Güneşle barışık yaşamak mümkün müdür?

Büyük Şair Nazım Hikmet Ran’ın da dediği gibi “Yaşamayı ciddiye alacaksın…” Yaşama dair ne varsa aslında ciddiye almamız gerekiyor. Çünkü hep bir ucu insana, yani sana dokunuyor. Olaya bu şekilde baktığımızda bize emanet edilmiş bedenimize iyi bakmanın aslında bir ödev olduğunu da görebiliyoruz.

Haberin Devamı

Yazın en sıcak günleri başladı ve güneş ile kavga etmeden dost olma zamanımız da geldi. Onu hem de ciddiye alarak…

Peki, güneş ile barışık yaşamak ne kadar mümkün?

  • Güneşi ciddiye alarak işe başlayın.
  • Saat 10 ile 15 arasında güneşte kalmayın.
  • Giysilerinizi seçerken daha dikkatli olabilirsiniz. Açık giysiler, kısa şortlar içimizi ferahlatabilir ama bizi güneşe karşı korumasız bırakır. Oysa uzun kollu pamuklu t-shirtler, yumuşak bluzlar, rahat pantolonlar sıcağın etkisini hafifletir.
  • Siyah ve koyu renkler ışığı emerler. Beyaz başta olmak üzere, açık renkler ise güneş ışınlarını geri yansıtırlar. Bu nedenle elden geldiği kadar açık renk giysileri seçmenizde yarar var.
  • Mayonuza, günlük kıyafetlerinize uygun şapkalar edinin. Hele saçınız az veya tepeniz açılmış ise, şapka kullanmayı hiç ihmal etmeyin.
  • Muhakkak UV Filtreli bir güneş gözlüğü kullanın.
  • Sıcak havada parfüm kullanmasanız daha iyi olur. Parfümler cildin güneşe karşı hassasiyetini arttırırlar, güneş lekelerine yol açarlar.
  • Açık havada olduğunuz sürece sık sık güneşten koruyucu sürün.

Güneşle barışık yaşamak mümkün müdür

Güneş koruyucuları günde kaç kez sürmek gerekir?

Öncelikle her güneş koruyucunun farklı olduğunu kabul etmemiz gerekir. Aktif olarak sürekli güneş altındaysanız 2 saatte bir sürmeniz yararınıza olacaktır. Piyasadaki bazı güneşten koruyucular, su ve terden etkilenmediği için günde bir kez kullanmak yeterli olabilir.

Kaç faktör güneş koruyucu kullanmak gerekir?

Aktif spor hayatı olan ve açık havada bulunanlar 50 faktör ve üstü, normal zamanlarda 30 faktör yeterli olacaktır.

Haberin Devamı

Güneş koruyucu tek başına yeterli midir?

Hayır yeterli değildir. Yukarıda da belirttiğim gibi doğru giysiler, gözlük ve şapka gereklidir. Özellikle tansiyon problemi olanların şemsiye de kullanmaları yararlarına olacaktır.

Güneşten koruyucular sivilce yapar mı?

Artık tek çeşit güneşten koruyucular yok. BB, CC ve DD gibi çeşitlere sahip güneş koruyucuları ile cildimize en uygun olanı seçmek kolay. Ayrıca sivilceli ciltler için özel çıkarılmış kremlerde mevcut. Ama sıradan, özelliği olmayan güneş koruyucuları siyah noktada, sivilcede yapabilir.

 

Yazarın Tüm Yazıları