Oğuzeli ilçeleri arasındaki bölgeye çok sayıda tank ve zırhlı araç getirildi. Karkamış’ta bekletilen ve Cerablus’a sıfır noktada konuşlandırılan 20 civarında tankın yanı sıra iş makineleri de Cerablus’a girdi. İş makineleriyle Cerablus’ta kontrolü sağlayan muhalif gruplar için hendek ve mevziler açılmaya başlandığı öğrenildi.

CESETLERİ BIRAKIP KAÇTILAR

Operasyon başladığında Cerablus’ta 350’ye yakın IŞİD militanı olduğu bildirildi. Ancak kara operasyon başlamadan kısa süre önce IŞİD’li teröristlerin çatışmaya girmeden, örgütün kontrolünde olan El Bab bölgesine kaçtıkları ortaya çıktı. IŞİD militanlarının kaçması nedeniyle kara operasyonu sırasında çatışma olmadı. Havadan bombalanan ve top atışlarıyla dövülen IŞİD mevzilerinde ve açılan hendeklerde ise şu ana kadar 69 IŞİD militanın cesedine ulaşıldı. Militanların kara operasyonu başlamadan cesetleri de bırakarak kaçtıkları kaydedildi. Muhaliflerin kontrolüne geçen Cerablus ve köylerinde bazı IŞİD militanlarının sivillerin arasına karıştığı, bu nedenle intihar saldırısı tehlikesine karşı önlemler alındığı belirtildi.

Haberin Devamı

KAMPLARDA SAVAŞÇI TOPLANDI

Türkiye’de Suriyelilerin kaldığı kamp ve çadırkentlerden 18 yaşından büyük erkekler arasından gönüllü savaşçılar seçilerek muhalif gruplara katıldı. AFAD’ın kontrolündeki kamp ve çadırkentlerden seçilen gönüllü savaşçıların da ÖSO çatısı altındaki muhalif grupla Suriye’ye geçtikleri bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!