Sürekli oje sür çıkar derdine son veren jel tırnaklar tehlikeli mi?

Bakımlı ve güzel tırnaklar için pratik bir çözüm sunan jel tırnak işlemleri sırasında kullanılan kimyasallar ile ojeler uzun süre bozulmuyor ama sağlığımız biz hiç farkında olmadan büyük zarar görüyor.

Haberin Devamı

Suya dayanıklı olması nedeniyle özellikle yaz aylarında tercih edilen, sürekli soyulan ojeleri yenilemek zorunda kalmadan haftalar boyunca bakımlı tırnaklara sahip olmayı sağlayan jel tırnaklar son dönemde çok popüler.

Ne var ki çoğu insan bu işlemi yaptırırken ne kadar sağlıklı olup olmadığını hiç sorgulamıyor ve hiç farkında olmadan sağlığını riske atıyor. 

İngiltere'de geçtiğimiz haftalarda jel ojenin yan etkilerine ilişkin resmi bir soruşturma yapıldı ve bu işlemin tetiklediği 'hayat değiştiren' alerjilere dikkat çekildi.

Dermatologlar bu işlemlerin eğitimli tırnak uzmanlarına yaptırılması konusunda uyarırken, jel tırnak yaptırmanın ileride katarakt, eklem protezi veya diş tedavisi gibi bazı ameliyatları olmalarına engel olabileceğini ifade etti. Jel ojelerin tetiklediği 'hayat değiştiren' alerjileri yaşayan insanların sayısında bir artış olduğu da bildirildi.

Haberin Devamı

Uzmanlar, jel ojelerdeki 'metakrilatlar' olarak bilinen kimyasalların cilde sızarsa alerjik reaksiyona neden olabileceğini, bunun da tırnakların gevşemesine ve ciltte şiddetli, kaşıntılı bir döküntü oluşmasına neden olabileceğini belirtti. Bu reaksiyondan mustarip kişiler, dolgu ve kalça protezi gibi ameliyatlarda rutin prosedürlerde kullanılan bir kimyasala maruz kalamıyor.

İngiliz Dermatolog Dr. Deirdre Buckley, geçtiğimiz günlerde BBC'nin 'Today' programına konuk oldu ve bu jel oje trendinin tırnakların gevşemesinden düşmesine kadar birtakım değişikliklere neden olabileceğini; yüzde, boyunda ve göğsün üst kısmında şiddetli kızarıklıklara, parmaklarda yara veya şişliklere yol açabileceğini söyledi ve ekledi:

“Tırnaklarınızı kollarınıza veya yüzünüze değdirmek bile semptomların bu bölgelere yayılmasına neden olabilir. Nefes almakta güçlük çekilebilir, astım krizleri tetiklenebilir. Daha da kötüsü, vücut akrilatlara karşı daha duyarlı hale gelebilir, bu da diş hekimliğinde, diyabetik veya ortopedik cerrahide kullanılan bazı işlemlere karşı ömür boyu süren duyarlılığa neden olabilir.”

Dr. Buckley, jel veya akrilik tırnak takarak duyarlı hale gelen hastalarda gelişen alerjinin diş tedavisinden sonra yüz şişmesine yol açabileceğini söyledi ve ister salonda ister evde uygulansın, insanların yapay tırnak ürünlerinin potansiyel risklerinin farkında olması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı
Sürekli oje sür çıkar derdine son veren jel tırnaklar tehlikeli mi
CİDDİ REAKSİYONLARA NEDEN OLABİLİR

Hurriyet.com.tr'ye konuşan Dermatolog Yasemin Fatih Amato, bu kimyasalların, tırnak uygulamalarında sıkça kullanılan akrilik, jel, vernik veya yapıştırıcı gibi malzemeler olduğunu, bu malzemelere duyarlı olan kişilerin, bu kimyasalların bulunduğu ortamlardan kaçınmaları gerektiğini belirtti ve devam etti:

