Prof. Dr. Berkan Reşorlu
Prof. Dr. Berkan Reşorlu
Prof. Dr. Berkan ReşorluYazarın Tüm Yazıları

Aşırı aktif mesane ile seyahat edebilmenin ipuçları

Aşırı aktif mesane, altta yatan bir neden olmaksızın kişinin gündüz ve gece sık idrara çıkması, ani sıkışma ile birlikte gelen acil idrar yapma isteği ve bazen bunlara eşlik eden idrar kaçırma problemi seyreden bir rahatsızlıktır.

Haberin Devamı

Aşırı aktif mesane, toplumda %17 oranında (%7-26) izlenen ve kadınlarda erkeklere göre daha sık görülen bir durumdur. Bu durumun izlenme sıklığı her iki cinsiyette de yaşla birlikte artmaktadır.

Aşırı Aktif Mesanenin Belirtileri Nedir?

Kişide aşırı aktif mesane sendromu olduğunu düşündürecek belirtiler şu şekilde sıralanabilir;

  1. İdrar yapma sıklığında artış (gün içinde 8’den daha fazla)
  2. Geceleri birden fazla idrar yapmak için uyanmak
  3. Kontrol edilmesi zor ve ani sıkışma ile birlikte gelen acil idrar yapma isteği
  4. Ani sıkışma hissi ile birlikte gelen istemsiz idrar kaçırma

Aşırı Aktif Mesanesi Olanlar için Seyahat İpuçları

1. Kahve, Çay, Alkol, Gazlı İçecekler ve Aşırı Sıvı Alımının Kısıtlanması

Çay, kahve ve alkol gibi diüretik etkisi olan içecekler idrar çıkışını arttıracağı için aşırı aktif mesane semptomlarının da artmasına yol açacaktır. Bu içeceklerin aynı zamanda mesane mukozası üzerinde irritan etkileri de mevcuttur.

Kafein; merkezi sinir sistemini etkileyebilen, kalp atış hızını ve kan basıncını arttıran, ayrıca kişinin uyku düzenini etkileyebilen, kaygı ve sinirliliğe sebep olabilen uyarıcı bir moleküldür.

Kahve, çay, alkol ve gazlı içeceklerin tüketiminin kısıtlanması, sıvı alımının su olarak tercih edilmesi, sıvı alımının gün içine yayılarak ve yeterli olarak düzenlenmesi, uzun seyahatler öncesi ve gece yatmadan önce sıvı alımının kısıtlanması kişilerin şikayetlerinin azalmasını sağlayacaktır.

Haberin Devamı

2. Kilo Kontrolü ve Diyet

Aşırı aktif mesane semptomlarının azaltılması için sağlıklı kilonun korunması esastır. Kilo kontrolü özellikle idrar kaçırma üzerine etkilidir. Bu nedenle seyahatler öncesi dengeli bir diyet ve porsiyonların kontrolü oldukça önemlidir. Mesane için iritan olan yapay tatlandırıcıların (aspartam vs.), gazlı içeceklerin ve bazı yiyeceklerin (aşırı baharatlı gıdalar, turunçgiller, domates gibi) diyetten çıkarılması şikayetlerin azalmasını sağlayacaktır.

3. Pelvik Taban Kaslarını Güçlendirici Egzersizler (Kegel Egzersizleri)

Bu egzersizlerin düzenli yapıldığında bu kişilerin idrar yakınmalarını belirgin azalttığı bilinmektedir. Bu egzersizlerin aynı zamanda erkeklerde ereksiyonu kuvvetlendirici ve erken boşalmayı önleyici etkileri de vardır. Kegel egzersizlerinden yeterli yanıt alabilmek için doğru kasların çalıştırılması ve düzenli olarak yapılması önem arz etmektedir.

Haberin Devamı

4. Kronik Hastalıkların Kontrolü

Özellikle diyabet, hipertiroidi, hipertansiyon, koroner kalp hastalığı gibi kronik hastalıkların yönetimi ve seyahat sırasında bu hastalıkların ilaçlarının yanında bulundurulması mesane sağlığı açısından da önemlidir. Bu hastalıkların aşırı aktif mesane semptomlarını arttırdığı iyi bilinmektedir. Yaşla birlikte aşırı aktif mesane görülme sıklığının artması da kronik hastalıkların görülme sıklığının artışı ile ilişkilidir.

5. İdrar Yolu Enfeksiyonlarından Korunmak

İdrar yolu enfeksiyonlarının hem erkeklerde hem de kadınlarda aşırı aktif mesane semptomlarını arttırdığı bilinmektedir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonuna yakalanmamak için soğuktan korunmak, kişisel hijyene dikkat etmek, korunmasız şüpheli ilişkilerden uzak durmak, ıslak mayo ile beklememek gibi önlemler almak önemlidir.

Yazarın Tüm Yazıları