Prof. Dr. Berkan Reşorlu
Prof. Dr. Berkan Reşorlu
Prof. Dr. Berkan ReşorluYazarın Tüm Yazıları

Varikosel nedir, neden olur? Varikosel tedavisi hakkında merak edilenler

Varikosel, testislerden kirli kanı taşıyan toplardamarların varis tarzı genişlemesine verilen isimdir.

Haberin Devamı

Bu durumun sebebi tam olarak bilinmemektedir ama genişleyen toplardamarlardaki kapakçıkların düzgün çalışmamasından kaynaklandığına inanılmaktadır.

Kimler risk altındadır?

Karın içi basınç artışına sebep olacak ağır sporlar yapan kişilerde, kronik öksürük ya da kronik kabızlık sorunu yaşayanlarda, uzun süre ayakta kalmak zorunda kalan meslek gruplarında ve uzun boylu kişilerde daha sık izlendiği görülmektedir.

Varikosel kısırlığa (İnfertilite) nasıl yol açar?

Genişlemiş toplardamarların testis içerisinde yapmış olduğu ısı artışı ve burada biriken toksik maddeler testiste sperm üretimini bozmaktadır. Varikosel düzeltilebilir erkek kısırlığının en sık sebebini oluşturmaktadır. Toplumdaki erkeklerin %15’inde izlenen varikosel, kısırlık nedeniyle doktora başvuran erkeklerin %35-45’inde tespit edilmektedir.

Haberin Devamı

Varikosel ne zaman tedavi edilmelidir?

Varikosel eğer ergenlik döneminde saptanmışsa ve testis gelişimini bozmuşsa ameliyat olması önerilmektedir. Yine erişkin dönemde saptanan varikoseli olan hastalarda kısırlık ve sperm değerlerinde bozulma saptanmışsa varikosel ameliyatı olması tavsiye edilir.

Varikosel tedavi edilmezse testiste oluşan tahribata bağlı boyutlarında küçülme, sperm fonksiyonlarında meydana gelen bozulmaya bağlı kısırlık, testosteron hormonu üretimindeki azalmaya bağlı cinsel sağlık sorunları, genişleyen toplardamarların etkisine bağlı testiste ağrı ve şişlik oluşabilir.

Varikosel tedavisi nasıl yapılır?

Varikosel tanısı alan kişilerde kısırlık sorunu oluşmamışsa, sperm değerlerinde ya da testis boyutlarında bir etkilenme yoksa takip önerilebilir. Ancak ameliyat kararı verilmişse en iyi sonucu almak için işlemin mikro cerrahi teknikle yapılması önemlidir. Mikroskobik büyütme altında tüm varisleşmiş damarların diğer yapılar (atardamar, lenfatikler, sperm kanalı) korunarak bağlanır. Mikro cerrahi yöntemle tecrübeli bir cerrah tarafından yapılan ameliyat sonrası istenmeyen yan etkilerin görülmesi ve varikoselin tekrarlama riski oldukça düşüktür.

Varikosel ameliyatı sonrası erkekler çocuk sahibi olabilir mi?

Haberin Devamı

Literatürde yapılan güncel çalışmalar değerlendirildiğinde varikosel ameliyatı sonrası sperm değerlerinde düzelme ihtimali %65–80 oranında bildirilmektedir. Bu ameliyat sonrası çocuk sahibi olamayan çiftlerin doğal yolla gebelik ihtimalinin 3 kat arttığı, düşük ihtimalinin azaldığı ve yine yardımcı üreme teknikleri ile çocuk sahibi olma şanslarının arttığı bildirilmektedir. 

Yazarın Tüm Yazıları