Göz lazer tedavileri

Dünyada lazer ile göz tedavileri ilk kez 1988’de PRK ve 1991’de LASIK yöntemi kullanılarak gerçekleştirildi… O günden bu yana milyonlarca insan lazer sayesinde miyop, hipermetrop ve astigmat gözlüklerinden kurtuldu…

Haberin Devamı

Lazer hangi göz bozukluklarını tedavi eder?

Lazer; “miyopi”, “hipermetropi” ve “astigmatizma” gibi göz bozukluklarını tedavi eder.

Miyoplar uzağı net göremezlerken, hipermetropların esas olarak yakın görüşü bozuktur. Astigmatlar ise hem uzak, hem yakın görüşte sorun yaşarlar.

Kişiye özel lazer tedavileri; miyopi, hipermetropi ve astigmatizmanın yanısıra “aberrasyon” denen ve özellikle gece görüşünü bozan küçük göz kusurlarını da tedavi eder.

Göz lazer tedavisi (femtoLASIK) nedir?

FemtoLASIK; miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi göz bozukluklarının femtosaniye lazer ve excimer lazerle tedavisidir.

Femtosaniye lazer, dalga boyu 1053 nm olan bir kızılötesi lazerdir. Femtosaniye lazer ile korneada (gözün en öndeki şeffaf tabakası), “flep” denen kapakçık hazırlanır.

Haberin Devamı

Excimer lazer ise 193 nm dalga boyunda ışın üreten bir cihazdır. Excimer lazer ile flep altındaki korneaya yeni bir şekil verilir. Yeniden şekillenen korneanın, göze gelen ışınları kırma gücü değişir. Bu sayede gözlük veya kontakt lens kullanma ihtiyacı ortadan kalkar.

Göz lazer tedavileri

Kimler femtoLASIK olabilir?

  • 18 yaşını doldurmuş olanlar
  • Son 1 yıl içinde göz numaraları ilerlememiş olanlar
  • Miyoplarda 8-10, hipermetrop ve astigmatlarda 5-6 numaraya dek göz bozukluğu olanlar
  • Kornea haritası (tomografi) normal olanlar
  • Korneası yeterli kalınlıkta olanlar

Kimler femtoLASIK olamaz?

  • Gebe/emziren kadınlar
  • Şeker hastalığı kontrol altında olmayanlar
  • Romatizma (kollajen doku) hastalıkları olanlar
  • AIDS hastaları
  • Keratokonus (normalden ince ve sivri kornea) hastaları
  • Ciddi göz kuruluğu olanlar
  • Kataraktı olanlar

iLASIK (kişiye özel tedavi) ne avantaj sağlar?

Her göz ve her kornea (lazer tedavisinin uygulandığı şeffaf tabaka) farklı yapıya sahip... Gözlerimiz de parmak izimiz gibi eşsiz ve her birimizin göz haritası farklı…

iLASIK, kişiye özel bir femtoLASIK yöntemi…

iLASIK tedavisi, gözümüzün 3 boyutlu haritasını çıkarıyor ve miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi göz bozukluklarının yanısıra aberrasyon denen kişiye özel göz kusurlarının da düzeltilmesini sağlıyor. iLASIK sisteminin sağladığı ölçüm, gözlük ve kontakt lensler için kullanılan ölçümlerden 25 kez daha hassas...

Özellikle astigmatı yüksek olan ve aberrasyonları fazla olan gözlerde iLASIK tedavisi tercih ediliyor.

Gözün lazere uygun olup olmadığı nasıl anlaşılıyor?

Lazer tedavisi iki göz için toplam sadece 15 dakika sürse de, öncesinde yapılan göz muayenesi ve tetkikleri 1-1.5 saat sürüyor. Lazer öncesi yapılan ölçümler şunlar:

Haberin Devamı
  • Bilgisayarlı göz numarası ölçümü
  • Gözlüklü ve gözlüksüz görme seviyesinin tespiti
  • Göz numaralarının tespiti
  • Biyomikroskopi: Gözün mikroskopla muayenesi
  • Kornea tomografisi (kornea haritası incelemesi)
  • Kontrast duyarlılığın ölçülmesi
  • Pakimetri: Kornea kalınlığı ölçümü
  • Tonometri: Göz içi basıncının ölçülmesi
  • Pupillometri: Göz bebeği genişliğinin ölçülmesi
  • Damlalı fundus muayenesi: Göz bebeğini genişleterek, gözün retina (sinir) tabakasının incelenmesi

Muayene ve tetkiklerin titizlikle değerlendirilmesi ve uygun olmayan gözlerin saptanması büyük önem taşıyor. Kornea kalınlığı yeterli olmayan veya kornea şekli düzgün olmayanlara lazer yapılmaması gerekiyor.

FemtoLASIK olacak kişinin işlem öncesi yapması gerekenler var mı?

