Güzel ihtimaller şehri: Lecce / İtalya gezi rehberi

Her an çiçekli balkonlardan birine Ferzan Özpetek karakteri fırlayabilir ya da köşeyi döndüğünüzde karşınıza Mehmet Günsür çıkabilir. Çünkü burası İtalya'daki Lecce, güzel ihtimaller şehri! İşte Lecce turu

Haberin Devamı

Lecce İtalya’nın güneyinde, Puglia adı verilen bölgede yer alıyor. Biz daha çok Kuzey İtalya’yı biliyoruz. Roma, Floransa, Venedik... Hepsinin yeri ayrı, bunlara hiç itirazım yok ama Güney İtalya’yı da mutlaka görmelisiniz. İtiraf edeyim Lecce’ye önce pek ısınamadım. Boş, soğuk ve cansız göründü gözüme. Ne zaman ki mağazalar kepenklerini açtı, Sant’Oronzo Meydanı’nda çocuklar balonlarını uçurmaya başladı, sokak müzisyenlerinin tınılarına, yere serdikleri enstrüman kılıfına düşen bozuk paraların sesi karıştı, o zaman yaşam başladı. Benim de keyfim yerine geldi. Sabır istiyor yani Lecce, güzel olan her şey gibi…

Güzel ihtimaller şehri: Lecce / İtalya gezi rehberi
 
Lecce'de nerede kalınır?
Ben 'B&B The Apartment‘ta kaldım. Tavsiye eder miyim? Ne aradığınıza bağlı. “Merkeze yakın olsun, bir de temiz olsun yeter” derseniz kesinlikle tavsiye ederim. Lecce’nin ana meydanının adı Sant’Oronzo. Buradan çıktıktan sonra sola dönüp 20 saniye yürüyünce meydanda oluyorsunuz. Zaten en ünlü ve en merkezi ‘Gelato’ mağazalarından birinin Natale Gelateria‘nın hemen üstü. (Güzel İtalyan dondurması- gelato yenebilecek duraklardan biri olarak burayı not alın bu vesileyle) Ama “Merkezi ve temiz olması yetmez, yol sorabileceğim, yardım alabileceğim birileri olsun, benimle ilgilenilsin” diyorsanız o zaman tavsiye etmem. Ara sıra bir görevli oluyormuş ama ben gittiğimde kimse yoktu. 

Güzel ihtimaller şehri: Lecce / İtalya gezi rehberi

Lecce'de ne yenir, ne içilir? 
Lecce’den bana kalan en güzel anlardan biri kesinlikle ‘Lecce Kahvesi’ içtiğim anlardı.  İtalyanca adı ‘Caffe in ghiaccio con latte di mandorla’, ‘Caffe Leccese’ de deniyor. Buzlu bir kahve bu, özelliği badem sütüyle yapılıyor olması. Masaya geldikten sonra kaşıkla azıcık karıştırmayı unutmayın sakın. Sant’Oronzo Meydanı’ndaki ünlü ‘Cafe Alvino’ çok güzel yapıyor. ‘Caffe Del Corso‘daki de güzeldi, denenebilir.

Güzel ihtimaller şehri: Lecce / İtalya gezi rehberi

Lecce’de yediğim en güzel yemek kesinlikle ‘Trattoria Nonna Tetti’de oldu. Başlangıçlardan 5 House Starter’ı seçerseniz bizim mutfağı anımsatan güzel mezeler (şakşuka, bulgur pilavı…) geliyor masaya. Ben mezelerle doymuştum ama makarnalarını da denemiş olmak için nohutlu makarna ‘Ciceri a Tria’ dan da sipariş ettim. 1 kadeh de kırmızı şarap, hepsine 20 euro ödedim, bütçeyi bu rakamlara göre ayarlamak gerekiyor. Bir de akşam rezervasyonsuz kabul etmiyorlar, öğle saatlerinde de sıra beklemeniz olası. Yoğunluk yüzünden garsonlar ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar, biraz uzun beklemeniz olası şimdiden uyarmış olayım. Başka bir yer olsa bu çileyi çekmeyin derdim, ama yemeklerin lezzeti harika, bence değer.

Güzel ihtimaller şehri: Lecce / İtalya gezi rehberi

İtalya’ya gitmişken pizza yemeden olmaz tabii. ‘Il Quinto‘yu kesinlikle tavsiye ederim. Lüks bir restoran değil, sokak arasında salaş bir mekân. Görünüşü dikkat çekici olmasa da, lezzeti damakta ve hafızada yer edici. Pizzaların yapıldığı taş fırın içeride, pizzalar gözlerinizin önünde yapılıyor. Hamuru da her yerde rastlayacağınız ince hamurlardan değil, hakiki taş fırın. 

Güzel ihtimaller şehri: Lecce / İtalya gezi rehberi

Haberin Devamı

Lecce'de nereler gezilmeli?

Haberin Devamı

Lecce’de en sevdiğim yerlerden biri ‘La Bombala Di Kafka’ oldu. Burası bir sahaf, aynı zamanda da mini bir kafe. Eski kitapların kokusuna fondaki plakların sesi eşlik ediyor. Tabii isterseniz bir fincan da kahve. Siz de benim gibi gittiği yerlerin kitapçılarını görmeden ayrılamayanlardansanız, burayı kesinlikle görmelisiniz. Burası vesilesiyle Lecce geneli için bir uyarı: Siesta saatlerine dikkat edin. Mağazalar 10.00 gibi açılıp, 13.00 gibi kapanıyor, 17.00’ye kadar kapalı kalıyor, sonra tekrar açılıp 20.00-21.00’e kadar hizmet veriyor. Ben buraya ilk gittiğimde, öğle saatlerinde, kapalı kepenklerle karşılaşmıştım . Pes etmedim, akşamüstü yine gittim, o zaman açıktı neyse ki…

Haberin Devamı
1



Güzel ihtimaller şehri: Lecce / İtalya gezi rehberi

İtalya’da sokak ‘Via’ demek. Lecce’de özellikle Via Giuseppe Palmieri ve Via Giuseppe Libertini pek güzel. Pek çok hediyelik eşya mağazası, kıyafet dükkânı ve Lecce mutfağına derin dalış yapabileceğiniz şarküteri ve fırınları var. Bu sokaklara girmeden, Lecce’yi gezdim demeyin. Valentina Speciliata Del Salento adlı şarküteriyi mutlaka gezin. Fesleğenli, kırmızı biberli, limonlu zeytinyağlarının yanı sıra Güney İtalya’ya özgü makarna orecchiette’ler de yanıma kar kalmıştı bu dükkânın çıkışında. Bir de orada çalışan yaşlı amcanın ikram ettiği Güney İtalya Bölgesi’ne, Puglia’ya özgü kraker tarallo’lar var tabii.

Tarihi mekan gezisi yapmak isterseniz Lecce’de Sant’Oronzo Meydanı’ndaki Roma Amfi Tiyatrosu listenin başında olmalı. Ben oradayken gladyöterlerin kol gezdiği bir tiyatro oyunu vardı, zamanınız varsa meydanın ortasındaki bu tiyatroda oyun ya da dans gösterisi seyretmek de güzel olabilir.



Yazarın Tüm Yazıları