Denetimsiz boşalma nedir? Denetimsiz boşalmanın nedenleri nelerdir?

Denetimsiz boşalma toplumda en sık görülen cinsel işlev bozukluğu olmasına rağmen tedavi merkezlerine yapılan başvurular arasında sertleşme bozukluklarından sonra ikinci sırada yer alır.

Haberin Devamı

En az 6 ay süreyle haftada iki kez düzenli cinsel ilişki yaşayan erkeğin, yineleyici ve tekrarlayıcı bir şekilde boşalma refleksi üzerinde istemli kontrolünü sağlayamaması olarak tanımlanabilir. Bu nedenle süreye odaklı bir tanım olan “erken boşalma” yerine “denetimsiz boşalma” ya da “istemsiz boşalma” terimlerinin kullanılması daha uygundur. 

Denetimsiz boşalma her ne kadar cinsel bir hastalık veya yetersizlik gibi görülse de, aslında bir hastalık olmayıp, cinsel bir uyumsuzluktur. Cinsel isteksizlik ve evlilik sorunlarıyla birlikte görülür.

DENETİMSİZ BOŞALAN ERKEKLERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

• Hızlı yemek yerler
• Hızlı araba kullanırlar
• Her konuda aceleci davranırlar
• Çabuk sinirlenirler
• Ya çok çabuk güvenirler ya da güven duymada zorluk yaşarlar
• Kaygılıdırlar
• Çocukluklarında babalarıyla sorunları vardır
• Çocukken alt ıslatma problemleri vardır
• Genellikle eğitim düzeyleri yüksektir
• Rekabetçi, hırslıdırlar
• Dakiktirler
• Güçlü ve etkileyicidirler
• Sabırsızdırlar
• Aynı anda birkaç iş yapabilirler
• Onaylanmayı beklerler
• Duygularını saklarlar

Haberin Devamı

DENETİMSİZ BOŞALMANIN NEDENLERİ NELERDİR?

1- Özgüven eksikliğine bağlı : kişinin kendini değerli ve yeterli hissedememesi

2- Psikolojik streslere bağlı : iş stresi, ekonomik kayıplar, arkadaş, ebevyen kaybı,
Öfke, depesyon, kendisi veya cinsellik hakkında olumsuz düşünceler,
Baba ve erkek rolleri arasında çatışma yaşaması

3-Başka bir cinsel işlev bozukluğunun eşlik ettiği denetimsiz boşalma: cinsel isteksizlik , sertleşme problemi veya cinsel kimlik bozukluklarının bir sonucu da olabilir.

4-Psikoseksüel beceri eksikliğinden kaynaklanan ; erkeğin kendi bedeni, partnerinin bedeni ya da cinsel fizyoloji hakkında yeterli bilgisi olmaması. Flört etme veya kişiler arası iletişim becerisinin yetersiz olması

5-Nörolojik sisteme bağlı ; aşırı duyarlı sempatik sinir sistemleri yani çok hızlı işleyen boşalma refleksleri vardır.

6-Bilinçdışı çatışmalara bağlı ; çocukluk dönemine ait anneden ayrımlaşamama ve bağımsızlaşama problemi

7-Psikolojik sisteme bağlı ; Manik depresif bozukluk, Obsesif Kompulsif bozukluk, kronik depresyon veya anksite bozukluğu, şizofreni, çekingen veya bağımlı kişilik bozuklukları gibi

Haberin Devamı

8-Fiziksel hastalığa bağlı ;Prostat iltihabı, idrar yolu enfeksiyonları gibi enfeksiyonlar.
Penise giden kan dolaşımında bozukluğa yol açan diyabet, damar sertliği, radyoterapi hastalıklar
Magnezyum ve çinko eksikliği

9-Fiziksel yaralanmaya bağlı ; omurilik yaralanmaları

10-İlacın yan etkisine bağlı ; antidepresanların ani kesilmesi, bazı soğuk algınlığı ve grip ilaçları

11-İlişki stresine bağlı ; çiftler arsı yaşanan anlaşmazlıklar, çözülmemiş duygusal çatışmalar ,romantizmden ve yakınlıktan korkma, partneri tarafından aldatılmış olma

12-Mahremiyet eksikliğine bağlı ;ifşa olma korkusu, terk edilme korkusu, kontrolü kaybetme korkusu, bireyselliğini kaybetme korkusu 

Haberin Devamı

DENETİMSİZ BOŞALMA TEDAVİSİNDE CİNSEL TERAPİ İLKELERİ

Erkeklerin yaşadığı Denetimsiz Boşalma ( Erken Boşalma ) probleminin temelinde % 99 psikolojik nedenler yatmaktadır. Ancak bu problemi yaşayan erkekler gerek utandıklarından, gerekse hangi kliniğe başvuracaklarını bilemediklerinden dolayı , tedavi için en kolay yol olan arkadaş tavsiyesi ile eczaneden ilaç almayı seçerler. Ya da internet sitelerinde satılan geciktirici spreyler veya bir takım bitkisel ilaçlardan çare bulmaya çalışırlar.

Ancak unutulmamalıdır ki %99 psikolojik nedenli olan bu problemin kalıcı tedavisi için psikolojik destek almaları şarttır. Cinsel Terapi konusunda eğitim almış olan üroloji uzmanı, psikiyatri uzmanı, doktor, psikolog ya da psikolojik danışmanlara başvurabilirler. Bu uzmanlar tarafından çeşitli testlerden geçirilerek altta yatan fizyolojik problemin varlığı ekarte edildikten sonra Cinsel Terapi teknikleri ile tedaviye alınırlar.

Haberin Devamı

1. Basamak Medikal Tedavi: Sadece bu konuda uzman hekimler tarafından önerilen ilaçları kullanmalısınız. Hekiminize sormadan internet sitelerinden ya da eczanelerden temin edeceğiniz ilaçlar sizin için tehlikeli olabilir.

2. Basamak Cinsel Terapi: Erkek cinsel birliktelik sırasında boşalma refleksini denetleyemedikçe yoğun anksiyete yaşayacaktır, bu da cinsellikten korkmasına ve kaçmasına sebebiyet verecektir. Kötü bir kısır döngü oluşacak ; korku, heyecan ve gerginlik “ acaba yine erken mi boşalacağım?" düşüncesi ile denetimi yine kaybetmesine neden olacaktır. Bu durum sadece erkeğin değil, eşinin de yoğun sıkıntı yaşamasına neden olacaktır.

Haberin Devamı

Cinsel Terapi görünen problemin altında yatan psikolojik sebeplerin araştırılması ile başlar. Bu nedenle danışanın geçmiş yaşam öyküsü, anne baba ilişkisi, çocukluk ve gençlik yılları, cinsel gelişim öyküsünü alırız. Ardından bu problemin oluşmasında ya da ilerlemesinde neden olabilecek evlilik, aile, iş veya çevresel etkenleri araştırırız.

Cinsel terapinin ikinci aşaması; altta yatan nedenin danışan tarafından fark edilip, kabul edilmesidir. Daha sonra medikal tedavinin yanında bilişsel davranışçı terapi ve diğer terapi teknikleri ile yeni bir düşünce ve davranış kalıbı geliştirmelerine yardımcı oluruz.

Problem sadece erkeğin problemi gibi görülmemelidir. Pek çok kadın da eşinin bu sorununa nasıl yaklaşacağını bilememekte , genellikle eleştirmekte, suçlamakta ya da aşağılamaktadır. Bu yanlış bir tutumdur. Bu nedenle terapiye eşler de alınmakta çift bu konuda doğru bilgilendirilmektedir. 

Yazarın Tüm Yazıları