Prof. Dr. Berkan Reşorlu
Prof. Dr. Berkan Reşorlu
Prof. Dr. Berkan ReşorluYazarın Tüm Yazıları

Böbrek kanserinden korunma yolları

Böbrek kanseri her yaşta izlense de sıklıkla 40 – 70 arasında ortaya çıkan, erkeklerde kadınlara göre 2 kat daha fazla gözlenen ve tüm erişkin kanser vakalarının %3’ünü oluşturan kötü huylu tümörlerdir.

Haberin Devamı

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de böbrek kanserlerinin görülme sıklığı artmaktadır ve ülkemizde ortalama her yıl 5.000 kişiye böbrek kanseri tanısı konulmaktadır. Bu artışın sebebi ise böbrek kanseri için risk faktörü olarak kabul edilen obezite, sigara kullanımı, hipertansiyon ve toksik kimyasal ajanlara maruziyetin artmasına bağlanmaktadır.

Böbrek Tümöründen Korunmak için Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Sigara içmek böbrek kanserini arttırmaktadır, alınabilecek en önemli önlemlerden birisi sigarayı bırakmak ya da hiç kullanmamaktır. Sigara gibi alkol tüketimi de böbrek kanseri için bir risk faktörüdür. Bu nedenle alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır. Böbrek kanserinin erken aşamada saptanabilmesi için herhangi bir şikayet olmasa da düzenli sağlık taramaları yaptırmak önemlidir. Yan ağrısı, ele gelen kitle, idrarda kan görülmesi gibi şikayetler olursa vakit geçirmeden bir üroloji uzmanına görünülmelidir.

Böbrek kanseri için risk faktörü olan hipertansiyon, diyabet, obezite gibi sistemik hastalıkları bilmek ve bunlara karşı önlem almak gerekir. Düzenli egzersiz ve spor yapma, dengeli ve düzenli beslenme, ideal kiloyu koruma, stresten uzak durma, iyi uyku hem bu sistemik hastalıklardan korunma hem de bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için yapılabilecek yaşam tarzı değişiklikleridir.

Böbrek kanseri için risk faktörü olabilecek ilaçlardan, kimyasal toksik ajanlardan ve radyasyon maruziyetinden uzak durmak son derece önemlidir.

Haberin Devamı

Böbrek Kanserinde Erken Tanı Önemli midir?

Diğer kanser türlerinde olduğu böbrek kanserlerinde de erken tanı oldukça önemlidir. Tedaviye yanıtı belirleyen en önemli faktörlerden birisidir. Erken tanı almış bir böbrek tümörü daha kolay ve daha başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Hatta böbrek alınmadan sadece kitle çıkarılarak organ koruyucu yaklaşım uygulanabilmektedir.

Erken aşamada hiçbir bulgu vermeyen böbrek tümörlerinin erken tanısı için düzenli sağlık taramalarının yaptırılması çok önemlidir. Yine idrarda kan görülmesi, yan ağrısı, ele gelen kitle bir şikayet olduğunda vakit kaybedilmeden bir üroloji uzmanına başvurulması son derece önemlidir.

Yazarın Tüm Yazıları