Göz lazer tedavileri ile ilgili en sık sorulan 9 soru || 9 yanıt

Günümüzde göz lazer tedavileri çok yaygın olarak uygulanıyor… Miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi göz bozuklukları lazer ile başarıyla tedavi ediliyor. Bu hafta göz lazer tedavileri ile ilgili İnternet arama motorlarında en çok sorulan soruları derledim ve cevapladım.

Haberin Devamı

1. Göz lazer tedavisinin etkisi ömür boyu sürer mi?

Göz lazer tedavisinden sonra 3 ay içinde iyileşme tamamlanır ve dereceler sabitlenir. Ancak çok fazla dijital ekran kullanımı olanlarda veya okuma gibi yakın görme aktivitelerini çok yapanlarda; yıllar içinde tekrar miyopi oluşabilir. Miyopi tekrar oluşsa bile, ilk tedavi olunan seviyede değil; daha küçük derecelerde oluşacaktır.

2. Göz lazer tedavisi kaç dakikada yapılır?

Benim en tercih ettiğim yöntem olan iLASIK tedavisi iki göz için toplam 15 dakika kadar sürer. No touch gibi PRK yöntemleri ise iki göz için toplam 10 dakika kadar sürer.

Göz lazer tedavileri ile ilgili en sık sorulan 9 soru || 9 yanıt

3. Göz lazer tedavisinden sonra ne zaman net görme başlar?

Haberin Devamı

iLASIK yönteminde, görme tedaviden 3-4 saat sonra netleşir. (No touch gibi PRK yöntemlerinde ise ilk 3-4 gün gözünüzde koruyucu bir kontakt lens olur ve bu sürede görmeniz tam net olmaz. Görmenin tam netleşmesi birkaç hafta sürebilir. Ama 1 ay sonunda iLASIK ile PRK aynı seviyede görüş sağlar.)

4. Göz lazer tedavisi acıtır mı?

İşlem sırasında uyuşturucu damla kullanıldığından acı hissi olmaz. Ancak dokunma ve baskı hissedilmeye devam eder.

5. Kimler lazer tedavisi olmamalıdır?

• Gebe/emziren kadınlar
• Şeker hastalığı kontrol altında olmayanlar
• Romatizma hastalıkları olanlar (kollajen doku hastalığı)
• AIDS hastaları
• Keratokonus hastaları (gözün kornea tabakasının normalden ince ve sivri olması)
• Ciddi göz kuruluğu olanlar
• Kataraktı olanlar

6. Göz lazer tedavisi sonrası kaç gün dinlenme gerekir?

iLASIK yönteminin ertesi günü göz kontrolünüz yapılır. Ondan sonra işe gidebilir, araba kullanabilir, banyo ve spor yapabilirsiniz.

7. Göz lazer tedavisinden sonra yasak olan bir şey var mıdır?

İlk gün gözlerinizi ovalamamalısınız. Sonraki 3 ay boyunca şiddetli güneş ışığı olan yerlerde (deniz kenarında ve kayakta) UV korumalı güneş gözlüğü takmalısınız. Çünkü güneşin UV ışınları numaraların geri gelmesini (regresyon) tetikler.

Haberin Devamı

8. Göz lazer tedavisi sırasında gözümü kırparsam ne olur?

Lazer sırasında gözünüzü kırpamazsınız çünkü göz kapaklarınızı açık tutmak için “blefarosta” denen bir alet gözünüze takılır.

9. Göz lazer tedavisinden sonra TV seyredebilir miyim?

iLASIK tedavisinden 3-4 saat sonra TV seyredebilirsiniz. (No touch gibi PRK yöntemlerinde ise ilk birkaç gün gözünüz ağrıdığı ve tam net göremediğiniz için TV seyretmeniz mümkün olamayabilir.)

 

Yazarın Tüm Yazıları