Eğer kontakt lens kullanıyorsanız, yumuşak lenslerinizi 5 gün, sert lenslerinizi 15 gün önceden çıkarmanız gerekiyor.

FemtoLASIK sonrası iyileşme süreci nasıldır?

İşlemden sonra gözler bandajlanmıyor. Sadece koruyucu gözlük takılıyor. İşlemden sonra son bir göz kontrolü yapılıyor ve hastaneden ayrılıyorsunuz.

iLASIK sonrası 3 - 4 saat boyunca gözlerde yanma, batma, yaşarma, ışık hassasiyeti ve gözleri kapalı tutma ihtiyacı oluyor. Üç-dört saat sonra görme netleşmeye başlıyor. Ertesi gün araba kullanabiliyor; makyaj, banyo ve spor yapabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Gözler kesin sıfırlanır mı?

iLASIK olan herkesin göz numaraları sıfırlanmayabiliyor. iLASIK olan her 100 kişiden 95'i gözlüksüz tam görebilirken, 5'inin ince bir gözlük takması gerekebiliyor. Bu oran; göz bozukluğunun tipine, numaralara ve gözün yapısına göre değişebiliyor.

FemtoLASIK’in doğurabileceği komplikasyonlar var mı?

  • Gözde numara kalması (az veya fazla düzeltme)
  • Göz akına kan oturması: iLASIK sırasında kullanılan vakum halkasına bağlı olarak gelişebilir. Bir kaç hafta süren, estetik bir problemdir. Kendiliğinden geçer, hiç iz bırakmaz ve görmeyi etkilemez.
  • Difüz lameller keratit (DLK) veya Sahara’nın kumları (“Sands of Sahara”, SOS): DLK, korneada bulanıklık ile kendini belli eder. Derecesine göre kişi bu durumu hiç fark etmeyebilir veya sisli görebilir. Tedavisi lazerden sonra kullanılan kortizonlu damlaların daha güçlüleri ile değiştirilmesi veya gözün serumla yıkanmasıdır.
  • LASIK sonrası ektazi: Korneanın fazla incelmesine bağlı olarak gelişen bir kornea şekil bozukluğudur. Ektazi, kornea haritası ve kalınlığı uygun olmayan bir göze lazer uygulandıysa gelişir. Ancak çok nadir olmakla birlikte yeterli kalınlık ve yapıdaki bir korneaya lazer uygulanması sonrasında da gelişebilmektedir. Tedavisinde gözlükler ve kontakt lensler kullanılır. Kornea içi halka tedavisi veya kornea nakli de gerekebilir. Çok nadir bir komplikasyondur ama femtoLASIK kararı vermeden önce bilinmesi gereken bir durumdur.

Göz numaraları tekrarlar mı? Ömür boyu sabit kalır mı?

Bilgisayara/cep telefonuna çok fazla bakanlarda 10-15 yıl gibi bir süreçte -0.50 veya -0.75 civarı yeni derece oluşumu izlenebilir. Ama eski yüksek numaralar geri gelmez.

İlerde gerekirse tekrar lazer olunabilir mi?

Lazer tedavisinden sonra gözde derece kalması durumunda, eğer kornea yeterli kalınlıktaysa; en erken 6 ay sonra tekrar LASIK işlemi uygulanabilir.

Haberin Devamı

Geçmişte lazer olmak, ilerde gerekirse katarakt ameliyatı olmaya engel mi?

Hayır. Lazer olanların katarakt ameliyatında hiçbir olumsuzluk yaşanmaz. Sadece göz içine konan lens numarası farklı ayarlanır.

Kontakt lens kullanmak lazere engel mi?

Hayır. Eğer kontakt lens kullanıyorsanız, yumuşak lenslerinizi 5 gün, sert lenslerinizi 15 gün önceden çıkarmanız gerekiyor.

Lazer sonrası göz kuruluğu olur mu?

Lazer tedavisinden sonra, özellikle ilk ay boyunca göz kuruluğu izlenebilir. İlk aydan sonra göz kuruluğu şikayeti azalır ve aylar içerisinde lazer öncesi göz yaşı seviyesi geri kazanılır. Kuruluk olan dönemde suni gözyaşı damlaları kullanılır.

Lazer göz tembelliğini geçirir mi?

Haberin Devamı

FemtoLASIK tedavisi göz tembelliğini tedavi etmez, sadece gözlük ihtiyacını ortadan kaldırır.

Lazer sonrası gece ışık dağılmaları olur mu?

Lazer sonrası ilk aylarda ışık dağılmaları izlenebilir. İlk aylardan sonra, eğer gözde derece kalmamışsa ve lazer tedavisi kişinin göz bebeği büyüklüğüne uygun şekilde yapılmışsa, ışık dağılmaları geçer.

 

Yazarın Tüm Yazıları