Prof. Dr. Berkan Reşorlu
Prof. Dr. Berkan Reşorlu
Prof. Dr. Berkan ReşorluYazarın Tüm Yazıları

Testosteron düzeyini arttırmaya yönelik 7 beslenme önerisi

Testosteron, erkeklerde birçok sistemi etkileyen bir seks hormonudur ve seviyesi yaşlandıkça azalmaktadır. Yapılan çalışmalarda 45 yaş üzeri erkeklerin yaklaşık %40’da testosteron düşüklüğü izlendiği bildirilmektedir. Ama testosteron düşüklüğünün genç erkeklerde de görülebileceği unutulmamalıdır. Bu hormonun düşüklüğü kendisini sertleşme sorunu, azalmış cinsel istek, kas ve kemik kütle kaybı, vücut kıllarının dökülmesi, testislerin küçülmesi, depresyon, tükenmişlik hissi ve aşırı terleme gibi birçok semptomlarla göstermektedir.

Haberin Devamı

Hipogonadizm olarak adlandırılan testosteron düşüklüğü, kan testosteron seviyesinin 300 ng/dL altına inmesi durumudur ve testosteron takviyesi (replasman) ile tıbbi olarak tedavi edilmektedir. Doktor muayenesi ve kan testi yoluyla düşük testosteron seviyeleri tespit edilirse; tablet, cilt yaması, topikal jel ya da enjeksiyon şeklinde kullanılan testosteron ilaçları ile ancak doktor kontrolünde tedavi edilebilmektedir.

İlaç tedavileri dışında yaşam tarzı değişiklikleri, kilo kontrolü ve diyet alışkanlıkları da testosteron seviyelerini arttırmaya yardımcı olabilmektedir. Örneğin, obezitesi olan erkeklerin hipogonadizm geliştirme olasılığı normal kilodaki erkeklere göre daha fazladır. Bu nedenle, ideal kiloyu korumak hormonal sağlık için kritik bir öneme sahiptir. Fiziksel olarak daha aktif olmak, egzersiz yapmak, sigara içiyorsanız sigarayı bırakmak ve alkol kullanımını azaltmak, düşük testosteronlu erkeklerin testosteron seviyelerini iyileştirmelerine de yardımcı olabilmektedir.

Haberin Devamı

Diyet ve beslenme alışkanlıkları da ideal testosteron seviyelerini korumak için oldukça önemlidir. Testosteron seviyesini yükseltmeye yardımcı olabilecek besin ve mineraller açısından zengin 7 gıda maddesini şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Yağlı Balıklar

Somon ve sardalye gibi yağlı balıklar; D vitamini, çinko, protein ve omega-3 yağ asidi gibi hormonal sağlık için önemli olan besinler açısından oldukça zengindir.

Araştırmalar düşük yağlı diyetlerin düşük testosteron seviyeleri ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Bunun yanısıra kızartılmış yiyeceklerle alınan yüksek yağlı gıdalarda azalmış testosteron seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle diyetinize yağlı balık gibi sağlıklı yağ kaynakları eklemek hem hormonal sağlığa hem de genel vücut sağlığına oldukça faydalar sağlamaktadır. Üstelik içermiş oldukları D vitamini, çinko ve proteinlerde testosteron seviyelerini yükseltmektedir.

2. Koyu Yapraklı Yeşillikler

Ispanak ve karalahana gibi koyu yapraklı yeşillikler, özellikle yaşlı erkeklerde ideal testosteron seviyelerini korumak için kritik bir mineral olan magnezyum açısından mükemmel besin kaynaklarıdır.

Haberin Devamı

Magnezyum, vücutta testosteron üretimini azaltan oksidatif stresi azaltmakta ve vücuttaki testosteron biyoaktivitesini arttırmaktadır. 65 yaş ve üstü 399 erkekte yapılan bir çalışmada, kanında yüksek magnezyum seviyelerine sahip erkeklerin yüksek testosteron seviyelerine de sahip olduğunu göstermiştir. Bu nedenle ıspanak, pazı ve karalahana gibi magnezyum açısından zengin besinleri tüketmek testosteron düzeylerini doğal yollardan artırmaya yardımcı olmaktadır.

3. Kakao Ürünleri

Kakao ürünleri, testosteron üretimi için oldukça önemli bileşikler olan magnezyum ve flavonoid açısından oldukça zengin gıdalardır. Flavonoidler, vücutta güçlü antioksidan ve antienflamatuar etkileri olan bitkisel bileşiklerdir. Testosteron üretimini arttırmak için kakao ürünü seçimi yaparken, ilave şeker içermeyen veya az miktarda ilave şeker içeren ürünleri tercih etmekte fayda vardır.

4. Avokado

Haberin Devamı

Avokado, testosteron üretimi için hem sağlıklı bir yağ kaynağı hem de testosteron üretiminde kritik rol alan magnezyum ve bor minerallerinden zengin bir besin maddesidir. Bor, vücutta testosteron metabolizmasını etkileyen koruyucu bir eser elementtir. Testosteron seviyelerini arttırmak için bor takviyesi alınması konusu tartışmalı olsa da avokado gibi bu mineralin kaynaklarını diyete eklemek testosteron seviyelerinin korunmasına yardımcı olabilecektir.

5. Yumurta

Yumurta sarısı hem testosteron üretimi için sağlıklı yağ kaynağıdır hem de protein ve antioksidan bir mineral olan selenyum bakımından zengin bir besindir. Çeşitli hayvan deneylerinde selenyumun belli genleri aktive ederek testosteron üretimini arttırmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bununla birlikte, selenyumun testosteron üzerindeki etkisi hakkında net bir sonuç çıkarmadan önce, insanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var.

6. Kiraz, Çilek ve Nar

Haberin Devamı

Vişne, kiraz, çilek ve nar gibi meyvelerde flavonoid düzeyleri yüksektir. Flavonoid ise testosteron üreten hücreleri oksidatif hasardan korumakta ve testosteron üretimini artırmaya yardımcı olmaktadır. Nar, çilek ve kiraz gibi meyveler aynı zamanda testosteron seviyesini düşüren obezitenin neden olduğu inflamasyona karşı koruma sağlamaktadır.

7. Kabuklu Deniz Ürünleri

İstiridye ve istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri ideal testosteron seviyelerini sağlamak için gerekli olan çinko, selenyum ve omega-3 yağ asitleri için mükemmel besin kaynaklardır.

Yazarın Tüm Yazıları