“Jel ojelerin tetiklediği 'hayat değiştiren' alerjiler, bazı kişilerde jel ojelerin içinde bulunan kimyasallara karşı duyarlılık gelişmesi sonucu ortaya çıkabilir. Eklem protezi, katarakt veya diş dolgusu tedavisi gibi ameliyatlar sırasında bu kimyasallara maruz kalındığı için, bu kişilerin bahsi geçen ameliyatları olmaları zorlaşır. Kimyasallara maruz kalmaları, ciddi reaksiyonlara neden olabilir ve hatta yaşamı tehdit edebilir.” 

Haberin Devamı

Nail Artist Eren Doğrugörür, jel tırnağın protez tırnak çeşitlerinden biri olduğunu, şablon tekniği kullanarak uzamayan, kırılan tırnakların hasar almadan ve sarartmadan uzatma tekniği olduğunu belirtti ve kalıcı ojeden farkını şu sözlerle anlattı:

“Jel tırnak doğal tırnağın üzerine, özel bir uygulama ile tırnak ekleme işlemidir. Kalıcı oje işleminde ise tırnak ekleme işlemi yapılmaz, özel bir teknikle kalıcı oje işlemi uygulanır ve 1-1,5 ay kullanılır."

Dr. Amato, bu işlemlerin yapılma sıklığı hakkında ise şunları söyledi.

“Sürekli olarak jel tırnak kullanmak, tırnaklarınızın doğal nefes almasını önleyebilir ve tırnak yatağındaki mantar ve enfeksiyon riskini artırabilir. Bu nedenle, jel tırnakların uygulanma sıklığı, tırnaklarınızın sağlığına dikkat edilerek belirlenmelidir. Aşırı sık uygulanması veya sürekli olarak jel tırnak kullanmak yerine, tırnaklarınızın doğal olarak iyileşmesine izin vermek ve aralıklı olarak jel tırnak uygulamaları yaptırmak daha sağlıklı olabilir."

Haberin Devamı

KULLANILAN UV IŞINLARI NE KADAR ZARARLI?

Dr. Amato, birçok faktöre bağlı olarak, ciltte 3 kez 20 dakika ultraviyole (UV) ışınına maruz kalan hücrelerin birçoğunun ölümünün olası olduğunu ancak bunun, belirli bir durum için kesin bir ifade olmadığını söyledi. Amato, UV ışınlarının cilt hücrelerinin DNA'sına zarar verebileceği ve bu nedenle cilt kanserine yol açabileceği, bunların haricinde UV ışınlarının cilt yaşlanmasına ve diğer cilt sorunlarına da neden olabileceği konusunda uyardı ve ekledi:

“UV ışınlarından korunmak önemlidir ancak ciltteki hücrelerin UV ışınlarına maruz kalma süresi, yoğunluğu ve cildin tipine bağlı olarak, hücre ölüm oranları farklılık gösterebilir. Bu nedenle, cildinize herhangi bir zarar vermeden önce maruz kalma sürenizi ve sıklığınızzı sınırlamak önemlidir.”

Haberin Devamı

JEL TIRNAKLAR KANSERE NEDEN OLUR MU?

Peki, jel tırnak işlemi ya da bu alanda yapılan yanlış uygulamalar kansere neden olabilir mi? Amato bu sorumuza şöyle yanıt verdi:

“Jel tırnak uygulamaları ile ilgili olarak kanser riski konusunda kesin bir kanıt yoktur. Ancak yanlış uygulamalar, cilt ve tırnak sağlığı için zararlı olabilir. Özellikle, tırnak salonlarında uygulanan jel tırnaklarda kullanılan kimyasallar, tırnakları güçlendirmek ve daha uzun süre dayanmalarını sağlamak için sertleştiriciler, yapıştırıcılar ve çözücüler gibi malzemeler içerebilir. Bu kimyasallar, yanlış uygulama veya aşırı kullanım gibi durumlarda tırnak yatağındaki hasara veya tırnaklarda incelme ve kırılma gibi sorunlara neden olabilir. Ayrıca, bazı kişilerde jel tırnakların neden olduğu alerjik reaksiyonlar da görülebilir.”

