Kullandığınız kimi ilaçlar göz tansiyonunuzu yükseltebilir

Farklı amaçlarla kullanılan pek çok ilaç göz basıncını artırabilir ve bu nedenle prospektüslerinde göz tansiyonu için uyarılar bulunur.

Haberin Devamı

Temel olarak iki tür göz tansiyonu hastalığı (glokom) vardır: açık açılı ve dar/kapalı açılı glokom. İlaçlar glokomun bir türü için güvenli olabilirken, diğeri için riskli olabilir. Bu nedenle ne tür glokomunuz olduğunu bilmek önemlidir.

Kullandığınız kimi ilaçlar göz tansiyonunuzu yükseltebilir

Kortizon (steroid), açık açılı glokomu olan kişiler için zararlı olabilir

Kortizonun herhangi bir biçimde (ağızdan, krem olarak, inhaler (solunum) yoluyla, damardan veya iğne ile) alınması, göz tansiyonunu artırabilir. Açık açılı glokom sinsi bir hastalıktır ve göz tansiyonunuz yükselse bile hemen belirti vermez. Alerji, eklem hastalığı, astım veya başka bir durum için steroid kullanıyorsanız göz doktorunuza mutlaka bildirin.

Haberin Devamı

Yaygın olarak kullanılan birçok ilaç, açı kapanması glokomu olan kişiler için tehlikeli olabilir

İlaç uyarılarının çoğu, açı kapanması glokomu riski taşıyan hastalar için geçerlidir. Bu hastalarda astım, soğuk algınlığı, idrar kaçırma, alerji, migren, depresyon ilaçları ve kimi başka ilaçlar; açı kapanması glokomunu tetikleyerek göz tansiyonunu belirgin şekilde yükseltebilir. Açı kapanması glokomu; göz ağrısı, mide bulantısı veya kusma, bulanık görme, haleler veya gökkuşağı görme gibi belirtiler verir. Eğer bu belirtileri yaşarsanız, ilacı almayı bırakın ve hemen göz doktorunuza veya acil servise başvurun.

 

Yazarın Tüm Yazıları