Sivrisinekler yazın çocuklarınızın keyfini kaçırmasın

Çocukları sivrisinek ve böcek ısırıklarına karşı koruyabilir miyiz?

Haberin Devamı

Sivrisinekler yazın çocuklarınızın keyfini kaçırmasın

Sivrisinekleri, böcek ısırıklarını dert etmeden çocuklarınızla birlikte yazın tadını doyasıya çıkarın.

Yaz aylarında çocuklar doğa ile iç içe olmak, maceradan maceraya koşmak, doyasıya eğlenmek ister. Bu aylarda artan sivrisinek ve böcek ısırıkları çocukların, dolayısıyla da tüm ailenin keyfini kaçırabilir. Hem sivrisinek ve böcek sokmalarına karşı alınması gereken önlemleri hem de sonrasında yapılması gerekenleri Dermatolog Yasemin Fatih Amato’ya sorduk.

Sivrisinekler yazın çocuklarınızın keyfini kaçırmasın

ÇOCUKLARI SİVRİSİNEK VE BÖCEK ISIRIKLARINA KARŞI KORUYABİLİR MİYİZ?

Yaz ayları, insanların dışarıda daha çok vakit geçirdiği, giysilerin daha ince olduğu bir dönemdir. İşte böyle bir durumda sivrisinek, böcek, 

arı, kene ve bunlar gibi pek çok böcek türü tüm aile bireylerini rahatsız edebilir. Bu tarz böcekler soktukları zaman özellikle çocuklarda hem alerjik reaksiyona sebep olabilir hem de çocukların vücuduna mikrop bulaştırabilirler. Sinek ve böcek ısırıklarından çocukları korumak adına onların dışarıda oynamalarını kısıtlamak ya da sarıp sarmalamak çocukların hareket özgürlüğünü kısıtlar. Onların özgürlüğünü kısıtlamadan hem dışarıda oynarken hem de ev içerisinde birtakım önlemler alabilirsiniz.

Sivrisinekler yazın çocuklarınızın keyfini kaçırmasın

Sivrisinek ısırıkları ve böcek sokmalarından kaçınmak için yapılması gerekenler:

Dışarıda alınacak önlemler

Sivrisinekler yazın çocuklarınızın keyfini kaçırmasın

• Böcek ve sineklerden korunmada ilk yapılması gereken, çocuklara kapalı ayakkabılar giydirilmesidir. Kapalı ayakkabı sayesinde çocuğunuzun hareket özgürlüğünü kısıtlamadan ayaklarını sivrisinek ve böcek ısırıklarına karşı korumuş olursunuz.

• Çocuğunuza dışarıda oynarken parlak ve renkli kıyafetler giydirmekten kaçının.

• Yeşilliği bol olan bölgelerde çok sayıda sinek olabileceğinden uzun ama ince giysileri tercih edin.

• Hem kendinize hem de çocuğunuza kolonya, parfüm gibi kokuları fazla sürmemeye özen gösterin, ağır parfümlü şampuan veya kozmetikleri kullanmaktan kaçının. Bu tarz kokular böcek ve sinekleri vücudunuza daha çok çeker.

• Park ya da pikniğe gittiğinizde yiyeceklerinizin üstünü örtün. Üzeri açık bırakılmış yiyecek ve içecekleri çocuğunuza vermemelisiniz. Üzerine konmuş bir sinek veya böcek besinin mikroplanmasına neden olabilir.

• Böcek ve sivrisineklere karşı bitkisel temelli, kimyasal olmayan ürünler tercih etmelisiniz.

Evde ve evin çevresinde alınacak önlemler

Sivrisinekler yazın çocuklarınızın keyfini kaçırmasın

• Sinek ve böceğin bol olduğu bir bölgede yaşıyorsanız, çocuğunuzun yatağı üzerine cibinlik yaptırın.

• Evinizin camlarına sineklik taktırın.

• Agresif böcekleri soğutmak ve pasifleştirmek için klima veya fan kullanabilirsiniz.

• Evinizin balkonunda ya da pencere kenarlarında arı yuvalarını profesyonel olarak ve mümkün olan en kısa süre içinde temizletin.

SİNEK YA DA BÖCEK ISIRDIĞINDA NE YAPILMASI GEREKİR?

Sivrisinekler yazın çocuklarınızın keyfini kaçırmasın

İstenilmeyen bir durum olsa da yazın çocuklarınızı böcek, sinek ya da haşerelerin ısırması normaldir. Bu ısırıkların büyük çoğunluğu doğal yoldan iyileşecektir ancak özellikle küçük bebekler ve çocuklar sivrisinek ya da böcek ısırdıktan sonra oluşan kaşıntı/yanma nedeniyle huzursuz olabilir ve keyifleri kaçabilir. Peki, sinek ısırması ya da böcek sokması sonrasında ne yapmak gerekiyor?

• Öncelikle çocuğunuzu hangi tür haşere ya da sineğin ısırdığını anlamaya çalışın.

• Böcek ısırıkları ve sokmalarının kabarık, kaşıntılı şişlikleri gittikçe daha rahatsız edici olabilir ama bu semptomlar vücudun böcekler tarafından enjekte edilen kimyasallara karşı koruyucu yanıtıdır ve normaldir.

• Açık havadaysanız muhtemelen sivrisinek, karınca vb. haşereler tarafından ısırılma ihtimaliniz yüksektir. Hangi böceğin ısırdığını tespit etmek, tedaviyi doğru uygulamak açısından önemlidir. Isırığın nasıl göründüğüne ve semptomlara bakın. Bu gözlem böceğin türünü tespit etmenize yardımcı olacaktır.

Sivrisinekler yazın çocuklarınızın keyfini kaçırmasın

• Eğer sivrisinek soktuysa ilk olarak ısırılan yeri su ve sabunla iyice yıkamak gerekir.

• Sinek ve böcek sokmalarına karşı içeriği kimyasal olmayan, parfüm ve ilaç içermeyen ürünleri kullanabilirsiniz. Bu ürünler kaşıntıyı rahatlatırken, serinletici ve rahatlatıcı etki de gösterecektir.

• Böcek sokması sonrasında kaşınma/yanma gibi semptomları azaltan jeller anında etki gösterir. Bu kremler hem kaşınmanın sebep olduğu rahatsızlığı hafifletecek hem de kaşıntıyı önleyeceklerdir. Böylece çocuğunuzun o bölgeyi kaşımasını ve mikrop kapma ihtimalini azaltmış olursunuz.

• Sürünce hemen kuruyan, vücuda bulaşmayan ürünler tercih ettiğinizde çocuklarınızın eğlencesi yarım kalmayacak ve doğanın tadını doyasıya çıkaracaklardır.

Yazarın Tüm Yazıları