KALİTELİ MALZEME VE PROFESYONEL EKİP ŞART

Jel tırnakların sağlıklı ve güvenli bir şekilde uygulanması için kaliteli malzemelerin kullanılmasının ve işlemin profesyonelce yapılmasının önemli olduğunu sözlerine ekleyen Amato, tırnakların düzenli olarak dinlendirilerek, doğal şekilde iyileşmesine izin verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

YAŞAYANLAR ANLATIYOR

MailOnline'a konuşan Claire, merdiven altı olmayan birkaç güzellik salonunu ziyaret ettikten sonra 2018'den beri ağrılı alerjik reaksiyonlar yaşadığını, işlemden sonra antihistaminik kullandığını, hiçbir teknisyenin neler yaşayabileceği konusunda uyarı yapmadığını ifade eden Claire, işlem sonrası, tırnaklarının kızarıp kaşınmaya başladığını, su toplayıp şiştiğini, sonunda da soyulmaya başladığını söyledi. Genç kadın, tırnak yatağının ‘kağıt inceliğinde ve kırılgan' kaldığını, sonra tırnaklarının iyileşmeye başladığını, bir kere tedavi olduğunu ama tekrarladığını sözlerine ekledi.

Sürekli oje sür çıkar derdine son veren jel tırnaklar tehlikeli mi

İNTERNETTEN JEL KİTİ ALDI ALERJİ OLDU

Risk sadece salonlarda değil. Ev tipi protez ve jel tırnaklar da aynı şekilde risk içeriyor.

Cheshire'den Shelley Dixon, internetten sipariş ettiği bir kiti kullandıktan sonra iki kez alerjik reaksiyon gösterdiğini, geceleri elleri kolları kaşınarak uyandığını, ayrıca tırnaklarının sarardığını, parmaklarının soyulduğunu, derisinde yanma ve yarılmaların olduğunu söyledi. Tırnaklarını kesmesine rağmen soyulma ve tırnaklarda gevşeme sorunu yaşadığını, altlarına pislik girdiğinde çıkarılamadığını söyledi.

Manchester'da yaşayan genç bir kadın yıllardır bir manikür salonuna gittiğini, ancak ağustos ayında jel tırnak ve UV lambaları gibi aletlere kendi başına yapmaya karar verdiğini, birkaç ay süreç normal ilerlese de ekim ayında ilk alerjik reaksiyonunu yaşadığını belirtti. “Sadece birkaç tırnağımı etkilediği için sebebinin ne olduğu hakkında hiçbir fikrim yoktu ve bu yüzden ciddi bir reaksiyon gösterene kadar jel tırnak yapmaya devam ettim” dedi.

***

İYİLEŞMEK İÇİN İŞTEN AYRILMASI GEREKTİ

Dr. Buckley, bu işlemleri uygulayan tırnak teknisyenlerinin de risk altında olduğunu, bu ürünleri uygularken nitril eldiven kullanmalarını ve her otuz dakikada değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Eski bir güzellik terapisti Victoria Evans da jel tırnak uygulaması konusunda eğitim aldıktan sonra 2015 yılında 'jele karşı ciddi bir alerji' geliştirdi. Günde yaklaşık yedi jel manikür ve pedikür gerçekleştiren kadının parmak uçları başlangıçta ağrılı ve kırmızıydı ve sonunda derisi yarılarak enfeksiyon kaptı.

Evans, “Yine de parmaklarımdaki açık yaralarla müşterilerin cildine doğrudan dokunarak diğer tedavileri tamamlamak zorunda kaldım ve bu beni rahat hissettirmedi. Cildimin iyileşmesine izin vermek için bir aylığına işten ayrılmam gerekti” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları