Altuğ robotik protez üretecek

Güncelleme Tarihi:

Altuğ robotik protez üretecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2017 16:17

Bilime olan ilgisi 2 eli ve bir gözüne mal olan 17 yaşındaki Altuğ Özışık, TÜBİTAK’ta uzman olan babasının da desteği ile robotik protez modellemeye başladı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Gözlemevinde (TUG) Başuzman olarak çalışan babası Tuncay Özışık’la deney yaparken meydana gelen patlamada 2 elini ve sol gözünü kaybeden ve hastanede sorduğu “Ellerim iyileşir mi?” sorusuyla Türkiye’nin zihnine kazınan 17 yaşındaki Altuğ Özışık, yaşama azmiyle çevresindeki herkese örnek oluyor.

İLGİSİNİ KAYBETMEDİ

Olaydan 3 ay sonra Adem Tolunay Anadolu Lisesi’nde sürdürdüğü eğitimine geri dönen 12’inci sınıf öğrencisi Altuğ, özellikle sayısal derslerdeki başarısıyla dikkat çekiyor. Patlamadan önce okul orkestrasında gitar çalan ve elektrik-elektronik alanında deneysel çalışmalar yürüten Altuğ, ne bilimden, ne de müzikten vazgeçti.

Altuğ robotik protez üretecek

ARKADAŞLARI ANLATTI

Haberin Devamı

Altuğ’un yaşama sevincini özetleyen okul arkadaşları, “Altuğ sanki o korkunç gece hiç yaşanmamış gibi aramıza döndü. Hatta orkestramızın kardeş okul etkinlikleri kapsamında verdiği mini konserde sahneye çıkıp şarkılara eşlik etti, başıyla ritim tuttu. O an hepimiz çok duygulandık” dedi.

‘DERSLERİ ÇOK İYİ’

“Altuğ hayata daha sıkı bağlandı” diyen Okul Müdürü Osman Kaçar, “Herkes Altuğ’un konserde sahneye çıkmasını konuşuyor.  Bunlar çok güzel şeyler. Dersleriyle ilgili de hiçbir problem yok. Sınavlarda bir öğretmeni kendisine yazı ve işaretleme konusunda destek oluyor. Tüm öğretmenleri kendisinden çok memnun” diye konuştu.

‘ROBOTİK MODELLEME YAPIYOR’

Altuğ’un son durumu ile ilgili Hürriyet’e konuşan baba Tuncay Özışık, “Altuğ’un göz ve elleriyle ilgili tedavi süreci tamamlandı. Morali çok iyi. Gelecek planlarında en ufak bir değişiklik yok. Bilkent Elektrik-Elektronik Bölümünü hedefliyor. Mühendis olmak istiyor. Hatta robotik protezlerle ilgili çok detaylı çalışmalara başladı. Şu ana kadar birkaç model üretti. Bu modelleri geliştirme aşamasında. Belki de kendi ellerini üretecek” diye konuştu.

‘SÜREKLİ ÇALIŞIYOR’

Haberin Devamı

Robotik protez geliştirme sürecini aile olarak desteklediklerini kaydeden baba Özışık, şöyle devam etti: “Altuğ, mevcut robotik protezlerin büyük bölümünü araştırdı. Tüm ilgisini bu yöne kaydırdı. Mevcut sistemleri inceleyip kendi fikirlerini bu sistemlere nasıl entegre edeceğini planlıyor. Son derece başarılı çalışmaları var. Her gün biraz daha ilerliyor. Biz de onun azmini gördükçe mutlu oluyoruz.”

‘İŞİME GERİ DÖNDÜM’

Kendisinin de yaralandığı patlamayı unutmaya çalıştığını belirten Tuncay Özışık, “O patlamada ben de yaralandım. Şu an iyiyim. Tedavi sürecim tamamlandı ve işimin başına döndüm. Tek beklentim oğlumun hayallerine kavuşması. Ancak kendisinin şu aşamada medya önüne çıkmasını çok fazla istemiyoruz. Belki bir süre sonra bu fikrimiz değişir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!