Çocuklarda bacak boyu eşitsizliği nedir, neden gelişir?

Çocuklarda bir bacağın diğerinden daha uzun veya daha kısa olması sıklıkla görülür. Bacak uzunluğundaki eşitsizlik farklı miktarlarda olabilir.

Haberin Devamı

Özellikle yetişkinlik hayatında 2 cm üzerinde olacağı öngörülen ya da halihazırda 1,5-2 cm veya daha fazla olan boy farklılıkları yürüyüş ve duruş bozuklukları veya diz, kalça ve belde ağrı gelişimi gibi durumlara yol açabilir.

Bacak boyu eşitsizliği doğuştan olabilir

Bacak uzunluğundaki eşitsizlik, doğuştan kemik uzunluğundaki farklılıklar veya çeşitli nedenlerle zamanla gelişen kazanılmış eşitsizlik olarak sınıflandırılabilir.

Anatomik olarak eşit olmayan bacak uzunlukları, femur (yani uyluk kemiği) veya tibianın (yani kaval kemiği) diğer uzvun kemiklerinden daha kısa olmasından kaynaklanır. Doğumdan itibaren var olabilen bu durum, büyüme döneminde meydana gelen çeşitli bozukluklar nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. Kemik travmaları, özellikle kırıklar, enfeksiyonlar, gelişimsel bozukluklar kemik büyümesini olumsuz etkileyen durumlar arasındadır.

Bu yavaşlatıcı etkinin, özellikle çevredeki kasların da etkilendiği çok parçalı kırıklarda ortaya çıkması muhtemeldir. Bazı kırıklarda, kırılan kemikte aşırı büyümeyi tetikleyen sinyaller olabilir. Bu sinyallerin etkisiyle, özellikle femur kırığı olan küçük çocuklarda kemik dokusunun aşırı büyümesi sık görülen bir durumdur. Uzun kemiklerin sonunda yer alan epifiz (büyüme çekirdeği) ve büyüme kıkırdağı, gelişim sırasında kemiğin uzamasından sorumlu olan bölgelerdir. Bu kısım bazen çeşitli travmalardan zarar görür ve bu taraftaki büyüme hızı değişebilir.

Topallama, yürürken çabuk yorulma belirtilerden birkaçıdır

Kısa bacakların neden olduğu belirtiler eşitsizliğin derecesine göre değişir. Küçük farklılıklar herhangi bir belirti vermese de eşit olmayan bacak uzunluklarında özellikle 2 cm'yi geçen farklarda çeşitli şikayetler görülebilir.

Topallama, kalça, sırt, diz ve ayak bileği ağrıları veya aşırı yorgunluk gibi yürüme sorunları bu problemin neden olabileceği şikayetler arasındadır. Bu durum kişinin genel yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilir ve özellikle bacak boyu farkı 5 cm veya daha fazla kısa olan kişilerde daha ağır seyredebilir. Ortaya çıkan aşırı yorgunluk, kişinin bacak uzunluk farkından dolayı yürümekte zorlanmasından kaynaklanır.

Bacak boyu eşitsizliğinin derecesinin tespit edilmesinde ilk olarak ayakta dururken yapılan ölçümlere başvurulur. Eşitsizliğin ne kadar olduğunu anlamada kısa olan ekstremitenin altına çeşitli büyüklüklerde bloklar ile kalça hizasından dengenin sağlanması denenir. Eşitliğin kurulduğu blok uzunluğu aynı zamanda bacaklar arasındaki farkı da ortaya çıkarmış olur.

Tedavi kişiden kişiye değişir

Kısa bacak tedavisi, durumun altında yatan koşullara bağlı olarak değişir. Duruş bozuklukları, pelviste asimetri ve spastik kas kasılmaları gibi fonksiyonel eşitsizliğin tedavisinde dengeyi sağlamak ve zayıflığı gidermek için fizik tedavi uygulamaları, masaj veya bazı özel egzersizler kullanılabilir. Bu tedaviler postürü düzeltmede de faydalıdır. Anatomik bacak boyu eşitsizliğinin tedavisi bu farkın derecesine göre planlanır. 2 cm altında olan veya küçük bir fark olacağı öngörülen küçük boyut farklılıkları için tabanlık uygulamalarına başvurulur. Bu cihazlar aynı zamanda kişinin yürüyüşü ve sırt ağrısı gibi rahatsızlıklarını da düzeltebilir. Özellikle 2 cm üzerinde boy farkı olan popülasyonlarda cerrahi müdahale söz konusudur. Kısa bacağın uzatılması, uzun tarafın uzamasının kısa süreli yavaşlatılması gibi cerrahi müd

Yazarın Tüm Yazıları